CBSE UGC-NET Information Technology (Part 8 of 14)

  1. Address Bus is

    1. A set of wires connecting the computer's CPU and RAM, across wbich memory addresses are transmitted. The amount of memory that can be addressed at one time depends on the number of wires used in the bus.

    2. A set of nooes connecting the computer network

    3. A or B

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Algorithm is

    1. A set of ordprcd steps or procedures needed to solve a specific problem.

    2. A set of circuit helps in connecting the computer network

    3. A or B

    4. None of the above

    Answer: a

  3. Coprocessors

    1. is a special processor chip or circuit board designed to assist the processor in performing specific tasks.

    2. can be used to increase the performance of the computer.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  4. Control Unit (CU) -

    1. The component of the CPU that contains the instruction set.

    2. gives the computer its ability to decode and then execute a stored program.

    3. directs the flow of data throughout the computer system.

    4. All the above

    Answer: d

  5. Transaction Processing systems-

    1. Store information about individual events

    2. provide information that is useful in running an organization, such as inventory status, billing etc

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  6. Management Information Systems

    1. Produce reports for different types of managers.

    2. Automate routine office tasks.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: a

  7. Decision Support systems-

    1. Produce highly detruled, customized reports based on the information in an organization's transaction processing system and based on information from other sources.

    2. These systems are used to assist managers in making mission critical decisions.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  8. Expert systems

    1. include the knowledge of human experts in a specific subject area in a knowledge base.

    2. They analyze requests from users and assist. The users in developing a course of action.

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  9. A large 1S department include

    1. lS managers, computer scientists, system analysts, programmers, database specialists

    2. user assistance architects, purchasing ageots, technical writers, system or network managers

    3. trainers, hardware maintenance technicians.

    4. All the above

    Answer: d

  10. Automated machine tools

    1. operate from instructions in a program through numerical control

    2. digitally coded voice and video

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: a