AIIMS Solved Paper 2010 (Part 10 of 20)

  1. A patient presented with unilateral proptosis which compressible and increases on bending forward No thrill or bruit was present. MRI shows a retroorbital mass with enhancement. The likely diagnosis is

    1. AV malformations

    2. Orbital encephalocoecle

    3. Orbital varix

    4. Neurofibromatosis

    Answer: c

  2. All are common cause of childhood blindness except

    1. Malnutrition

    2. Glaucoma

    3. Ophthalmia neonatorum

    4. Congenital dacryocystitis

    Answer: d

  3. Which of the following does not scavenge free radicals in the lens?

    1. Vit A

    2. Vit C

    3. Vit E

    4. Catalase

    Answer: a

  4. Mucopolysaccharide hyaluronic acid is present in

    1. Vitreous humor

    2. Cornea

    3. Blood vessels

    4. Lens

    Answer: a

  5. A male was brought unconscious to the hospital with external injuries. CT brain showed no midline shift, but basal cisterns were compressed with multiple small hemorrhages. What is the diagnosis?

    1. cortical contusion

    2. Cerebral laceration

    3. Multiple infarcts

    4. Diffuse axonal injuries

    Answer: d

  6. A newborn presents with congestive heart failure, on examination has bulging anterior fontanellae with a bruit on auscultation. Transfontanellar USG shows a hypoechoic midline mass with dilated lateral ventricles. Most likely diagnosis is

    1. Medulloblastoma

    2. Encephalocele

    3. Vein of Galen malformation

    4. Arachnoid cyst

    Answer: c

  7. A 48 yr old woman with B/I progressive weakness of both lower limbs, spasticity & mild impairment of respiratory movements. MRI shows an intradural mid-dorsal midline enhancing lesion. What is the diagnosis?

    1. Intradural lipoma

    2. Meningioma

    3. Neuroenteric cyst

    4. Dermoid cyst

    Answer: b

  8. Which of the following feature of thyroid nodule on USG is not suggestive of malignancy?

    1. Hyperechogenecity

    2. Hypoechogenecity

    3. Non-homogenous

    4. Microcalcification

    Answer: a

  9. Investigation of choice for a lesion of temporal bone

    1. CT

    2. MRI

    3. USG

    4. Plain x-ray

    Answer: a

  10. Hyperaldosteronism is associated with all except

    1. Hypernatremia

    2. Hypokalemia

    3. Hypertension

    4. Metabolic acidosis

    Answer: d