AIIMS Solved Paper 2008 (Part 3 of 20)

  1. Which Is True About Presynaptic Inhibition?

    1. Occours Due To Hyperpolarisation Of Presynaptic Membrane

    2. Occours Due To Inhibition Of Release Of Neurotransmitter From Presynaptic Terminal

    3. Produces Action Potential

    4. N/A

    Answer: b

  2. Circadian Rhythm Is Controlled By?

    1. Suprachiasmatic Nucleus

    2. Median Eminence

    3. Paramedian Nu

    4. Supraoptic Nuclei

    Answer: a

  3. DNA Without Introns Is?

    1. B DNA

    2. Z DNA

    3. Nuclear DNA

    4. Mitochondrial DNA

    Answer: d

  4. All Are True About Glutathione Except?

    1. Converts Hemoglobin To Methemoglobin

    2. Decreases Free Radicals

    3. Helps In Conjugation Reaction

    4. Co Factor Of Various Enzymes

    Answer: a

  5. Ribosome Has Followin Enzymatic Activity?

    1. Peptidyl Transferase

    2. Amino Acyl T Rna Synthetase

    3. Peptidase

    4. N/A

    Answer: a

  6. Which Enzyme Is Responsible For Carboxylation Reaction?

    1. Biotin

    2. N/A

    3. N/A

    4. Thiamine Pyrophosphate

    Answer: a

  7. Glowing Of Firefly Is Due To?

    1. Atp

    2. Nadh

    3. Gtp

    4. Phospho Creatinine

    Answer: a

  8. In Carboxylation Of Clotting Factors By Vit K Which Amino Acid Is Carboxylated?

    1. Aspartate

    2. Glutamate

    3. Histamine

    4. Histidine

    Answer: b

  9. Synthesis Of A Immunoglobulin In Membrane Bound Or Independent Form Is Determined By?

    1. One Turn Two Turn Joining Rule

    2. Allelic Exclusion

    3. Class Switching

    4. Differential Rna Processing

    Answer: n/a