AIIMS Solved Paper 2008 (Part 12 of 20)

  1. A 9 Yr Old Girl Has Difficulty In Combing Hairs And Climbing Upstairs Since 6 Months. She Has Gowers Sign Positive And Maculopapular Rash Ovr Metacarpo Phalangeal Joints. What Shuold Be The Next Appropriate Investigatio To Be Done?

    1. Esr

    2. Ra Factor

    3. Creatine Kinase

    4. Electromyography

    Answer: c

  2. Antibody Found In Myositis Is?

    1. Anti Jo1

    2. Anti Scl 70

    3. Anti Ds DNA

    Answer: a

  3. A Girl On Exposure To Cold Has Pallor Of Extermities Followed By Pain And Cyanosis. In Later Ages Of Life She Is Prone To Develop?

    1. Sle

    2. Scleroderma

    3. Ra

    4. Systemic Sclerosis

    Answer: b

  4. Which Radiological Feature Would Help Differentiate Rheumatoid Arthritis With Sle?

    1. Erosion

    2. Juxta Articular Osteoporosis

    3. Subluxation Of Mcp Joint

    4. Swelling Of Pip Joint

    Answer: a

  5. All Are Seen In Reiters Syndrome Except?

    1. Subcutaneous Nodules

    2. Oral Ulcers

    3. Keratoderma Belanorrhagicum

    4. Circinate Balanitis

    Answer: a

  6. Which Of The Organism Causes Reactive Arthritis?

    1. Ureaplasma Urealyticum

    2. Group A Beta Hemolytic Streptococci

    3. Borrelia Burgdorferi

    Answer: a

  7. All Are True About Metachromatic Leucodystrophy Except?

    1. Follows An Indolent Course And Slow To Progress

    2. Tissue Biopsy Is Diagnostic

    3. Presents As Visual Loss And Speech Abnormality

    4. Involves Deep Cortical Neurons

    Answer: c

  8. Most Common Cause Of Mononeuritis Multiplex In India Is?

    1. Hansens Disease

    2. Ra

    3. Tb

    4. Pan

    Answer: a

  9. Wiskott Aldrich Syndrome Is Characterised By All Except?

    1. Thrombocytopenia

    2. Autosomal Recessive

    3. Failure Of Aggregation Of Platelets In Response To Agonists

    4. Eczema

    Answer: b

  10. Spontaneous Csf Leak Occours In All Except?

    1. Increased Ict

    2. Partial Or Complete Empty Sella Syndrome

    3. Pseudotumour Cerebri

    4. Low Risk Encephalocoele

    Answer: a