CBSE UGC-NET Information Technology (Part 3 of 14)

  1. Programming language

    1. is a higher level language than machine code for writing programs.

    2. use a variety of basic English.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  2. Low level languages

    1. are machine dependent, i.e.they are designed to run on a particular computer and in the form of D's and 1's.

    2. are also easier to learn and are not dependent on a particular type of computer.

    3. need interpreter or compiler to convert into low level language so that computer can understand.

    4. All the above

    Answer: a

  3. High level languages

    1. are English type languages where a single statement may correspond to several instructions in machine language and human being can understand easily.

    2. are also easier to learn and are not dependent on a particular type of computer.

    3. need interpreter or compiler to convert into low level language so that computer can understand.

    4. All the above

    Answer: d

  4. Pipelining

    1. is a technique that enable a processor to execute more instructions in a given time.

    2. the control unit begins executing a new instruction before the current instruction is completed.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  5. Ports:

    1. External devices such as a keyboard, monitor, printer, mouse and microphone often are attached by a cable to the system unit the interface

    2. point of attachment to the system unit is called a port. Most of the time ports are located on the back of the system unit, but they also can be placed on the front.

    3. A or B

    4. None of the above

    Answer: c

  6. Application software

    1. any computer program used to create or process data such as text documents, spreadsheets, graphic~ etc.

    2. programs to operate only mouse functions

    3. a type of program designed to handle very small instruction sets.

    4. None of the above

    Answer: a

  7. Desktop Publishing programs

    1. belongs to Application software

    2. used to literate individuals 10 computing

    3. A type of program designed to handle very small instruction sets.

    4. None ofthe above

    Answer: a

  8. A Bell

    1. is 7 bit binary code

    2. developed by American National Standards Institute (ANSI)

    3. represent symbolic, numeric and alphanumeric characters

    4. All the above

    Answer: d

  9. Assembler

    1. is a computer program that converts assembly language instructions into machine language.

    2. developed by American National Standards Institute (ANSI)

    3. represent symbolic, numeric and alphanumeric characters, voice

    4. All the above

    Answer: a

  10. ATM

    1. stands for Asynchronous Transfer Mode

    2. is a network protocol designed to send voice, video and data transmission over a single network

    3. provides differtent kinds of connections and bandwidth on demand depending on the type of data being transmitted

    4. All the above

    Answer: d