Allahabad Bank PO Solved Paper 2011 (Part 1 of 8)

  • Previous
  1. Which of the following is/are the objectives of Free Trade Agreement, India has done with many countries?

    1. To provide support to entrepreneurs for setting up new projects in tiny/SSI sector.

    2. For undertaking expansion of business.

    3. To support technology upgradation.

    Choose from one of the following:

    1. Only 1 and 2

    2. Only 2 and 3

    3. All 1, 2 and 3

    4. Only 1 and 3

    5. None of these

    Answer: c

  2. Which of the following organizations issue the rules of global trade?

    1. World Bank

    2. World Trade Organisation

    3. Foreign Exchange Dealers'Association

    4. Directorate General and Foreign Trade

    5. None of these

    Answer: b

  3. One single statement that depicts the financial position of a bank and/or business enterprise at a given point of time is called:

    1. Statement of product details

    2. Reconciliation Statement

    3. Balance Sheet

    4. Quarterly returns submitted to RBI

    5. Trading and manufacturing account

    Answer: c

  4. Banks borrow money from the RBI on which of the following rates?

    1. Reverse Repo Rate

    2. Repo Rate

    3. SLR

    4. CRR

    5. Savings Rate

    Answer: b

  5. The Reverse mortgage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of society?

    1. Govt. Employees

    2. Senior Citizens

    3. Unemployed youth

    4. War widows

    5. None of these

    Answer: b

  6. What does the letter ‘M’ depict in the term SME as used in the financial world?

    1. Maximum

    2. Medium

    3. Mercantile

    4. Mutual

    5. Ministry

    Answer: b

  7. One of the major challenges banking industry is facing these days is deliberate efforts of some people to bring money earned through illegal activities in circulation. Which of the following acts is passed to prevent this activity?

    1. Payment & Settlements Act

    2. Banking Regulation Act

    3. Negotiable Instrument Act

    4. Narcotics and Psychotropic Substance Act

    5. Prevention of Money laundering Act

    Answer: e

  8. Which of the following organizations provides guarantee to the exporters?

    1. Exim Bank

    2. Export Credit Guarantee Corporation

    3. Director General Foreign Trade

    4. Reserve Bank of India

    5. Registrar of companies

    Answer: b

  9. Which of the following terms is not used in Banking World?

    1. Credit

    2. Rate

    3. Financial Status

    4. Discount

    5. Absolute zero

    Answer: e

  10. What is the full form of IRR as used in banking/financial sectors?

    1. Internal Rate of Return

    2. Internal Revaluation Reserve

    3. Investment Reserve Ratio

    4. Internal Risk Return

    5. None of the above

    Answer: a