CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 30 of 30)

  1. CHEER stand for

    1. Children enrichment education though radio

    2. Child health education electronic recording

    3. Children for engineers and energy requirement

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Educational TV was first introduced in India in

    1. 1961

    2. 1959

    3. 1968

    4. 1961

    Answer: c

  3. SITE stands for

    1. System for International Technology and Engineering

    2. Satellite Instructional Television Experiment

    3. South Indian Trade Estate

    4. None of these

    Answer: b

  4. Which one of the following is a product of learning?

    1. Intelligence

    2. Maturation

    3. Skills

    4. Forgetness

    Answer: c

  5. Which of the following explains the mental growth most suitably?

    1. A growth patterns runs parallel to the physical growth

    2. It is an erratic pattern

    3. It is not an erratic pattern

    4. Uniform rise to the middle teens and gradual lewvelling of during middle twenties

    Answer: d

  6. Verbal guidance is most effective in

    1. Concepts

    2. Attitudes

    3. Relationships

    4. All of the above

    Answer: d

  7. Which of the following is the most important single factor in underlying the success of beginning as a teacher?

    1. Scholarship

    2. Communicative ability

    3. Personality and its ability to relate to the class and to the pupils

    4. Organizational ability

    Answer: c

  8. The greatest important cause of failure in beginning for a teacher lies in the area of

    1. Inter-personal relationship

    2. Verbal ability

    3. Knowledge of the teacher

    4. Tight handling of the students

    Answer: c

  9. All of the following are the characteristic features of an effective teacher except

    1. Emphasis upon standard

    2. Emphasizing group discussion for the purpose of clarifying the objectives

    3. Emphasis upon the quick control of the problematic situation

    4. Differential treatment meted out to students of his class

    Answer: d

  10. An effective teaching means all of the following except

    1. a teacher teaches with enthusiasm

    2. a teacher finds fault in his students

    3. a teacher puts emphasis more on teaching than on class control

    4. A teacher is interested in making the subject matter understood rather than on completing the course

    Answer: b