AIIMS Solved Paper 2011 (Part 10 of 20)

  1. A child presents with faliure to thrive with frequent vomiting, diarrhea, hepatic splenomegaly and abdominal distension. CT shows adrenal calcification. Which of the following is the diagnosis?

    1. Adrenal haemorrage

    2. Wolmans disease

    3. Pheochromocytoma

    4. Addisons disease

    Answer: b

  2. Comet tail artefacts seen in which gall bladder disease

    1. Adenomatous polyp

    2. Xanthogranulomatous cholecystitis

    3. Ca gall bladder

    4. Cholesterosis

    Answer: n/a

  3. Mangled Extremity Severity Score (MESS) includes all of the following groups except?

    1. Shock

    2. Ischemia

    3. Neurogenic injury

    4. Energy of injury

    Answer: c

  4. Australian collaborative trial on steroid use in neonates

    1. Neurodegenerative illness is more in steroid patients

    2. Neonates taking CS have decreased head circumference

    3. Health of neonates on CS is same as those of those not on CS

    4. Results are similar to that with placebo

    Answer: n/a

  5. GOLD STANDARD TEST for insulinoma

    1. 72 hr fasting test

    2. Plasma insulin levels

    3. C-peptide levels

    4. Low glucose levels < 30 mg/dl

    Answer: a

  6. overexpressed in GIST

    1. CD117

    2. CD34

    3. CD21

    4. S100

    Answer: a

  7. What is the mode of treatment for a 2 cm sized papillary carcinoma thyroid in left lobe?

    1. Total thyroidectomy + radical LN neck dissection

    2. Near total thyroidectomy + radical LN neck dissection

    3. Only total thyroidectomy

    4. Left hemithyroidectomy

    Answer: b

  8. Abscess in axillary region is safely drained by which approach?

    1. Medial

    2. Posterior

    3. Lateral

    4. Floor

    Answer: a

  9. Octreotide is not useful in?

    1. Insulinoma

    2. Glucaganoma

    3. Carcinoid tumor

    4. Glioma

    Answer: d

  10. Gold standard investigation for GERD

    1. 24 hr pH monitoring

    2. Endoscopy

    3. Manometry

    4. Esophagogram

    Answer: a