CBSE UGC NET-JRF: Electronics MCQs (Practice-Test 3 of 13)

  1. Consider the parallel RLC circuit having R = 1, L = 1H, C = 1F. What type of response will the circuit produce?

    1. Under damped

    2. Over damped

    3. Critically damped

    4. none of these

    Answer: a

  2. How much inductance is needed to resonate at 5 kHz with a capacitance of 12nF?

    1. 2652 H

    2. 11.844 H

    3. 3.333 H

    4. 84.33 mH

    Answer: d

  3. The difference between the half power frequencies is called the

    1. quality factor

    2. resonant frequency

    3. bandwidth

    4. cutoff frequency

    Answer: c

  4. A parallel RLC circuit has C = 0.25F & L = 2H. The value of R which will create unity damping factor is

    1. 1

    2. 2

    3. 0.5

    4. 4

    Answer: b

  5. A zero of the transfer function H (s) = 10 (s + 1)/(s + 2) (s + 3) is at

    1. 10

    2. -1

    3. -2

    4. -3

    Answer: b

  6. On the Bode magnitude plot, the slope of the pole 1/(5 + j?) 2 is

    1. 20 dB/decade

    2. 40 dB/decade

    3. -40 dB/decade

    4. -20 dB/decade

    Answer: c

  7. On the bode phase plot, the slope of [1 + j10w-w2/25]^2 is

    1. 45° /decade

    2. 90° /decade

    3. 135° /decade

    4. 180° /decade

    Answer: d

  8. In an electric circuit, the dual of resistance is

    1. conductance

    2. capacitance

    3. open circuit

    4. inductance

    Answer: a

  9. In a series RLC circuit, which of these quality factors has the steepest curve at resonance?

    1. Q = 20

    2. Q = 12

    3. Q = 8

    4. Q = 4

    Answer: d

Discussions & Questions

  • The threshold voltage of an n-channel MOSFET can be increased by ( - on ))

    1 Answer

    Reducing channel dopant concentration increases the threshold voltage of n-channel MOSFET

    - on