CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 22 of 30)

  1. It is believed that our globe is warming progressively. This global warming will eventually result in

    1. Increase in availability of usable land

    2. Uniformity of climate at equator and poles

    3. Fall in the sea level

    4. melting of polar ice

    Answer: d

  2. In which parts of India ground water is affected with arsenic contamination?

    1. Haryana

    2. Andhra Pradesh

    3. Sikkim

    4. West Bengal

    Answer: d

  3. Sunderban in Hooghly delta is known for

    1. Grasslands

    2. Conifers

    3. Mangroves

    4. Arid forests

    Answer: c

  4. Sardar Sarover dam is located on the river

    1. Ganga

    2. Godavari

    3. Mahanadi

    4. Narmada

    Answer: d

  5. Which one of the following trees has medicinal value?

    1. Pine

    2. Teak

    3. Neem

    4. Oak

    Answer: c

  6. Which one of the following is not considered a part of technical education in India:

    1. Medical

    2. Management

    3. Pharmaceutical

    4. Aeronautical

    Answer: a

  7. Which of the following is a Central university

    1. Mumbai University

    2. Calcutta University

    3. Delhi University

    4. Madras University

    Answer: c

  8. Identify the main Principle on which the Parliamentary System Operates

    1. Responsibility of Executive to Legislature

    2. Supremacy of Parliament

    3. Supremacy of Judiciary

    4. Theory of Separation of Power

    Answer: a

  9. The reservation of seats for women in the Panchayat Raj Institutions is:

    1. 30 % of the total seats

    2. 33 % of the total seate

    3. 33% of the total population

    4. In Proportion to their population

    Answer: b