Allahabad Bank PO Solved Paper 2011 (Part 3 of 8)

  1. Which one of the following is the target fixed for maintaining fiscal deficit in the Union Budget of India?

    1. 4 − 6 per cent of total budget

    2. 4 − 6 per cent of GDP

    3. 3 − 6 per cent of total budget

    4. 3 − 6 per cent of GDP

    5. None of these

    Answer: b

  2. FIMMDA stands for:

    1. Foreign Investment Markets & Derivatives Market Association

    2. Fixed Income Money Markets and Derivatives Association

    3. Fixed Income and Money Market Development Association

    4. Floating Income and Money Markets Derivative Assets

    5. None of these

    Answer: b

  3. On which one of the following issues, a group of top business leaders and other eminent citizens have expressed their concern to the Govt. Of India?

    1. Corporate Governance

    2. Fiscal deficit

    3. Inflation

    4. Governance deficit

    5. None of these

    Answer: c

  4. Nobel Laureate Muhammed Yunus belongs to which one of the following countries?

    1. Sri Lanka

    2. Pakistan

    3. Maldives

    4. Bangladesh

    5. None of these

    Answer: d

  5. Who is the author of the book ‘Darkness At Noon’

    1. V. S. Naipaul

    2. Chetan Bhagat

    3. Arthur Koestler

    4. Vikram Seth

    5. None of these

    Answer: c

  6. For which one of the following purposes, Mega Food Parks scheme was introduced by the Government of India?

    1. To provide better price to farmers

    2. To improve the productivity of food crops

    3. To control the prices of food items

    4. To avoid wastage of fruits and vegetables stored for export

    5. None of these

    Answer: a

  7. Which of the following terms is not used in banking?

    1. Debit Card

    2. Credit Card

    3. Kisan Card

    4. ELlSA Test

    5. None of these

    Answer: d

  8. Which of the following is the reason, owing to which Government charges export duty on some export items?

    1. It is to get benefit of high international prices

    2. To improve the tax collection targets

    3. It is as per international practices

    4. To ensure the smooth availability of the items in India

    5. None of these

    Answer: d

  9. Pipavav Port is located in which of the following States?

    1. Orissa

    2. Andhra Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. Gujarat

    5. West Bengal

    Answer: d

  10. Which of the following is/are the objective (s) of our monetary policy?

    1. Anchor inflation expectations

    2. Actively manage liquidity

    3. Maintain interest rate regime consistent with price output and financial stability

    Choose from one of the following:

    1. Only 1

    2. All 1, 2 and 3

    3. Both 1 and 3

    4. Only 2

    5. None of these

    Answer: c