AIIMS Solved Paper 2010 (Part 17 of 20)

  1. Most sensitive indicator of intravascular volume depletion in infant

    1. Stroke volume

    2. Heart rate

    3. Cardiac output

    4. Blood pressure

    Answer: b

  2. An alert 6 months old child is brought with vomiting & diarrhea RR-45/min, HR-130/min, SBP-85 mm of Hg. Capillary refilling time is 4 secs. Diagnosis is

    1. early compensated hypovolemic shock

    2. early decompensated hypovolemic shock

    3. late compensated hypovolemic shock

    4. late decompensated hock due to SVT

    Answer: a

  3. Which of the following is a component of pentalogy of Fallot

    1. ASD

    2. PDA

    3. Coarctation of aorta

    4. LVH

    Answer: a

  4. Congenital toxoplasmosis False is

    1. Diagnosed by detection of IgM in cord blood

    2. IgA is more sensitive than IgM for children

    3. Dye test is gold standard for IgG

    4. Avidity testing must be done to differentiate between IgA and IgM

    Answer: d

  5. 6 weeks old female baby found unconscious suddenly in the crib She was previously healthy. Normal blood pressure, hyperpigmentation of genitals, blood glucose 30 mg/dl. Diagnosis is

    1. CAH due to 21-alpha hydroxylase deficiency

    2. Familial glucocorticoid deficiency

    3. Cushing syndrome

    4. Insulinoma

    Answer: b

  6. Best indicator of growth monitoring in children

    1. Weight

    2. Mid-arm circumstance

    3. Rate of increase in height & weight

    4. Head circumstance

    Answer: c

  7. A child presents with failure to thrive with frequent vomiting, diarrhea, hepatic splenomegaly & abdominal distention. CT shows adrenal calcification. Which of the following is the diagnosis?

    1. Adrenal hemorrhage

    2. Wolman's disease

    3. Pheochromocytoma

    4. Addison's disease

    Answer: b

  8. Commonest organ injured in blast injury is

    1. Lung

    2. Liver

    3. Spleen

    4. Pancreas

    Answer: a

  9. In blunt trauma abdomen what should be the approach for doing laparotomy

    1. Depends on organ injured

    2. Always midline incision

    3. Always transverse

    4. Depends upon type of injury

    Answer: b

  10. A well differentiated follicular carcinoma of thyroid can be best differentiated from a follicular adenoma by:

    1. Hurthle cell change

    2. Lining of tall columnar and cuboidal cells

    3. Vascular invasion

    4. Nuclear features

    Answer: c

  11. True about brachial anomaly

    1. Cysts are more common than sinuses

    2. For sinuses surgery is not always indicated

    3. Cysts present with dysphagia and hoarseness of voice

    4. Most commonly due to 2nd brachial remnant

    Answer: d