CBSE UGC-NET Communication Questions (Part 1 of 3)

  • Previous
  1. Following are the experimental learning _. Activities adopted by a teacher. Arrange them in cyclic order.

    1. Accommodation

    2. Converging

    3. Assimilation

    4. Diverging

    Answer the questions below

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: b

  2. Which of the following methods of communication is the most effective?

    1. presenting written material

    2. presenting written material

    3. alongwith film projector

    4. multi-media method

    5. can not be determined

    Answer: c

  3. Better classroom management means

    1. per group work and better interaction among pupils

    2. prior preparation of teacher in the making of suitable aids

    3. punctuality of the teachers in comming in the class and finishing the course in time

    4. getting the attention and cooperation of all the students before starting the class/task

    5. moving around the room to identify pupils having 0.1 creating problems

    Answer: c

  4. Which of the following skills has the largest share in communication time in schoolS/college?

    1. Listening

    2. Reading

    3. Writing

    4. Speaking

    Answer: a

  5. Arrange the following activities of interaction in logical order

    1. Analysis of the work done

    2. Planning and preparation

    3. Presentation of material

    4. Modification and improvement

    Answer the questions below

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: b

  6. All are the components of listening except

    1. hearing

    2. attending-being attentive

    3. answenng

    4. understanding and remembering

    Answer: c

  7. Listening is badly affected by

    1. message overload-excess of listened material

    2. high speed of speaking

    3. a sizable hearing loss-physiological problem

    4. all of the above

    Answer: d

  8. The most important aspect of communication-listening, can be improved by

    1. making the attention fully paid

    2. making the communicated material novel-interes~ing and need based.

    3. making voice effective and impressive

    4. all of these

    Answer: d

  9. Listening to a lecture is

    1. informational listening

    2. evaluative listening

    3. emphatic listening

    4. none of these

    Answer: a

  10. The main purpose of evaluative listening is

    1. to accept or reject an idea given to the listener

    2. to evaluate the speaker's credibility and personality

    3. both of above

    4. none of these

    Answer: c

Discussions & Questions