Allahabad Bank PO Solved Paper 2011 (Part 6 of 8)

  1. What do you understand by ‘Para Banking’ services?

    1. Eligible financial services rendered by banks

    2. Utility services provided by banks

    3. Services provided through business correspondents

    4. Services provided to armed force personnel

    5. None of these

    Answer: c

  2. For which one of the following reasons, the Steel Ministry wants complete ban on export of iron ore from India?

    1. The price of iron ore exports is not competitive

    2. The iron ore exports do not provide any value addition to exports

    3. The prices of iron ore are high and as such the exports of the ore should be banned

    4. Iron ore is a non-renewable resource like coal and petroleum products, hence it should be preserved

    5. None of these

    Answer: d

  3. What is a cross Border Exchange?

    1. Trading of foreign currency in India

    2. Trading of Indian rupee in exchange of other currencies/goods

    3. Hawala transactions in Indian Rupee

    4. Unauthorized remittance of Indian Rupee

    5. None of these

    Answer: a

  4. What is Cartosat-2B?

    1. It is an advanced remote sensing statellite built by ISRO

    2. It is a warhead developed by DRDO

    3. It is an educational project launched by UGC

    4. It is an advanced computer developed by IIT Kanpur

    5. None of these

    Answer: a

  5. For which one of the following reasons RBI has decided to undertake mid-quarter policy reviews?

    1. To realign its policies

    2. To take steps and ensure smooth flow of credit

    3. To provide guidance to the economy

      1. Only 1

      2. Only 2

      3. Only 3

      4. All 1, 2 and 3

      5. None of these

    Answer: d

  6. Which one of the following is the objective of Financial Stability and Development Council?

    1. To address interregulatory issues only

    2. To focus on financial literacy only

    3. To focus on financial inclusion only

    4. Only first two

    5. First three

    Answer: c

  7. For which one of the following reasons has the Planning Commission decided to convert itself into a system Reforms Commission?

    1. It is to make people to people contact

    2. It is to understand the problems of people

    3. It is to review the implementation of its policies

    4. It is aimed at changing economic profile of the country

    5. None of these

    Answer: a

  8. Which one of the following sectors in India has attracted highest amount of Foreign Direct Investment during 2009 − 10?

    1. Manufacturing

    2. Construction

    3. Wholesale and Retail Trade

    4. Financial Insurance, Real Estate

    5. Civil Aviation

    Answer: b

  9. Which of the following is/are a renewable source of energy?

    1. Wind

    2. Solar

    3. Thermal

      1. Only 1

      2. Only 2

      3. All 1, 2 and 3

      4. Only 2 and 3

      5. Only 1 and 2

    Answer: e

  10. Expand the term SWIFT:

    1. Society for Worldwide International Financial Telecommunications

    2. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications

    3. Society for Worldwide International Financial Transfers

    4. Society for Worldwide Interbank Fiscal Transactions

    5. None of these

    Answer: b