AIIMS Solved Paper 2011 (Part 18 of 20)

  1. A patient with clinically significant diabetic macular edema with non progressive diabetic retinopathy was treated with Macular grid photocoagulation. The patient still has vitreo macular traction. What is the preferred treatment?

    1. Intravitreal bevacizumab

    2. Pars plana vitrectomy

    3. Repeat macular grid photocoagulation

    4. Augmented macula photocoagulation

    Answer: b

  2. Vasomotor centre of medulla is associated with?

    1. Acts with the cardiovagal centre to maintain B. P.

    2. Independent of corticothalamic inputs

    3. Influenced by baroreceptors not chemoreceptors

    4. Essentially silent in sleep

    Answer: a

  3. Protein losing enteropathy diagnosis, all used except?

    1. Tc albumin

    2. Tc dextran

    3. Tc transferrin

    4. Tc 99 Sotisumab

    Answer: d

  4. Which is not true about disinfectants?

    1. Ethylene dioxide is an intermediate level disinfectant

    2. Phenols are useful for treatment of organic wastes

    3. Glutaraldehyde is sporocidal

    4. Hypochlorite is virucidal

    Answer: n/a

  5. Methotrexate used in all except

    1. Post transplant

    2. Carcinoid tumour

    3. Psoriasis

    4. Sickle cell anemia

    Answer: d

  6. In India maximum maternal mortality is due to

    1. Hemorrhage

    2. Anemia

    3. Abortion

    4. Sepsis

    Answer: a

  7. Commonest histological finding in benign hypertension

    1. Necrotising arteritis

    2. Hyaline arteriosclerosis

    3. Loss of internal elastic lamina

    4. Fibrinoid necrosis

    Answer: b

  8. Child presents with a history of respiratory infections. His sweat chloride is 36, 41 meq/l on 2 occasions. What other test you do to exclude diagnosis of cystic fibrosis?

    1. CT Chest

    2. Nasal potential diferance

    3. Fat in stool in next 72 hours

    4. DNA analysis for? 508 mutation

    Answer: b

  9. Which of the following agent can be used for sickle cell anaemia

    1. Hydroxyurea

    2. Cysplatin

    3. Methotrexate

    4. Busulphan

    Answer: a

  10. Protective for carcinoma colon

    1. Low protein diet

    2. Low fat diet

    3. Low selenium diet

    4. High fibre diet

    Answer: d