CBSE UGC-NET Information Technology (Part 2 of 14)

  1. Microsoft office

    1. is a suite of Microsoft primary application for window and Macintosh.

    2. includes some combination of word, Excel, Powerpoint, Access and schedule along with a host ofinternel and other utilities.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  2. Modem:

    1. Abbreviation for modulator/demodulator.

    2. It is an InputJOutput device that allows computer to communicate through telephone lines.

    3. converts outgoing digital data into analog signals that can be transmitted over phone lines and converts incoming audio signals into digital data that can be processed by the computer.

    4. All the above

    Answer: d

  3. Multimedia

    1. refers to the integration of multiple media such as visual imagery, text, video, sound, and animation.

    2. often associated with the information superhighway, or with interactive TV that can produce videos (informaion on demand) or with hypermedia.

    3. is a combination of software and hardware, both.

    4. All the above

    Answer: d

  4. Multimedia

    1. is a very powerful form of communicating ideas, searching for information and experiencing new concepts of common media.

    2. enhance business presentations

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  5. Motherboard

    1. is the main circuit board, also called system board, in an electronic device which consists of sockets that accepts additional boards.

    2. is a very powerful form of communicating ideas

    3. The interactive feature of network

    4. None of the above

    Answer: a

  6. Printers

    1. is an output device that produce text and graphics on a physical medium such as paper or transparency film.

    2. are classifieds into the following categories-Impact printers and Nonlmpact printers.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  7. A program

    1. is a sequence of instructions or actions

    2. must have mechanisms for carrying out processing operations (like arithmetical operations or moving information around) and for handling input and output.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  8. Output

    1. The data that has been processed into a useful form and can be seen on VDU can be taken on paper by using printer or listen to it through speakers or a headset.

    2. can be saved on a floppy disk or CD for future use.

    3. can be generated in the form of-text. Graphics, audio, video.

    4. All the above

    Answer: d

  9. Office Automation System

    1. Autoumate routine office tasks.

    2. are classifieds into the following categories-Impact and Non-Impact

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: a

  10. The Information System (IS) department-

    1. Supports organization's information systems and also support organization's overall mission.

    2. The IS department provide technical support for hardware and software, but may be involved in the design and implementation of an organization's entire information system.

    3. IS professionals also ensure that systems generate all the appropriate types of information and reports required by the organization's manager and workers.

    4. All the above

    Answer: d