CBSE UGC-NET Information Technology (Part 11 of 14)

  1. Data encryption

    1. is m. Ostly used by public networks

    2. is mostly used by fmanciaI networks

    3. cannot be used by private installations

    4. is not necessary, since data can not be intercepted

    5. None of the above

    Answer: b

  2. A communication network which is used by large organlsstion over regional, national or global area is called

    1. LAN

    2. WAN

    3. MAN

    4. VAN

    Answer: b

  3. If you want to execute more than one program at a time, the systems software you are using must be capable of:

    1. word processing

    2. virtual memory

    3. compiling

    4. multitasking

    5. None of the above

    Answer: d

  4. UNIX operating system

    1. is multiuser

    2. is multitasking

    3. can run on PCs and larger systems

    4. All of the above

    Answer: d

  5. Can you name of the major Operating System used in computers?

    1. MS DOS

    2. OS/2

    3. UNIX

    4. All the above

    5. None of the above

    Answer: d

  6. Which of the follow 109 is always reSIdent. In machinery?

    1. Batch System

    2. Time Sharing System

    3. Operating system

    4. Controlling system

    5. None oftbe above

    Answer: c

  7. Paging

    1. is a method of memory allocation by which the program 18 subdivided into equal portions or page and core IS subdivided into equal portions or blocks

    2. consists of those addresses that may be generated by a processor during execution If a computation

    3. is a-method of allocating processor time

    4. al lows multiple programs to reside in separate areas of core at the time

    5. One of the above

    Answer: a

  8. Which of the following is necessary to work on a computer

    1. compiler

    2. operating system

    3. assembly

    4. interpreter of the above

    5. None of the above

    Answer: b

  9. Advantage (s) of using assembly language rather than machine language is (are):

    1. It is mnemonic and p, asy to read

    2. Addresses any symbolic, not absolute

    3. Introduction of data to program is easier

    4. All of the above

    5. None of the above

    Answer: d

  10. With round-robin CPU scheduling in a time-shared system:

    1. Using very large t. Ime slices (quantas) degenerates into FCFS (First-Come First-Served) algorithm

    2. Using very small time slices (quantas) degenerates into LIFO (Last-Tn First-Out) algorithm

    3. Using extremely small time s lices improves performance

    4. Using medium sized time slices leads to SRTF (Shortest Remaining Time First) scbeduling poHcy

    5. None of the above

    Answer: a