CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 10 of 13)

  1. A frequency distribution is best defined as the:

    1. number of scores above the median score

    2. number of pupils scoring above the median score

    3. number of test items answered correctly by a majority of the class

    4. number of pupils who received each score on a test

    Answer: d

  2. Mainstreaming is a term associated with:

    1. career education

    2. education for the handicapped

    3. interage class groupings

    4. environmental education

    Answer: b

  3. Of great importance in determining the amount of transference that occurs in learning is the:

    1. IQ of the learner

    2. knowledge of the teacher

    3. use of appropriate materials

    4. presence of identical elements

    Answer: d

  4. Of the following, the educatortwho is not an advocate of radical educational reform is

    1. Postman

    2. lllich

    3. Bester

    4. Row

    Answer: c

  5. With regard to standardized testing, which of the following statements is correct?

    1. the testing of intelligence began in Germany

    2. the Wechsler Intelligence Scale for Children (WIS) is a group test

    3. the Rorschach test uses inkblots

    4. the Thematic Apperception Test (TAT) is easy to interpret.

    Answer: c

  6. Most students in medieval universities learned by:

    1. laboratory experimentation

    2. reading the Bible

    3. listening to lectures

    4. studying in libraries

    Answer: c

  7. The term least restrictive environment refers to the education of the:

    1. handicapped

    2. gifted

    3. early childhood youngsters

    4. retarded

    Answer: a

  8. All of the following are correctly paired except:

    1. Froebel-progressivism

    2. Dewey-pragmatism

    3. Skinner-Gestalt

    4. Herbart-apperception

    Answer: c

  9. Heterogeneous grouping best serves the aims of a democratic society because:

    1. parents prefer it

    2. pupils prefer it

    3. it minimizes class distinctions

    4. it is the best environment for learning

    Answer: c

  10. All of the following are advantages of teaching machines except:

    1. the control of cheating

    2. the tracking of errors

    3. the insurance of attention

    4. their universal use for different kinds of programmes

    Answer: d