CBSE NET Adult-Education December-2013 Solved Paper II

  1. Which of the following is not the objective of universalization of primary education?

    1. Universal Provision

    2. Universal Supervision

    3. Universal Enrolment

    4. Universal Relention

    Answer: b

  2. One of the social objectives of extension education is

    1. Restoration of caste and culture harmony

    2. Increase income

    3. Training of artisans

    4. None of the above

    Answer: a

  3. Provision of ‘Right to Equality’ has been incorporated in Indian Constitution under the articles

    1. 16 to 20

    2. 15 to 19

    3. 14 to 18

    4. 13 to 17

    Answer: c

  4. Which of the following is an example of a community?

    1. Family

    2. Marriage

    3. Village

    4. Refugee camp

    Answer: c

  5. As per 2011 census (Final data) the literacy rates in rural and urban areas of the country stands at

    1. 70.3% and 83.1% respectively

    2. 67.8% and 84.1% respectively

    3. 65.3% and 82.6% respectively

    4. 69.2% and 78.9% respectively

    Answer: b

  6. ‘Nirman Bharat Abhiyan’ Yojana is associated with

    1. Development of villages

    2. Community toilets in slum areas

    3. Construction of houses for low income groups

    4. None of the above

    Answer: b

  7. Adult learning process includes:

    1. From whole to part

    2. From simple to complex

    3. From direct to indirect

    4. From invisible to visible

    Codes:

    1. 1, 2, 4 are correct

    2. 1, 2, 3 are correct

    3. 2, 3, 4 are correct

    4. 1, 3, 4 are correct

    Answer: b

  8. The main objective of “Education for all” is to be

    1. Promote to learning society

    2. Promote to economic development

    3. Promote to health facilities development

    4. Promote to child education

    Answer: a

  9. Main objective of the National Policy on Women Empowerment 2001 was

    1. Women's progress development and empowerment

    2. Education for women

    3. Economic development of women

    4. Health facilities development for women

    Answer: a

  10. Education technology is

    1. Use of books

    2. Use of material

    3. Use of learning theories

    4. Use of teaching techniques

    Answer: d

  11. Training is treated as

    1. Two sided process

    2. One sided process

    3. Systematic process

    4. Planned process

    Choose right code gven below:

    1. 1, 2, 4 are correct

    2. 2, 3, 4 are correct

    3. 1, 2, 3 are correct

    4. 1, 3, 4 are correct

    Answer: d

  12. Population education deals with

    1. Death rate

    2. Population situation

    3. Quality of life

    4. Economic growth

    Choose right code given below:

    1. 1, 2, 4 are correct

    2. 1, 2, 3 are correct

    3. 2, 3, 4 are correct

    4. 1, 3, 4 are correct

    Answer: b

  13. Which of the following were included in five technology missions in 1988?

    1. Immunization

    2. Literacy

    3. Energy

    4. Communication

    Choose right code given below:

    1. 1, 2, 3 are correct

    2. 2, 3, 4 are correct

    3. 1, 2, 4 are correct

    4. 1, 3, 4 are correct

    Answer: c

  14. Which of the following components are essential in any type of communication?

    1. A communicator

    2. A massage

    3. A sentence

    4. A receiver

    Choose right code given below:

    1. 1, 3, 4 are correct

    2. 1, 2, 3 are correct

    3. 2, 3, 4 are correct

    4. 1, 2, 4 are correct

    Answer: d

  15. The four pillars of ‘Sakshar Bharat’ are

    1. Functional Literacy

    2. Moral Education

    3. Basic Education

    4. Vocational Skill Development

    5. Continuing Education Programmes

    Choose right code given below:

    1. 1, 3, 4, V are correct

    2. 1, 2, 3, 4 are correct

    3. 2, 3, 4, V are correct

    4. 1, 2, 4, V are correct

    Answer: a

  16. Pilot survey is conducted

    1. After finishing research

    2. In the beginning of a research

    3. In the middle of a research

    4. Before conducting of a research

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 2 and 4 are correct

    Answer: d

  17. Which of the following are more closer to extension education?

    1. Need based education

    2. Formal education

    3. Flexible education

    4. Multidimensional education

    5. School education

    Codes:

