AIIMS Solved Paper 2011 (Part 19 of 20)

  1. False about vaccines

    1. Thiomersal is used as preservative in DPT vaccine

    2. Kanamycin is used as preservative in measles vaccine

    3. Neomycin is used as preservative in BCG vaccine

    4. Magnesium chloride used to stabilize OPV

    Answer: c

  2. Baby born at 33 wks on examination at 42wks with ROP both eyes in 12 clock hours position stage 2 zone 1 plus disease, how will u manage the patient?

    1. Examine the patient after 1 week

    2. Laser photocoagulation of avascular retina of both eyes

    3. Laser photocoagulation of worse eye, follow up of other eye

    4. Vitreoretinal surgery

    Answer: n/a

  3. In international prognostic factor which of following not include in lymphoma?

    1. Patients Age & Performance Status

    2. LDH

    3. Serum albumin, hemoglobin

    4. Extranodal involvement

    Answer: c

  4. Side effects of Tamoxifen a/e?

    1. Venous thrombosis

    2. Endometrial carcinoma

    3. Osteoporosis

    4. Causes cancer in opposite breast

    Answer: d

  5. Energy expenditure in resting state depends on

    1. Lean body mass

    2. Adipose tissue

    3. Resting heart rate

    4. Exercise

    Answer: a

  6. Among the following all are steroid hormones that act on cytosolic receptors except one which is a peptide hormone that acts on nuclear receptor

    1. Thyroxine

    2. Epinephrine

    3. GH

    4. ACTH

    Answer: a

  7. Lyme disease all true except

    1. B borgdorferi replicates locally and invades locally

    2. Infection progresses despite of good humoral mediated immunity

    3. IgA intrathecally confirms diagnosis

    4. Polymorphonuclear lymphocytes in CSF suggest meningitis

    Answer: d

  8. Acellular pertussis vaccine composed of?

    1. Pertactin, endotoxin, fimbriae, filamentous hemagglutinin

    2. Pertactin, Pertussis toxin, fimbriae, endotoxin

    3. Pertactin, Pertussis toxin, fimbriae, filamentous hemagglutinin

    4. Fimbriae, filamentous hemagglutinin, endotoxin, pertussis toxin

    Answer: n/a

  9. Positive hepatojugular reflux seen in?

    1. TR

    2. Decreased afterload

    3. LVF

    4. PS

    Answer: a

  10. All true about high tibial osteotomy except?

    1. Can correct varus over 30 degress

    2. Deformity recurs after a long time

    3. Done though cancellous bone

    4. Done in case of unicompartmental disease

    Answer: a

Discussions & Questions

  • How many assertion reason question in AIIMS? ( - on ))

    1 Answer

    The number of assertion reason questions asked in AIIMS are not fixed, however the number is definitely more than NEET. for practice questions you can refer -

    - on