AIIMS Solved Paper 2008 (Part 5 of 20)

  1. True About Acarbose Are A/E?

    1. Controls Both Pre And Post Prandial Hyperglycemia

    2. It Decreases Fibrinogen Level

    3. Its An Alpha Glucosidase Inhibitor

    4. It Delays Progression Of Diabetes

    Answer: a

  2. A Female Has Hypopigmented Leison On Centre Of Forehead. Drug Responsible Is?

    1. Hydroquinone

    2. Ether Metabolite Of Hydroquinone

    3. Para Tetra Butyl Catechol

    4. Para Tetra Butyl Phenol

    Answer: d

  3. Dose Of Which Cephalosporin Is Not Reduced In Renal Insufficiency?

    1. Cefixime

    2. Cefoperazone

    3. Cefipime

    Answer: n/a

  4. True About Ace Inhibitors?

    1. Half Life Of Enlapril Is More Than Lisinopril

    2. Inhibit Conversion Of Angiotensinogen To Angiotensin I

    3. First Dose Hypotension Is Not Seen If Previous Treatment With Diuretics Is Stopped

    Answer: n/a

  5. Which Of The Following Does Not Contribute To Digoxin Toxicity?

    1. Hyperkalemia

    2. Hypercalcemia

    3. Renal Failure

    4. Hypomagnesemia

    Answer: a

  6. Which Drug Used Intreatment Of Osteoporosis Causes Both Bone Formation And Decreased Bone Resorption?

    1. Bisphosphonate

    2. Strontiun Ranoxalate

    3. Terapeptide

    4. Calcitonin

    Answer: b

  7. Which Of The Following Drugs Can Be Used In Renal Failure?

    1. Lorazepam

    2. Metronidazole

    3. Theophyllne

    4. Acetaminophen

    Answer: n/a

  8. A Girl On Sulphonamides Developed Abdominal Pain And Presented To Emergency With Seizure. What Is The Probable Cause?

    1. Acute Intermittent Porphyria

    2. Congenital Erythropoietic Porphyria

    3. Inf Mononcleosis

    4. Kawasakis Ds

    Answer: a