CBSE NET Adult-Education September-2013 Solved Paper II

  1. Direct indication of Social Justice includes

    1. Wellbeing of the people.

    2. General Behaviour of the people.

    3. Internal Events.

    4. Government contact.

    Answer: a

  2. Ministry of Social Justice & Empowerment was coined in

    1. May 1988

    2. May 1998

    3. May 1978

    4. May 1968

    Answer: b

  3. National Handicapped Finance & Development Corporation (NHFDC) which provides loan at concessional rates of interest to

    1. Women and Children for self-employment.

    2. People with disabilities for self-employment.

    3. Senior citizens for self-employment.

    4. Mentally retarded for self-employment.

    Answer: b

  4. Which of the two departments was created under the Ministry of Social Justice & Empowerment vide Notification dated 12.05. 2012?

    1. Dept. Of Women Welfare and Dept. Of Hill Area Development.

    2. Dept. Of Women Empowerment and Dept. Of Self-Help Groups (SHG)

    3. Dept. Of Social Justice & Empowerment and Dept. Of Disability Affairs.

    4. Dept. Of Social Education and Dept. Of Empowerment.

    Answer: c

  5. The term Extension was first used in

    1. UK

    2. USA

    3. Canada

    4. Australia

    Answer: a

  6. Extension Education is the education for the betterment of people for changing their

    1. Behaviour

    2. Status

    3. Income

    4. Values

    Answer: a

  7. Formal Education corresponds to

    1. only Primary Educaton.

    2. correspondence and open learning.

    3. systematic and organized form of Education.

    4. None of the above:

    Answer: c

  8. Informal Education follows the curriculum of

    1. Open curriculum

    2. Hidden curriculum

    3. Arts curriculum

    4. None of the above

    Answer: a

  9. Expansion of NFE is

    1. Non-Form Education

    2. No-Formal Education

    3. Non-Farmers Education

    4. Non-Formal Education

    Answer: d

  10. Life long learning is to

    1. Persue in the early stage of life

    2. Persue throughout all stages of life

    3. Persue in the later stage of life

    4. None of the above

    Answer: b

  11. The goal of National Literacy Mission is to provide

    1. Only functional literacy

    2. Total literacy alone

    3. Post-literacy and continuing Education

    4. All of the above

    Answer: d

  12. NAEP stands for

    1. National Agro Environment Programme

    2. National Adult Education Programme

    3. National Adult Employment Programme

    4. National Adult Employment Project

    Answer: b

  13. NLM was started by Government of India during

    1. 1988

    2. 1998

    3. 1978

    4. 2008

    Answer: a

  14. NLM is collaboration with the UN Agency confers every year the Award of

    1. NLM – UN Award

    2. NLM – UNESCO Award

    3. NLM – UN Cash Award

    4. None of the above

    Answer: b

  15. Shramik Vidyapeeth has been renamed as

    1. Jan Shikshan Sansthan

    2. Life Long Education

    3. Total Literacy Programme

    4. None of the above

    Answer: a

  16. The programmes implemented in the following order under NLM are

    1. TLC, PLC & CEP

    2. CEP, TLC & PLC

    3. PLC, CEP & TLC

    4. None of the above

    Answer: a

  17. Directorate of Adult Education (DAE) has been functioning under the Control of Ministry of

    1. SJ & E Ministry

    2. HRD Ministry

    3. RD Ministry

    4. Atomic Energy Ministry

    Answer: b

  18. The main activity of population Education cell of the university was to

    1. integrate population education messages in the teaching/learning materials.

    2. integrate adult education messages in the teaching/learning materials.

    3. integrate population statistics alone in the teaching/learning materials.

    4. All of the above:

    Answer: a

  19. Social issues pertaining to society's perception are

    1. People's personal lives

    2. Happiness of the Society

    3. Income of the Society

    4. All of the above

    Answer: b

  20. Transactional Leadership deals with

    1. Team Members disagree their leaders.

    2. Team Members agree to obey their leader.

    3. Leaders have complete power over their people.

    4. Leaders have moderate power over their people.

    Answer: b

    • Assertion (A): Bureaucratic leaders work “by the rule” because they have been trained for that.
    • Reason (R): This is an appropriate style of work.
    1. A is false, R is true.

    2. A is true and R is false.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

    Answer: d

    • Assertion (A): Laissez-Faire French phrase means “leave it be” and it describes leaders who allow their people to work on their own.
    • Reason (R): This type of leadership can also occur naturally, when managers dont have sufficient control over their work and their people.
    1. A is false, R is true.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    4. A is true and R is false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Task-oriented leaders focus only on getting the job done and can be autocratic.
    • Reason (R): They actively define the work and they motivate towards achieving the targets.
    1. A is false, R is true.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are false.

    4. R is false and A is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Group communication refers to communication between 3 or more individuals.
    • Reason (R): Personal issues are those that community deals with
    1. A is false, R is true.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are false.

    4. A is true, R is false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Population and Development Education is being implemented through community college scheme.
    • Reason (R): Group communcation cannot be implemented through several ways.
    1. A is false, R is true.

    2. Both A and R are false.

    3. Both A and R are true.

    4. A is true and R is false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Face to face communication method is a tool for effective expansion system.
    • Reason (R): PRA is a type of participatory communication to generate data from the participants by the extension worker.
    1. A is correct, R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. Both A and R are correct.

    4. A is wrong and R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): The role and importance of life-long learning in India have increased in recent times.
    • Reason (R): Due to the one and only factor of Health.
    1. A is false and R is true.

