CBSE UGC-NET Governance Questions (Part 3 of 13)

  1. The Legislative Council of a State is a:

    1. temporary body

    2. permanent body

    3. semi-permanent body

    4. chamber of the nominatt: d members

    Answer: b

  2. The Lok Sabha and the Rajya Sabha sit jointly when:

    1. they are alike on issues

    2. there is a disagreement between the two (Houses).

    3. the President summons both the Houses

    4. they must meet when two years have lapsed after the last meeting

    5. they must meet every 5 years

    Answer: b

  3. Ministers in the Union Cabinet are appointed by the:

    1. Prime Minister

    2. President

    3. President of India on the advice of the Prime Minister

    4. Prime Minister on the advice of the

    Chief Justice of the Supreme Court of


    Answer: c

  4. Who administers the Union Territories?

    1. The President through the Administrators appointed by him

    2. The Prime Minister of India

    3. The Law Minister, Government of Inelia

    4. The Attorney-General of India

    Answer: a

  5. Which of the following is not the federal feature of the Indian Constitution?

    1. There is distribution of Powers in accordance with 2 lists

    2. Written and rigid constitution

    3. Independent Judiciary

    4. All of these

    Answer: d

  6. Directive Principles of State Policy aim at:

    1. ensuring individual liberty

    2. ensuring and strengt. Hening the country's independence

    3. protecting the depressed classes

    4. providing social and economic base for gem: Ine democracy in the country

    Answer: d

  7. The Council of Ministers. Headed by the Prime Minister is responsible to:

    1. Prime Minister

    2. President

    3. Parliament

    4. Speaker

    Answer: c

  8. Usually a Gram Panchayat is not responsible for:

    1. construction of village roads and tanks

    2. sanitation, maternity and child welfare

    3. financing of aKPiculturists

    4. agricultural production

    Answer: c

  9. Which one of the following provides constitutional guarantee of personal freedom?

    1. Quo Warranto

    2. Mandamus

    3. Certiorari

    4. Habeas Corpus

    Answer: d

  10. What does the Panchayati Raj System signify?

    1. single tier structure of local Government

    2. Double-tier system of self Government

    3. Three-tier structure of local Govt. At the village, block and district level

    4. None of these

    Answer: c