CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 25 of 30)

  1. A good manager is a-communicator

    1. Poor

    2. Bad

    3. Good

    4. Least

    Answer: c

  2. Communication is a

    1. One way process

    2. Two way process

    3. Multi way process

    4. None of the above

    Answer: b

  3. Effective communication is measured through

    1. Feed Back

    2. Encoding

    3. Decoding

    4. None of the above

    Answer: a

  4. Communication helps to

    1. Increase productions

    2. Decrease production

    3. Increase Labor turnover

    4. None of the above

    Answer: d

  5. What are the basic elements of communication?

    1. Sender and receiver

    2. Message and channel of communication

    3. Response and feedback

    4. All of the above

    Answer: d

  6. A person who sends the message is known as

    1. Communitee

    2. Receiver

    3. Communicator

    4. None of the above

    Answer: c

  7. The direction in which the formal communication flows is always

    1. Upward

    2. Downward

    3. Horizontal

    4. All of these

    Answer: d

  8. Communication involves

    1. Information

    2. Understanding

    3. Both A and B

    4. None of the above

    Answer: c

  9. Grapevine is also known as

    1. Informal communication

    2. Horizontal communication

    3. Upward communication

    4. Downward communication

    Answer: a

  10. Communication in an organization should ideally flow

    1. From top to bottom

    2. from bottom to top

    3. Both ways

    4. None of these

    Answer: c

  11. Telephone, radio inter communicating system are the media used for

    1. Formal communication

    2. Downward communication

    3. Oral communication

    4. None of these

    Answer: c

  12. Which of the following steps would you consider first for an effective communication?

    1. Select the channel of communication

    2. Plan the evaluation procedure

    3. Specify the objectives of communication

    4. Identify various media of communication

    Answer: c

  13. Which of the following provides more freedom to learners to interact?

    1. Small group discussion

    2. Use of films

    3. Viewing country wide classroom programme on T. V

    4. Lecturers by experts

    Answer: c

  14. Effective teaching is a result of:

    1. Clear & precise communication

    2. Perfect classroom discipline

    3. Regular teaching

    4. Students self learning

    Answer: a

  15. Meaningful learning takes place when:

    1. Students are interested in the topic taught

    2. Explanations are given within the reach of the students

    3. The new content being taught is related to the previous knowledge of the students

    4. The students raise questions and get clarifications

    Answer: c