AIIMS Solved Paper 2008 (Part 13 of 20)

  1. True About Fluorescent Antibody Detection Test In Diagnosis Of Plasmodium Falcifarum Are A/E?

    1. It's A Immunochromatic Test

    2. Detection Of Histidine Rich Protein 1

    3. Detection Of Lactate Dehydrogenase Antigen

    4. Detection Of Aldolase Antigen

    Answer: b

  2. Microangiopathic Hemolytic Anaemia Is Seen In A/E?

    1. Antiphosphplipid Antibody Syn

    2. Ttp

    3. Microscopic Polyangitis

    4. Metallic Cardiac Valves

    Answer: a

  3. Which Of These Is Not A Marker Of Active Replicative Phase Of Chronic Hepatitis B?

    1. Hbv Dna

    2. Hbv Dna Polymerase

    3. Anti Hbc

    4. Ast &Alt

    Answer: d

  4. Vasodialation In Spider Naevi Is Due To?

    1. Hepatotoxin

    2. Estrogen

    3. Testosterone

    4. Dhea

    Answer: b

  5. In A Emphysematous Patient With [Bleep] Leison Which Is The Best Investigation To Measure Lung Volumes?

    1. Body Plethysmography

    2. Helium Dilution

    3. Trans Diaphragmatic Pressure

    4. Dlco

    Answer: n/a

  6. A 29 Yr Old Unmarried Female Presents With Dyspnea, Her Chest X Ray Is Normal, Fvc-92% Fevi/Fvc-89% Dlco-59%. On Exercise Her Oxygen Saturation Drops From 92% To 86%. What Is The Diagnosis?

    1. Alveolar Hypoventillation

    2. Primary Pulmonary Hypertension

    3. Interstitial Lung Disease

    4. Anxiety

    Answer: c

  7. A Man On 10 Days Course Of Cephalosporins On 8th Day Of Treatment Develops Hign Grade Fever And Rashes All Over The Body. What Is The Diagnosis?

    1. Partially Treated Meningitis

    2. Type Iii Hypersensitivity Reaction

    3. Kawasaki's Ds

    Answer: b

  8. Which Is False About Acrodermatitis Enteropathica?

    1. Triad Of Diarrhoea Dmentia Dermatitis

    2. Low Serum Zinc Levels

    3. Symptoms Improve With Zinc Supplementation

    Answer: a

  9. Which Of The Following Is Not A Minor Criteria For Multiple Myeloma?

    1. Multiple Lytic Bone Leisons

    2. Plasmacytosis Of 20% In Bone Marrow

    3. Plasmacytoma On Tissue Biopsy

    4. Igg-3g/Dl Iga-1.5g/Dl

    Answer: n/a

  10. Which Of The Following Features Of Uremia Will Not Improve With Hemodialysis?

    1. Peripheral Neuropathy

    2. Percarditis

    3. Seizures

    4. Metabolic Acidosis

    Answer: d