AIIMS Solved Paper 2010 (Part 1 of 20)

  • Previous
  1. The volatility of an anesthetic agent is directly proportional to lowering the flow in the portal vein. Portal flow is maximally reduced by

    1. ether

    2. halothane

    3. isoflurane

    4. enflurane

    Answer: b

  2. A young boy has sickle cell trait. Which of the following anaesthesia is contraindicated?

    1. IV regional anaesthesia

    2. Brachial plexus block by supraclavicular approach

    3. Brachia plexus block by infraclavicular approach

    4. Brachial plexus block by axillary approach

    Answer: a

  3. Local anaesthesia causing methemoglobinemia

    1. Procaine

    2. Prilocaine

    3. Etiodicaine

    4. Ropivacaine

    Answer: b

  4. Extrinsic membranes of larynx are all except:

    1. Cricothyroid

    2. Thyrohyoid

    3. Hyoepiglottie

    4. Cricotracheal

    Answer: a

  5. Paneth cells true is

    1. Rich in rough endoplasmic reticulum

    2. High zine content

    3. Foamy cytoplasm

    4. Numerous lysozyme granules

    Answer: a

  6. True about prostatic urethra are all except:

    1. Trapezoid in cross section

    2. Presence of verumontanum

    3. Openings of prostatic ducts

    4. Contains urethral crest

    Answer: a

  7. Cranial nerve not carrying parasympathetic fibres

    1. Fourth

    2. Seventh

    3. Third

    4. Ninth

    Answer: a

  8. Middle superior alveolar nerve is a branch of

    1. Mandibular division of trigeminal nerve

    2. Palatine division of maxillary nerve

    3. Anterior nasal division of maxillary nerve

    4. Inferior alveolar nerve

    Answer: n/a

  9. A healthy young athlete is sitting at the edge of the table with knee at 90 degree flexion. He fully extends it. What will happen?

    1. Movement of tibial tuberosity towards centre of the patella

    2. Movement of tibial tuberosity towards lateral border of patella

    3. Movement of tibial tuberosity towards medical border of patella

    4. No change in position

    Answer: b

  10. Coeliac plexus is located

    1. Anterolateral & around the aorta

    2. Posterolateral & around the aorta

    3. Anteromedical to lumbar sympathetic chain

    4. Posterolateral to lumbar sympathetic chain

    Answer: c