AIIMS Solved Paper 2011 (Part 3 of 20)

  1. A Patient with cystic fibrosis develops acute exacerbation of respiratory tract infection/pneumonia & admitted to hospital. Which of the following will be cultured

    1. Pseudomonas aeruginosa (non mucoid strain)

    2. Burkholderia capecia

    3. Aeromonas

    4. Plesiomonas

    Answer: b

  2. Hyperkalemia with tall peaked waves on ECG. Fastest acting drug for lowering S. Potassium concentration

    1. Calcium gluconate

    2. Glucose plus insulin

    3. Sodium bicarbonate

    4. Calcium carbonate

    Answer: b

  3. Radiological features of L ventricular failure are all except

    1. Kerley B lines

    2. Cardiomegaly

    3. Oligemic lung fields

    4. Increased flow in Upper lobe veins

    Answer: c

  4. A 10 month old baby previously normal becomes unconscious on crib. The external appearance of genitalia was normal except hyperpigmentation. Blood glucose was 30mg%. What is the most probable diagnosis

    1. 21 hydroxylase deficiency

    2. Familial glucocorticoid deficiency

    3. Hyperinsulism

    4. Cushings syndrome

    Answer: b

  5. In case of Renal cell carcinoma following are seen except

    1. Polycythemia

    2. Cushings syndrome

    3. Malignant hypertention

    4. Amyloidosis

    Answer: b

  6. CSF pressure primarily determined by?

    1. CSF production

    2. CSF reabsorption

    3. CNS blood flow

    4. Blood pressure

    Answer: b

  7. Most important prognostic factor for colorectal carcinoma?

    1. Tumor size & characteristics

    2. Tumor site

    3. LN status

    4. Vascular invasion

    Answer: a

  8. Investigation Of Choice For Recurrent GIST?

    1. MRI

    2. PET

    3. USG

    4. MIBG

    Answer: b

  9. Which Is Not A Pure Beta Particle Emitter?

    1. Samarium 135

    2. Strontium 89

    3. Yttrium 90

    4. Phosphorus 32

    Answer: a

  10. Which of the following is not degraded by colonic flora?

    1. Pectin

    2. Lignin

    3. Starch

    4. Glucose

    Answer: b

Discussions & Questions