CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 24 of 30)

  1. Communication will be effective if:

    1. It is delivered slowly and clearly

    2. It is delivered in a calm situation

    3. It reaches the receiver completely

    4. It reaches the receiver as intended by the sender

    Answer: d

  2. Communication will be effective if:

    1. The students are inattentive

    2. The teacher is monotonous in delivering the lecture

    3. The students are interested in what is being taught

    4. There is disturbance in the classroom

    Answer: c

  3. Books can be a source of communication, if:

    1. Content is abstracted

    2. Content is illustrative

    3. The language is easy

    4. Content is presented through good print

    Answer: b

  4. A teacher will become an effective communicator if:

    1. He use instructional aids

    2. He helps students to get meaning of what is being taught

    3. He asks questions between teaching

    4. He helps students get correct answers on the topic

    Answer: b

  5. Which of the following is NOT correct?

    1. a good communicator cannot be a good teacher

    2. a good communicator has a sense of humor

    3. a good communicator has a wide reading

    4. a good communicator has a command over language

    Answer: a

  6. Which of the following is true?

    1. Communication is an art and cannot be taught or acquired

    2. Communication is a science which can be learnt and almost anybody can be a good communicator

    3. Communication is a combination of both art and science

    4. Communication skills are in born people and are difficult to learn

    Answer: c

  7. Which of the following statements would you most likely to agree with?

    1. Every teacher must be a good communicator

    2. a teacher may be an average communicator but must know his subject well

    3. Mastery of subject is essential; communicator skills are secondary

    4. None of the above

    Answer: a

  8. Effective communication in the classroom implies:

    1. The students understand everything that is taught

    2. The students are motivated to study on their own

    3. The students feel a sense of loyalty for the teacher

    4. The students develop a rapport with the teacher

    Answer: a

  9. Which of the following statement is true?

    1. A teacher should concentrate on communication

    2. A teacher should concentrate on Finishing the syllabus

    3. A teacher should concentrate on making better citizens of his students

    4. A teacher must finish the course but make sure he has communicated

    Answer: d

  10. Emphasis on communication in the classroom is:

    1. A futile activity

    2. A method that encourages student participation and learning

    3. A method to make lecture more interesting

    4. A method to lighten the atmosphere in the classroom

    Answer: b