    1. 1, 3 & 4 are correct

    2. 1, 4 & V are correct

    3. 2, 3 & V are correct

    4. 5, 1 & 2 are correct

    Answer: a

  18. Quality education means

    1. Improvement of education system

    2. Improvement of teacher students relationship

    3. Improvement of transport facility to all

    4. Improvement of teaching technology

    Code:

    1. 1, 3 & 4 are correct

    2. 1, 2 & 4 are correct

    3. 2, 1 & 3 are correct

    4. 1, 2 & 3 are correct

    Answer: b

  19. Skills of a leader include

    1. Humanistic skills

    2. Conceptual skills

    3. Employment skills

    4. Efficiency skills

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct

    2. 1 and 2 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 2 and 3 are correct

    Answer: b

  20. Characteristics of adult learner include

    1. Remediation attitude

    2. Motivation attitude

    3. Experience attitude

    4. Indolence attitude

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct

    2. 2 and 4 are correct

    3. 3 and 4 are correct

    4. 1 and 4 are correct

    Answer: a

    • Assertion (A): Formative evaluation is important for monitoring of adult education.
    • Reason (R): Adult teaching techniques are more important for adult education programme.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct, but R is not correct explanation of (A).

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. R is wrong, but A is correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): The development of higher education in India is a responsibility of central govt.
    • Reason (R): The higher educaton system of India is supported by each & every state government too.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are correct, but R is not correct explanation of (A).

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct and R is a correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Computer application in adult education, is important for research and evaluation.
    • Reason (R): Information technology is helpful for adult learning.

    Codes:

    1. A is true, but R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. Both A and R are correct and R is a correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct, but R is not correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Motivation implies any emotion or desire which so conditions one's will that individual is propelled in to action.
    • Reason (R): Motivation means a process, by which peoples start to move to achieve goals.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are correct and R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct, and R is correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): India is a developing nation with poor people.
    • Reason (R): People of India are still under poverty.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. R is correct, but A is wrong.

    3. Both A and R are correct, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct, and R is correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Extension activities give an exposure to the university students and teachers.
    • Reason (R): Extension is the ‘Third important dimension of higher education’

    Codes:

    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. A and R are false.

    4. A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Adults learns from simple to complex.
    • Reason (R): Adult learning is a rapid-process.

    Codes:

    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. A and R are correct.

    4. A and R are false.

    Answer: a

    • Assertion (A): Education helps in developing human resource in a country.
    • Reason (R): Literacy is the first step in educational process.

    Codes:

    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. A and R are correct.

    4. A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Trained man power is the biggest asset to an organisation.
    • Reason (R): Training is a systematic process to improve the acquired abilities of the workers.

    Codes:

    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct, and R is not the correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Adoption of innovation is a mental process.
    • Reason (R): Adoption rate of innovation is higher in communities favourable to change.

    Codes:

    1. A is correct and R is false.

    2. A is false and R is correct.

    3. A and R are correct.

    4. A and R are false.

    Answer: c

  21. Arrange the following in correct order of their implementation.

    1. MNP

    2. Community Development

    3. IRDP

    4. Total literacy campaign

    Codes:

    1. 2 3 1 4

    2. 1 2 4 3

    3. 4 2 1 3

    4. 3 4 2 1

    Answer: a

  22. Arrange the following programmes in order of their implementation.

    1. Saakshar Bharat

    2. CEC

    3. PLC

    4. TLC

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 4 3 2 1

    Answer: d

  23. Arrange the following in order they appeared:

    1. Non formal education

    2. Extension education

    3. Continuing education

    4. Social education

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 1 3 2

    3. 3 2 4 1

    4. 2 3 1 4

    Answer: b

  24. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence:

    1. Receiver

    2. Source

    3. Coding

    4. Decoding

    Codes:

    1. 1 2 4 3

    2. 3 1 2 4

    3. 2 1 3 4

    4. 4 3 2 1

    Answer: c

  25. Arrange the following as they appeared in ascending order by using the code given below:

    1. Open Schooling

    2. Adult literacy centre

    3. Continuing education centre

    4. Post literacy centre

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 3 4

    3. 2 4 3 1

    4. 4 3 2 1

    Answer: c

  26. Arrange the following programme implemented in order by using the code given below:

    1. FFLP

    2. MPFL

    3. NAEP

    4. NLM

    Codes:

