CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 19 of 30)

Read the following passage and answer the Question Nos. 11 to 15

The constitution guarantees every citizen the fundamental right to equality. Yet after 50 years of independence, just one perusal of the female infant mortality figures, the literacy rates and the employment opportunities for women is sufficient evidence that discrimination exists. Almost predictably, this gender, bias is evident in our political system as well. In the 13th Lok Sabha, there were only 43 women MPs out of total of 543; it is not a surprising figure, for never has women's representation in Parliament been more than 10 per cent

Historically, the manifestos of major political have always encouraged women's participation. It has been merely a charade. So, women's organizations, denied a place on merit, opted for the last resort; a reservation of seats for women in parliament and State Assemblies. Parties, which look at everything with a vote bank in mind, seemed to endorse this. Alas, this too was a mirage

But there is another aspect also. At a time when caste is the trump card, some politicians want the bill to include further quotas fro women from among minorities and backward castes. There is more to it. A survey shows that there is a general antipathy towards the bill. It is actually a classic case of doublespeak: In public, politicians were endorsing women's reservation but in the backrooms of Parliament, they were busy sabotaging it. The reasons are clear: Men just don't want to vacate their seats of power

  1. The problem raised in the passage reflects badly on our

    1. Political system

    2. Social behaviour

    3. Individual behaviour

    4. Behaviour of a group of people

    Answer: b

  2. According to the passage, political parties have mostly in mind

    1. Economic prosperity

    2. Vote bank

    3. People welfare

    4. Patriotism

    Answer: b

  3. “Trump Card” means

    1. Trying to move a dead horse

    2. Playing the card cautiously

    3. Sabotaging all the moves by others

    4. Making the final jolt for success

    Answer: d

  4. The sentence “Men just don't want to vacate their seats of power” implies

    1. Lust for power

    2. Desire to serve the nation

    3. Conviction in one's own political abilities

    4. Political corruption

    Answer: a

  5. What is the percentage of women in the Lok Sabha

    1. 10

    2. 7.91

    3. 43

    4. 9.1

    Answer: b

  6. Informal communication network within the organization is knows as

    1. Interpersonal communication

    2. Intrapersonal Communication

    3. Mass Communication

    4. Grapevine Communication

    Answer: d

  7. TV Channel launched fro covering only Engineering and Technology subject is known as

    1. Gyan Darshan

    2. Vyas

    3. Eklavya

    4. Kisan

    Answer: c

  8. In which state the maximum number of periodicals are brought out for public information:

    1. Uttar Pradesh

    2. Tamil Nadu

    3. Kerala

    4. Punjab

    Answer: c

  9. The main objective of public broadcasting system i.e.Prasar Bharti is

    1. Inform, Entertainment & Education

    2. Entertain, Information & Interaction

    3. Educate, Interact & entertain

    4. Entertainment only

    Answer: a

  10. The competerrcy of an effective communicator can be judged on the basis of:

    1. Personality of communicator

    2. Experience in the field

    3. Interactivity with target audience

    4. Meeting the needs of target audience

    Answer: d