CBSE UGC-NET Teaching Aptitude Questions (Part 4 of 7)

  1. While delivering leeture if there is some disturbance in the class, then a teacher should

    1. keep quite for a while and then go on

    2. not bother of what is happening in the class

    3. punish those causing disturbance

    4. all of the above

    Answer: a

  2. On which of the following statements there is consensus among educators?

    1. Disciplinary cases should be sent to the principal only when other means have failed

    2. Disciplinary cases should never be sent to the principal's office

    3. Disciplinary cases should be totally neglected in the class

    4. None of the above

    Answer: a

  3. Classroom discipline can be maintained effectively by

    1. knowing the cause of indiscipline and handling it with stern hand

    2. providing a programme which isaccording to the need and interest of the pupils

    3. by putting on fancy clothes in the classroom

    4. none of the above

    Answer: b

  4. The most appropriate meaning oflearning is

    1. inculcation of knowledge

    2. modification of behaviour

    3. personal adjustment

    4. acquisition of skills

    Answer: b

  5. In the final analysis, teaching must be thought of mainly as a process of

    1. asking questions and evaluating the learning

    2. directing the activities ofthe pupils

    3. hearing the lrecitation of pupils

    4. all of the above

    Answer: b

  6. The functions of a teacher is in the order of

    1. guiding the child, helping him towards progress and evaluation

    2. checking homework, guiding him and assigning further task

    3. Both of these

    4. None of the above

    Answer: a

  7. A teacher in the class is

    1. the president ofthe group

    2. a director of the group

    3. a leader and guide of the group

    4. all of the above

    Answer: c

  8. Teachers primary responsibilIty lies in

    1. planning educational experiences

    2. implementing policies

    3. keeping students records

    4. all of the above

    Answer: a

  9. A teacher is expected to do all except

    1. participation in community activities

    2. help pupils to solve their problems

    3. taking interest in politics

    4. sponsor clubs and other school affairs

    5. keeping students'records

    Answer: c

  10. In order to develop rapport with your pupils you should

    1. guide them

    2. behave them in a democratic ray

    3. have communicative ability

    4. all ofthe above

    Answer: d