CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 11 of 13)

  1. Which among the following is not a Fundamental Right now?

    1. Right to equality

    2. Right to property

    3. Right to Constitutional remedies

    4. None of these

    Answer: b

  2. The most powerful Upper Ohamber in the world is

    1. American Senate

    2. British House of Lords

    3. Rajya Sabha of the Indian Republic

    4. None of the above

    Answer: a

  3. Who is legally competent under the Indian Constitution to declare war or conclude peace?

    1. The President

    2. The Prime Minister

    3. The Council of Ministers

    4. The Parliament

    Answer: a

  4. Holding of elections for the village Panchayat is decided by

    1. The Collector

    2. The Election Commission

    3. The Centra1 Government

    4. The State Government

    Answer: d

  5. The time of gap between two sessions of Parliament is not more than

    1. 9 months

    2. 1 month

    3. 3 months

    4. 6 months

    Answer: d

  6. The President ofIndia is

    1. The head of the State

    2. The head of the Government

    3. The head of the State as well as Government

    4. All of these

    Answer: a

  7. In the context of Panchayati Raj, which one of the following is true about Gram Sabha?

    1. This is the topmost tier of the Panchayati Raj

    2. It consists of all the voters residing in the jurisdiction of a Village Panchayat

    3. It is the excutive body consisting of selected representative from Village Panchayat

    4. It consists of aU the adult males of the

    Village Panchayat

    Answer: b

  8. The joint sittings of the Union Parliament may be summoned for

    1. Special address of the President

    2. Annual address of the President

    3. President's occasional messages of national significance

    4. Resolution of the. Dead lock between the two Houses on a non-money bill

    Answer: d

  9. Which one of the following High Courts has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar islands

    1. Andhra Pradesh

    2. Calcutta

    3. Madras

    4. Orissa

    Answer: b

  10. As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the order of precedence?

    1. Deputy Prime Minister

    2. Former President

    3. Governor of a State within his State

    4. Speaker of Lok Shaba

    Answer: c