AIIMS Solved Paper 2010 (Part 12 of 20)

  1. All are true about Aedes except:

    1. Bites repeatedly

    2. Eggs cannot survive for more than a week without water

    3. Transmits dengue

    4. It takes 7 − 8 days to develop the parasite and transmit disease

    Answer: b

  2. All of the following statements about purification of water are true except:

    1. Presence of clostridial spores indicate recent contamination of water

    2. Coliforms must not be detectable in any 100 ml sample of drinking water

    3. Sodium thiosulphate is used to neutralize chlorine

    4. Coliforms may be detected by multiple tube method & indole production

    Answer: a

  3. Not seen in fetal pollution

    1. staphylococcus

    2. Streptococcus

    3. E coli

    4. Clostridrium perfringens

    Answer: a

  4. Vitamin A prophylaxis to a child is:

    1. Health promotion

    2. Specific Protection

    3. Primordial prevention

    4. Secondary prevention

    Answer: b

  5. Savlon contains

    1. Cetrimide + Chlorheximide

    2. Cetrimide + Chlorheximide + butyl alcohol

    3. Cetrimide + butyl alcohol

    4. cetrimide + Cetavlon

    Answer: a

  6. Not true about crude birth rate

    1. It is a measure of fertility

    2. It is actually a ratio not a rate

    3. It is independent of age of population

    4. Numerator does not include still births

    Answer: b

  7. Direct standarlization is used to compare the mortality rates between two countries. This is done because of the differences in:

    1. Causes of death

    2. Numerators

    3. Age distributions

    4. Denominators

    Answer: c

  8. A test has high false positive rate in a community. True is

    1. high specificity

    2. high sensitivity

    3. high prevalence

    4. low prevalence

    Answer: d

  9. Weight of Indian reference man in kg:

    1. 55

    2. 60

    3. 50

    4. 45

    Answer: b

  10. Chlorine demand of water is measured by

    1. Horrock's apparatus

    2. Chlorimeter

    3. Double pot

    4. Berkfeld filter

    Answer: a