CBSE UGC-NET Teaching Aptitude Questions (Part 1 of 7)

  • Previous
  1. If majority of students in your class are weak you should

    1. not care about the intelligent students

    2. keep your speed of teaching fast so that students comprehension level may increase

    3. keep your teaching slow

    4. keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils

    Answer: d

  2. If some of your pupils misbehave with you in the college campus you must

    1. report to the principal

    2. report to their parents

    3. improve their behaviour by your own character and scholarship

    4. mobilize other teachers against these guys

    Answer: c

  3. A teacher in the class should keep the pitch of his voice

    1. high enough

    2. low

    3. moderate

    4. sometime low and somtime high

    Answer: a

  4. If some students fail in the examination it isthe fault of

    1. the teacher

    2. the principal

    3. pupils themselves

    4. text books

    Answer: c

  5. A teacher who is not able to draw the attention of his students should

    1. evaluate hIS teaching method and improve it

    2. resign from the post

    3. find fault in his pupils

    4. start dictating

    Answer: a

  6. If back-benchers are always talking in the classroom a teacher should

    1. let them do what they are doing

    2. punish them

    3. ask them to sit on the front benches

    4. none of the above

    Answer: c

  7. A teacher

    1. should introduce the lesson before he starts teaching

    2. should have command over his language

    3. should have command over his subject

    4. all of the above

    Answer: d

  8. If a teacher is not able to answer the question of a pupil he should

    1. say that he will answer after consultation

    2. rebuke the pupil

    3. say that the question is wrong

    4. feel shy of his ignorance

    Answer: a

  9. Arrange the following teaching process in order

    1. relating the present knowledge with the previous knowledge

    2. evaluation

    3. reteaching

    4. formulating objectives

    5. preseritation of materials

    Answer the questions below

    1. 1 2 3 4 5

    2. 2 1 3 4 5

    3. 5 4 3 1 2

    4. 4 1 5 2 3

    Answer: d

  10. Use oftelecast materials

    1. enhances concentration and learning

    2. reduces the burden ofthe teacher

    3. increases retention power

    4. all of the above

    Answer: a

Discussions & Questions