    1. 2 1 3 4

    2. 3 2 1 4

    3. 1 2 3 4

    4. 4 3 1 2

    Answer: b

  27. Arrange the following media in order in which they are popularly used in adult education. Use the codes given below:

    1. Radio

    2. Folk arts, Kalajatha

    3. Print media

    4. Television

    Codes:

    1. 4 2 3 1

    2. 2 1 3 4

    3. 1 2 3 4

    4. 3 2 1 4

    Answer: b

  28. Put the correct sequence of Hierarchical theory of needs:

    1. Social needs

    2. Self actualization

    3. Physiological needs

    4. Basic need

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 4 1 3

    3. 4 1 2 3

    4. 4 3 1 2

    Answer: d

  29. Choose the correct sequence of growth of educational and communication technologies.

    1. Visual

    2. Audio-visual

    3. Interactive

    4. Audio

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 4 1

    3. 4 2 1 3

    4. 3 4 1 2

    Answer: c

  30. Arrange the following management steps in order by using the code given below:

    1. Implementation

    2. Planning

    3. Evaluation

    4. Monitoring

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 4 3

    3. 3 2 1 4

    4. 1 3 4 2

    Answer: b

  31. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Reading, Writing and Arithmetic

    2. Extension Education

    3. Continuing Education

    4. Head, Hand and Heart

    1. CE

    2. 3R

    3. 3H

    4. EE

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  32. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Population education

    2. National Servce Scheme

    3. Adult Education

    4. Primary Education

    1. UTA

    2. PERC

    3. DPEP

    4. NAEP

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  33. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. NLM

    2. NAEP

    3. PLP

    4. CEP

    1. Follow up programme

    2. Life long education

    3. Center based approach

    4. Total literacy compaign

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  34. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. National Youth Day

    2. National Science Day

    3. World Nature Day

    4. International Literacy Day

    1. 3 October

    2. 8 September

    3. 12 January

    4. 28 February

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: b

  35. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Case study

    2. Flash card

    3. Perceiving a new idea

    4. Way of presentation

    1. Innovation

    2. Teaching technique

    3. Method

    4. Teaching aid

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage (Question No. 46 to 50)

In India alcoholism is the curse of the poor strata of society. While it shatters their health it further aggravates their poverty so much so that their wives and children do not get even the bare necessities of life. Alcoholism also leads to violence, marital conflict, family disorganizations and increase in mental tensions and diseases. In the west, on the other hand, alcoholism has not much relationship with poverty. Drinks are very much a part of their life and alcoholism is the result of excess of resources. While it does affect the physical and mental health of the person concerned it does not create so much concerned it does not create so much hardship for wife and children as in the case of India.

India is a poor country. Most of the people are even below subsistence level. Nutrition is not sufficient even for the middle class people. Hence alcoholism creates to much hardship. It is therefore, absolutely necessary that the sale of wines and intoxicants should be limited to cardholders and not to everyone. Mass awareness against alcoholism should also be created at various level by government and non-government organisations to root it out:

  1. The author of the paragraph is presenting

    1. A very coherent argument

    2. A very disorganized argument

    3. A very clear argument

    4. An unwarranted argument

    Answer: c

  2. The author feels that alcoholism leads to

    1. Aggravates their poverty

    2. Spoils their wives and children

    3. Violence and family disintegration

    4. All the above

    Answer: d

  3. The writer focused and stressed the evils of alcoholism in the west.

    1. Drinks are very much part of their life.

    2. Alcoholism is the result of excess of resources.

    3. Does not affect the physical and mental health.

    4. None of the above

    Answer: d

  4. The writer is trying to explain that alcoholism in the west does not have direct relationship with

    1. Poverty

    2. Mental health

    3. Nutrition

    4. All the above

    Answer: d

  5. The author suggest to curb the bad practices of alcoholism in India.

    1. To provide alcohol only for card holders

    2. To rich people

    3. To Government servant

    4. To Non-government employees

    Answer: a