CBSE NET Adult-Education June-2013 Solved Paper II

  1. Third important dimension of higher education is

    1. Sports

    2. Research

    3. Extension

    4. Teaching

    Answer: c

  2. Basic concept of extension education is

    1. Dissemination of useful information

    2. Development of positive attitude

    3. Development of life skills

    4. All the above

    Answer: d

  3. ZSS stands for

    1. Zila Sewa Samiti

    2. Zila Sadbhawna Samiti

    3. Zila Samanwaya Samiti

    4. Zila Saksharta Samiti

    Answer: d

  4. Sakshar Bharat Mission was launched on

    1. 8th March, 2008

    2. 2nd October, 2008

    3. 8th September, 2009

    4. 2nd October, 2009

    Answer: c

  5. According to 2011 Census, the literacy rate of India is now

    1. 62 percent

    2. 74 percent

    3. 80 percent

    4. 82 percent

    Answer: b

  6. Millennium Development Goals have

    1. 8 goals

    2. 10 goals

    3. 12 goals

    4. 20 goals

    Answer: a

  7. New name of Shramik Vidyapeeth is

    1. Labour Education Group

    2. Jana Shikshan Sansthan

    3. Vanasthali Vidyapeet

    4. None of the above

    Answer: b

  8. Folk High School were created on the concept of

    1. Piaget

    2. Paulo Friere

    3. John Dewey

    4. N. F. S. Grundtwig

    Answer: d

  9. ‘How Adults learn’ book was written by

    1. Alan Rogers

    2. Malcolm Knowles

    3. Roby Kidd

    4. Peter Jarvis

    Answer: c

  10. Sakshar Bharat programme have aimed to impart literacy to how many people?

    1. 40 million

    2. 50 million

    3. 60 million

    4. 70 million

    Answer: d

  11. Which of the following are more-closer to extension education?

    1. Need based

    2. Formal

    3. Flexible

    4. Multidimensional

    V. Teacher oriented

    Codes:

    1. 1, 2 & 3

    2. 1, 2 & 4

    3. 1, 3 & 4

    4. 2, 4 & V

    Answer: c

  12. Adult Education includes

    1. Functional Literacy

    2. Social Awareness

    3. Women Studies and Research

    4. Skill Development

    Codes:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 3 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 2, 3 and 4 are correct.

    Answer: a

  13. The process of social research involves the following steps:

    1. Collection of data

    2. Statement of objectves

    3. Selecting the problem

    4. Methodology

    5. Analysis and interpretation of data

    6. Reporting the results

    Codes:

    1. 3, 2, 4, 1, 5, 6

    2. 1, 3, 2, 5, 6, 4

    3. 3, 2, 4, 1, 6, V

    4. 3, 2, 5, 1, 6, 4

    Answer: a

  14. Adults learn

    1. From whole to part

    2. From simple to complex

    3. From direct to indirect

    4. From invisible to visible

    Codes:

    1. 1, 2, 4 are correct.

    2. 1, 2, 3 are correct.

    3. 2, 3, 4 are correct.

    4. 1, 3, 4 are correct.

    Answer: b

  15. Pilot Survey is conducted:

    1. After finishing a research.

    2. In the beginning of a research.

    3. In the middle of a research.

    4. Before conducting a research.

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: d

  16. UNESCO World Adult Education Conference were held at

    1. India

    2. China

    3. Brazil

    4. Germany

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: c

  17. Continuing Education Centre provides services:

    1. Equivalency

    2. Secondary School Services

    3. Information Window

    4. Senior School Certificate

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: b

  18. A tentative answer to a proposed research enquiry is

    1. Hypothesis

    2. Inference

    3. Generalisation

    4. Hunch

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: c

  19. The programme in the National Literacy Missions was:

    1. Remedial Education

    2. Para Legal Training

    3. Human Rights Education

    4. Mopping up operation

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: c

  20. Alwyin Toffler wrote which of the books?

    1. Pedagogy of the Oppressed

    2. Deschooling Society

    3. Third Wave

    4. Future Shock

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: d

  21. Which agencies are providers of Non-formal Education?

    1. NIOS

    2. IGNOU

    3. NICD

    4. IIMC

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 2 and 4

    Answer: a

  22. Factors of Learnng are:

    1. Engagement

    2. Activity

    3. Repulsion

    4. Withdrawl

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: d

  23. Characteristics of adult learner include:

    1. Remediation

    2. Motivation

    3. Experience

    4. Indolence

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: b

    • Assertion (A): University Extension Services attempts to Link University with community.
    • Reason (R): Teaching and research in universities had a very low relevance to common people.
    1. Both A and R are true and R is correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Leadership is the ability to exert interpersonal influence by means of communication towards the achievement of a goal.
    • Reason (R): Integration and direction create problem in leadership.
    1. Both A and R are true and R is correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Literacy demand is low in adult illiterates.
    • Reason (R): Environment building is done to increase awareness about literacy.
    1. Both A and R are correct and R is correct explanation.

    2. Both A and R are correct and R is not a correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Effective communication is bringing out the desired change through information sharing.
    • Reason (R): Response to sharing of information is not a feedback.
    1. Both A and R are true and R is correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation.

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Literacy relapses in to illiteracy in absence of follow up activities.
    • Reason (R): Post literacy and continuing education programme has been started to continue and retain basic literacy skills of neo-literates.
    1. A is true, but R is false.

    2. R is true, but A is false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Extension has been included as third dimension of higher education in university system.
    • Reason (R): University should develop close and meaningful relations with the society.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Educated parents are more aware about the education of their children.
    • Reason (R): Increase in literacy rate has positive impact on primary education.
    1. A is true, but R is false.

