CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 20 of 30)

  1. Which one of the following belongs to the category of homogeneous date:

    1. Multi-storeyed houses in a colony

    2. Trees in a garden

    3. Vehicular traffic on a highway

    4. Student population in a class

    Answer: a

  2. In which of the following ways a theory is not different from a belief?

    1. Antecedent-consequent

    2. Acceptability

    3. Verifiability

    4. Demonstratability

    Answer: b

  3. The state- “Honesty is the best policy” is

    1. A fact

    2. An value

    3. An opinion

    4. A value judgement

    Answer: d

  4. Which one is like pillar, pole and standard?

    1. Beam

    2. Plank

    3. Shaft

    4. Timber

    Answer: a

  5. Following incomplete series is presented. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the series: 4, 16, 36, 64,

    1. 300

    2. 200

    3. 100

    4. 150

    Answer: a

  6. The following question is based on the diagram given below. If the two big circles represent animals living on soil and those living in water, and the small circle stands for the animals who both live on soil and in water, which figure represents the relationships among them

    Answer: d

  7. Of the following statement, there are two statements both of which cannot be true but both can be false. Which are these two statements?

    1. All machines make noise

    2. Some machines are noisy

    3. No machine makes noise

    4. Some machines are not noisy

      1. 1 2

      2. 3 4

      3. 1 3

      4. 2 4

    Answer: c

  8. In the following question a statement is followed by two assumptions. An assumption is something supposed or taken for granted Consider the statement and the following assumptions and decide which of the following assumptions is implicit in the statement Statement: We need not worry about errors but must try to learn from our errors Assumptions:

    1. Errors may take place when we are carrying out certain work

    2. We are capable of benefiting from the past and improve our chances of error-free work

      1. Only assumption 1 is implicit

      2. Only assumption 2 is implicit

      3. Either assumption 1 or 2 is implicit

      4. Both the assumptions are implicit

    Answer: d

  9. The question below is followed by two arguments. Decide which of the arguments is ‘strong’ and which is ‘weak’ Choose the correct answer from the given below Should the press exercise some self-restraint?

    1. Yes, they should not publish new items which may incite the readers to indulge in wrong practices

    2. No. It is the responsibility of the press to present the truth irrespective of the consequences

      1. Only the argument 1 is strong

      2. Only the argument 2 is strong

      3. Neither argument 1 nor 2 is strong

      4. Both the arguments 1 and 2 are strong

    Answer: a

  10. Study the argument and the inference drawn from that argument. Given below carefully Argument: Anything that goes up definitely falls down. Helicopter goes up. Inference: So the helicopter will definitely fall down What in your opinion is the inference drawn from the argument?

    1. Valid

    2. Invalid

    3. Doubtful

    4. Long drawn one

    Answer: d