CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 13 of 13)

  1. President can be removed on charges of violating the Constitution by

    1. No-confidence motion

    2. Impeachment

    3. Electoral College of Legislative Assemblies

    4. Prime Minister

    Answer: b

  2. The function of the Panchayat Samiti is to

    1. Deal with rural industrialisation

    2. Deal with administration of justice at the Panchayat level

    3. Implement community development project schemes

    4. Deal with financial matters of the


    Answer: c

  3. Which Writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing?

    1. Writ of certiorari

    2. Writ of Habeas Corpus

    3. Writ of Mandamus

    4. Writ of Quo Warranto

    Answer: c

  4. Which one of the following sets of special powers has been conferred on Rajya Sabha by the Constitution?

    1. To change the existing territory of a state and to change the name of a state

    2. To pass a resolution empowering the parliament to make laws in the State List and creation of one or more AllIndia services

    3. To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his retirement

    4. To determine the functions of the

    Election Commission and to determine the number of Election Commissioners

    Answer: b

  5. In the Rajya Sabha, the States have been provided

    1. Equal representation

    2. Representation on the basis of poupulation

    3. Representation on the basis of population and site

    4. Representation on the basis of size

    Answer: b

  6. The salaries of the Judges of the Supreme Court are charged on the consolidated fund of rndia because

    1. they may get salaries regularly every month

    2. their salaries may be free from legislative vote

    3. there may not be any cut in their salaries

    4. their financial position may be secure to enable them to dispense impartial justice

    Answer: d

  7. ‘Judicial Review’ is the power of the higher court to declare unconstitutional any

    1. Law passed by legislature

    2. Judgement of the lower court

    3. Order of the executive

    Choose the answer from the following choices

    1. 1 and 2 only

    2. 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  8. Which of the following standing committees of Parliament has no MP from Rajya Sabha?

    1. Public Accounts Committee

    2. Estimates Committee

    3. Committee on Public Undertakings

    4. Committee on Government Assurances

    Answer: b

  9. The Comptroller and Auditor-General of auditor for the

    1. Union Government

    2. State Governments

    3. Union and State Governments

    4. Neither Union nor State Governments

    Answer: c