CBSE UGC-NET Teaching Aptitude Questions (Part 2 of 7)

  1. If students are not able to follow, you should

    1. give them prompt

    2. make the matter easy

    3. illustrate with examples

    4. All ofthe above

    Answer: c

  2. Micro teaching is useful to students of

    1. primary classes only

    2. junior classe only

    3. 10 + 2 classes only

    4. higher classes and primary classes both

    Answer: d

  3. If remarks are passed by students on you, as a teacher, you will

    1. punish them

    2. expel them from the college

    3. take revenge while evaluating internal test copies

    4. be impartial at the time of evaluation

    Answer: d

  4. Maximum participation of students is possible in teaching through

    1. lecture method

    2. discussion method

    3. textbook method

    4. audio-visual aids

    Answer: b

  5. Which of the following IS the most important single factor in underlying-the success of beginning a teacher?

    1. scholarship

    2. communicative ability

    3. personality and its abiliity to relate to the class and to the pupils

    4. organisational ability

    Answer: c

  6. The greatest important cause of failure in beginning for a teacher lies in the area of

    1. inter-personal relationship

    2. verbal ability

    3. know ledge oJ the teacher

    4. tight handling of the students

    Answer: a

  7. All ofthe following are the characteristic features of an effective teacher except

    1. emphasis upon standard

    2. emphasizing group discussion for the purpose of clarifying the objectives

    3. emphasis upon the quick control of the problematic situation

    4. differential treatment meted out to students of his class

    Answer: c

  8. An effective-teachirig means all of the following except

    1. a teacher teaches with enthusiasm

    2. a teacher finds fault in his students

    3. a teacher puts emphasis more on teachi. Ng than on class control

    4. a teacher is interested in making the subject matter understood rather than on completing the course

    Answer: b

  9. The field of education is permeated by conflicts and misconception because

    1. problems In education call for subjectivity of interpretation

    2. problems encountered in teaching are not amenable to rigorous scientific investigation

    3. there are not good teaching methods and procedures

    4. teachers are not worthy of doing rigorous scientific investigation

    Answer: b

  10. The introduction of career courses in schools and colleges aims at

    1. developing the ability to make the intelligent choice of jobs

    2. providing professional knowledge to students

    3. increasing GK in students

    4. All of the above

    Answer: a