CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 26 of 30)

  1. Following are the experimental learning activities adopted by a teacher. Arrange them in cyclic order.

    1. Accommodation

    2. Converging

    3. Assimilation

    4. Diverging

    Which is correct order?

    1. 1 2 3 4

    2. 4 3 2 1

    3. 2 3 4 1

    4. 3 1 2 4

    Answer: d

  2. Which of the following methods of communication is the most effective?

    1. Presenting written material

    2. Presenting written material along with film projector

    3. Multi-media method

    4. Can not be determined. Depends upon the situation

    Answer: d

  3. Better classroom management means

    1. per group work and better interaction among pupils

    2. prior preparation of teacher in the making of suitable aids

    3. Punctuality of the teachers in coming in the class and finishing the course in time

    4. Getting the attention and cooperation of all the students before starting the class/task

    5. Moving around the room to identify pupils having or creating problems

    6. Avoid teaching when pupils are not in proper mood

    7. All of these

    Answer: c

  4. Which of the following skills has the largest share in communication time in schools/college?

    1. Listening

    2. Reading

    3. Writing

    4. Speaking

    Answer: d

  5. Arrange the following activities of interaction in logical order

    1. Analysis of the work done

    2. Planning and preparation

    3. Presentation of material

    4. Modification and improvement

    Which is correct order?

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 1 4

    3. 4 1 2 3

    4. 1 3 4 2

    Answer: b

  6. It is popularly said that any two students are not alike. This means

    1. Each and every student differ in their physical and mental set up

    2. They differ in their familiar and social status

    3. They are different in their mental set up

    4. All of the above

    Answer: d

  7. Below are given some probable characteristics of an in-effective teacher, which of them is most likely to be characterized the ineffective teacher

    1. Emphasis upon pupil discussion in the clarification of group goals

    2. Emphasis upon standards

    3. Emphasis upon the control of the immediate situation

    4. None of the above

    Answer: c

  8. If majority of students in your class are weak you should

    1. Not care about the intelligent students

    2. Keep your speed of teaching fast so that students comprehension level may increase

    3. Keep your teaching slow

    4. keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils

    Answer: d

  9. If some of your pupils misbehave with you in the college campus you must

    1. Report to the principal

    2. Report to their parents

    3. Improve their behavior by your own character and scholarship

    4. Mobilize other teachers against these guys

    Answer: c

  10. A teacher in the class should keep the pitch of his voice

    1. High enough

    2. low

    3. Moderate

    4. sometime low and sometime high

    Answer: d