AIIMS Solved Paper 2011 (Part 15 of 20)

  1. Which of the following statements regarding DDT is false?

    1. Pyrethrum has synergistic action

    2. It is a contact poison

    3. Immediately kills the prey

    4. Residual effect lasts 18 months

    Answer: c

  2. Following are larval control measures except?

    1. DDT

    2. Paris green

    3. Gambusia fish

    4. Intermittent irrigation

    Answer: a

  3. Goals of national population policy are all except?

    1. Decrease IMR to below 30/1000 live births

    2. Reduce MMR to below 100/100000 live births

    3. Achieve 100% registration of births, deaths, marriage and pregnancy

    4. Bring down TFR to replacement levels by 2015

    Answer: d

  4. Carpal tunnel syndrome is caused by all except

    1. Amylodosis

    2. Hypothyroidism

    3. Addison's disease

    4. Diabetes mellitus

    Answer: c

  5. True statement regarding clomiphene citrate is?

    1. Enclomiphene is an anti estrogenic

    2. Increases pregnancy rate 3 times

    3. Incidence of twin pregnancy is 5%

    4. Shown to increase fertility in oligospermic males in RCT

    Answer: a

  6. Following modification occurs in Gs subunit which leads to watery diarrhea

    1. ADP ribosylation

    2. ATP-ADP transfer

    3. Phosphorylation

    4. Dephosphorylation

    Answer: n/a

  7. Late expanding stage of population in India is due to?

    1. Birth rate stationary death rate continues to fall

    2. Death rate declines faster than birth rate

    3. Birth rate declines, death rate same

    4. Birth rate is less than birth rate

    Answer: b

  8. Which does not cause hypoglycemia?

    1. Acarbose

    2. Glimepride

    3. Sulfonylurea

    4. Nateglinide

    Answer: a

  9. Regarding Hashimoto's Thyroiditis, all are true except?

    1. Follicular destruction

    2. Increase in lymphocytes

    3. Oncocytic metaplasia

    4. Orphan Annie eye nuclei

    Answer: d

  10. Which of the following about atherosclerosis is true?

    1. Intake of polyunsaturated fatty acids associated with decreased risk

    2. Thoracic aorta involvement is more severe than abdominal aorta

    3. Extent of lesion in veins is same as that in arteries

    4. Hypercholesterolemia does not always increase the risk of atherosclerosis per se

    Answer: a