CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 1 of 13)

  • Previous
  1. India is a:

    1. Secular Slate

    2. Bilingual Slate

    3. CommuniBt State

    4. CapitalistState

    Answer: a

  2. What is the literal meaning of secularism?

    1. Freedom to worship any God

    2. Death ofreligion

    3. Separation of religion from the state

    4. None of these

    Answer: c

  3. The Tenth Schedule to the Constitution of India relates to:

    1. Panchayati Raj Institutions

    2. Anti-defectionAct

    3. List of languages recognised by the Constitution

    4. Procedure for amendment to the


    Answer: b

  4. The real powers in the Central Government are enjoyed, according to the Constitution of India by the:

    1. President of India

    2. Vice-President of India

    3. Prime Minister of India

    4. Councllof Ministers

    Answer: c

  5. The Council of Ministers is responsible to the:

    1. President

    2. Lok Sabha

    3. Vice-President

    4. Supreme Court

    Answer: b

  6. The Prime Minister is:

    1. nominated by the President

    2. elected by the Chief Ministers of States

    3. is the leader of the majority party of Lok Sabha

    4. is not elected; it is a hereditary post

    Answer: c

  7. The quorum of the Parliament is fixed at:

    1. one-tenth of the membership of the House

    2. one-third of the membership of the House

    3. one-half of the membership of the House

    4. four-fifths of the membership of the


    Answer: a

  8. Why are the Fundamental Rights considered fundamental?

    1. Necessary for the successful working of democratic institution

    2. Basic to the welfare, dignity and happiness of the individ ual

    3. Constitution is based on these

    4. All of these

    5. Only A and B

    Answer: e

  9. The judges of the Supreme Court are appointed by the

    1. Prime Minister ofIndia

    2. Speaker of the Lok Sabha

    3. President of India

    4. Ministry of Law & Justice

    Answer: c

  10. The President's Rule is imposed in a State or in a Union Territory when the:

    1. Governor of a State or the Chief Commissioner or a Lt Governor advises the President to do so because the Government in that State or Territory cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution

    2. Chief Minister of a State requests to this effect

    3. Chief Justice of the State High Court recommends through the Governor

    4. President knows best

    5. Elections are being held there

    Answer: a

Discussions & Questions