CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 2 of 13)

  1. The Directive Principles:

    1. aim at establishing welfare state of Gandhian conception

    2. aim at giving ideals to be incorporated at a later stage

    3. aim at giving support to the Fundamental Rights

    4. A and B only

    Answer: d

  2. Agriculture, including research and education, falls in:

    1. State List

    2. Union List

    3. ConcurrentList

    4. None of the above

    Answer: a

  3. Which of the following are the ideals set forth in the Preamble?

    1. Social, economic and political justice

    2. Equality of status and of opportunity

    3. Liberty of thought, expression, belief, faith and worship

    4. All of these

    Answer: d

  4. Fundamental Rights of the citizens are:

    1. non-justiciable

    2. justiciable

    3. justiciable if the highest court fee ls it should be

    4. Some rights are justiciable while others are not

    Answer: b

  5. In India the executive is responsible directly to the:

    1. Legislature

    2. President

    3. Judiciary

    4. People

    Answer: a

  6. Fundamental Rights of the Indian citizens are contained in the ‘Indian Constitution’

    1. Part I

    2. Part III

    3. Part II

    4. Part IV

    Answer: c

  7. Of which fundamental right is a foreigner in India deprived of?

    1. To seek justice in court

    2. To seek security of life

    3. To criticise policies of government

    4. To. Vote at the time of Parliamentary election

    Answer: d

  8. Freedom of the Press as such:

    1. has been guaranteed by the Constitution

    2. bas not been expressly guaranteed by the Constitution

    3. has been given only to selected institutions

    4. None of the above

    Answer: b

  9. The Rajya Sabha is:

    1. dissolved once in two years

    2. dissolved after every four years

    3. adjourned every six months

    4. not subject to dissolution

    Answer: d

  10. Administrative Law means:

    1. law passed by the Union

    2. law or rules made by the executive

    3. laws relating to administration of nonGovernmental institutions

    4. all the above

    Answer: b