AIIMS Solved Paper 2009 (Part 14 of 21)

  1. Hyperkalemia Without Ecg Changes. All Used In T/T Except:

    1. Insulin-Glucose

    2. Calcium Gluconate

    3. Sodi-Bicarb

    4. Salbutamol

    Answer: b

  2. Not True Abot Prostatic Urehtra:

    1. Trapezoid In Cross-Section

    2. Presence Of Verumontanum

    3. Opening Of Prostatic Ducts

    4. Contains Urethral Crest

    Answer: b

  3. Infective Stage For Mosquito In Case Of Plasmodium

    1. Gametocyte

    2. Sporazoit

    3. N/A

    4. N/A

    Answer: a

  4. Not Related To Development Of Dependance:

    1. Personality

    2. Family History

    3. Pressure By Peers

    4. Intelligence

    Answer: d

  5. Young Boy With Multiple Flaccid [Bleep] And Oral Mucosal Lesions. Most Likely Finding:

    1. Fish Net Igg In Epidermis

    2. Linear Igg In Dej

    3. Linear Iga In Dermal Papillae

    4. Granular Iga In Reticular Dermis

    Answer: a

  6. Young Girl With Past H/O Repeated Pain Over Medial Canthus And Use Of Decongestannts Now Presents With Intense Chills, Rigors, Diplopia On Lateral Gaze, Optic Disc Congested. Most Likely Diagnosis:

    1. Ethmoidal Sinusitis

    2. Orbital Cellulitis

    3. Cavernous Sinus Thrombosis

    4. Orbital Apex Syndrome

    Answer: d

  7. Not True About Aso Titre:

    1. N/A

    2. Major Jones Criteria

    3. N/A

    4. May Not Be Elevated Even In Presence Of Carditis

    Answer: b

  8. 7 Yr Old Boy, H/O Trauma 2 Months Back, Now Presents With Fever And Acute Pain Over Thigh. Femoral Shaft Shows Lesion With Laminated Periosteal Reactions. Next Mangement:

    1. Core Femor Biopsy.

    2. Tc99 Mdp Sacn

    3. N/A

    4. Hb, Leucocyte Counts

    Answer: a

  9. Maternal Chromosome 15 Disomy Associated With

    1. Fragile X Syndrome

    2. Prader Willi Syndrome

    3. Angelmann Syndrome.

    Answer: c

  10. Next Line Of Mangement For Adenoca Gb Penetrating Muscular Layer But Not Serosa. No Metastsis Found During Surgery And Investigations

    1. Immediate Plan For Segmental Hepatectomy

    2. Wait With Serial Usgs

    3. Chemotherapy

    Answer: a