    2. R is true, but A is false.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: c

  24. Match the following terms given in List-I with the terms given List-II:

    List-I List-II
    1. HIV/AIDS is more

    2. Environment conservation is part of

    3. Incidence of bounded labour

    4. World conference on Human Rights held on

    1. Vienna

    2. Population education

    3. Agricultural labourers

    4. Socio-medical problem

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  25. Match the following terms given in List-I with the terms given List-II:

    List-I List-II
    1. Basic Literacy

    2. NAEP

    3. Continuing Educaton

    4. Non-formal Education

    1. 15 − 35 age group

    2. Income generating courses

    3. 3 Rs.

    4. 6 − 14 age group

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  26. Match the items given under List-I with the under List-II with the help of codes given below:

    List-I List-II
    1. Shriniketan Programme

    2. Etawah Project

    3. Community Development Programme

    4. Grow more food campaign

    1. 1942

    2. 1952

    3. 1921

    4. 1947

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  27. Match the items given under List-I with the under List-II with the help of codes given below:

    List-I List-II
    1. Chipko Movement

    2. Naxal Movement

    3. Narmada Bachao Movement

    4. Ganga Bachao Movement

    1. Charu Majumdar

    2. Medha Patkar

    3. Sunder Lal Bahuguna

    4. GD Agarwal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  28. Match the items given under List-I with the under List-II with the help of codes given below:

    List-I List-II
    1. New Education Policy

    2. Dowry Prohibition Amendment Act

    3. National Literacy Mission

    4. Operation Black Board Scheme

    1. 1988

    2. 1987

    3. 1984

    4. 1986

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  29. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Youth Services

    2. Agricultural Services

    3. Literacy Services

    4. Health Services

    1. NRHM

    2. NLM

    3. NYK

    4. KVK

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: b

  30. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Demonstration

    2. Selective contact

    3. Group Action

    4. Individual contact

    1. Campaign

    2. Experimental section

    3. Farmer's call

    4. New practices

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: d

  31. In the following question Match List-I with List-II

    List-I List-II
    1. Andragogy

    2. Praxis

    3. De-schooling

    4. Pragmatism

    1. John Dewey

    2. Ivan Ellich

    3. Paulo Friere

    4. M Knowles

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  32. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence, use codes given below:

    1. Message

    2. Channel

    3. Source

    4. Receiver

    Codes:

    1. 3 1 2 4

    2. 1 3 4 2

    3. 3 1 4 2

    4. 4 1 2 3

    Answer: a

  33. Arrange the following functionaries of total literacy campaign in respect of their role from lower to higher, use the codes given below:

    1. Resource Person

    2. Master Trainer

    3. Volunteer

    4. Key Resource Person

    Codes:

    1. 4 1 2 3

    2. 1 2 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 2 3 4 1

    Answer: c

  34. Arrange the steps of extension programme planning in which they are performed. Use the codes given below:

    1. Collection of Data

    2. Analysis of Situation

    3. Determination of Objectives

    4. Identification of Problems

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 2 4 3

    3. 2 1 3 4

    4. 3 1 2 4

    Answer: b

  35. Arrange the following programmes/schemes according to the year of their launch, use codes given below:

    1. Jawahar Rojgar Yojna

    2. DPEP

    3. Revised 20 point programme

    4. MNREGA

    Codes:

    1. 2 3 4 1

    2. 3 1 4 2

    3. 3 1 2 4

    4. 1 3 2 4

    Answer: c

  36. Arrange the stages of research in order of their being performed:

    1. Universe

    2. Statement of the problem

    3. Hypothesis testing

    4. Sampling

    Codes:

    1. 1 4 3 2

    2. 1 2 4 3

    3. 2 1 3 4

    4. 2 1 4 3

    Answer: d

  37. Arrange the stages of communication in correct order:

    1. Noise

    2. Feedback

    3. Source

    4. Channel

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 3 4 2 1

    3. 3 2 4 1

    4. 4 3 1 2

    Answer: a

  38. Arrange the following programme in order of ther implementation:

    1. National Extension Service

    2. National Adult Education Program

    3. Mahila Samakhya

    4. National Literacy Mission

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 3 2 4

    3. 1 4 3 2

    4. 1 3 4 2

    Answer: a

  39. Arrange the popular hierarchies in behaviourist learning

    1. Insightful learning

    2. Social learning

    3. Trial and Error

    4. Conditioning

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 4 1

    3. 3 1 2 4

    4. 4 3 1 2

    Answer: d

Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage (Q. 47 − 50):

Universities that had already created a structure to offer teaching programmes and research in ‘Adult Education’ found it easier to absorb the ‘extension’ function by incorporating activities like ‘extra-mural lecture’ literacy programme for illiterate adults and social awareness programmes through National Adult Education Program with the involvement of university community. To make the effects more sustainable non-credit, short term courses of awareness generation and skill up gradation were started. This provided a new dimension to university function.

  1. The author is referring to the new courses popularly known as

    1. Population Education

    2. Popular Education

    3. Recurrent Education

    4. Continuing Education

    Answer: d

  2. Author is talking about how many sets of universities in reference of extension?

    1. 4

    2. 3

    3. 2

    4. 1

    Answer: c

  3. Reference to university community means

    1. Students

    2. Teachers

    3. Both

    4. None

    Answer: c

  4. According to author who provided a new dimension to university function?

    1. An interaction forum for university and community

    2. An interaction forum for university community

    3. An interaction forum for community.

    4. None of the above

    Answer: a