    2. Both A and R are correct.

    3. Both A and R are false.

    4. R is false and A is true.

    Answer: d

    • Assertion (A): The UGC began to encourage the Universities and Colleges to participate in Lifelong learning programmes and started functioning it.
    • Reason (R): It was mainly after the launching of the National Adult Education programme (NAEP) by the Government of India in 1978.
    1. A is false and R is true.

    2. Both A and R are true.

    3. Both A and R are false.

    4. R is false and A is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Bharat Jan Vigyan Jatha came into existence as NGO registered organisation.
    • Reason (R): With core support from the National Council for Science and Technology Communication (NCSTC) – to organize the Bharat Jan Vigyan Jatha.
    1. A is false and R is true.

    2. R is false and A is true.

    3. Both A and R are false.

    4. A and R are true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Media policy of NLM aims at to strengthen the delivery mechanism of the NLM.
    • Reason (R): It aims to create awareness among potential beneficiaries of the literacy programme.
    1. A is false, R is true.

    2. A & R both are true.

    3. A is true and R is false.

    4. A & R, both are false.

    Answer: b

  21. Arrange the following sentences in meaningful order by using the following code:

    1. Lifelong learning Education has been considered as an important indicator of a learning society.

    2. In the promotion of Lifelong Learning, Universities and Colleges have an important role to play.

    3. Unless the Universities DLL are well equipped and staffed, they cannot be very effective.

    4. It is suggested that during the XI Plan all the existing departments should be strengthened.

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: a

  22. Arrange the following sentences in meaningful order by using the following code:

    1. The National Institute of Open Schooling (NIOS) formerly known as National Open School (NOS) was established in November, 1989.

    2. NIOS is providing a number of Vocational Life Enrichment and Community oriented Courses besides General and Academic Courses at Secondary and Senior Secondary level.

    3. It also offers Elementary level courses through its Open Basic Education Programmes (OBE).

    4. Government of India through a gazette notification vested NIOS units the authority to examine and certify learners registered with it upto pre degree level courses whether Academic, Technical or Vocational.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: b

  23. Arrange the following Scheme in meaningful order by using the following code.

    1. The scheme of Jan Shikshan Sansthan (JSS) is a unique scheme crafted by the GOl.

    2. JSS are institutes of Peoples Education focusing on the poor, the illiterates, the neoliterates, the under-privileged and the un-reached.

    3. The JSS are unique, they do not provide just skill development.

    4. But they link literacy with vocational skills and provide LEE to the people.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: c

  24. Arrange the following NCERT events in meaningful order by using the following code:

    1. NCERT has comprehensive extension programme.

    2. The Departments of the NIE, RIE, CIVE and offices of the field Advisors in the states are engaged in activities of NCERT.

    3. IN 2012, the organization has been blamed for publishing ‘offensive’ cartoons against B. R. Ambedkar.

    4. The controversy led to the resignation of NCERT Chief Advisors Yogendra Yadav and Suhas Palshikar.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: b

  25. Arrange the following programme in the order by using the code given below:

    1. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) is Government of India's flagship programme.

    2. SSA is for achievement of Universalization of Elementary Education (UEE) in a time bound manner.

    3. SSA seeks to provide quality Elementary Education including life skills.

    4. SSA also seeks to provide computer education to bridge the digital divide.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: c

  26. Arrange the following by chronology of events occurred regarding Human Rights in India:

    1. Babri Masjid demolished by Hindu Mobs, resulting in riots across the country.

    2. National Human Rights Commission is established under the protection of Human Right Act.

    3. Supreme Court passes extensive orders to implement the right to food.

    4. Violence in Gujarat, chiefly targeting its Muslim Minority, claims many lives.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: b

  27. Arrange the advantages of Multimedia low cost programmes in the meaningful order:

    1. Helps teachers in making the students to understand geometrical concepts.

    2. Helps students learn by exploring through interactive visuals.

    3. Helps in retaining the concept much better than traditional way.

    4. Can be used as supplementary, enrichment and remedial material.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: c

  28. Arrange the chronological order of the educational events of the Computer Aided Learning.

    1. Kothari Commission for Introduction of Vocational Courses.

    2. National Policy of Education for Introduction of Correspondence Courses.

    3. Edger Dale for Audio-Visual Methods in Teaching.

    4. Jacques Delors for the Four Pillars of Education.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: d

  29. Arrange the order of Computer Aided Learning Material of Algebra Sub Topics:

    1. Read and understand algebraic statements.

    2. Use symbols to form algebraic statements.

    3. Change general statements into algebraic statements.

    4. Use variables to represent an unknown quality.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: d

  30. Arrange the following in meaningful order by using the code below:

    1. Interpersonal Communication is the process by which people exchange information, feelingsand meaning.

    2. Through verbal and non-verbal messages.

    3. Interpersonal communcation is not just about what is actually said.

    4. But how it is said.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: c

  31. Match the following List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Social exchange theory

    2. Relational dialectics theory of difference

    3. Social penetration theory

    4. Relational patterns of interaction theory

    1. Symbolic interactions perspective

    2. Dialogue is simultaneous

    3. Irwin Altmar and Dallars Taylor

    4. Gregory Baetson, Paul Watzlawick

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  32. Match the following List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Literacy in India

    2. Educate a women is to educate a family

    3. Indian literacy rate in 2011

    4. Indian literacy rate in 1947

    1. Key for Socioeconomic progress

    2. Mahatma Gandhi

    3. 74.04%

    4. 12% literacy rate

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d

  33. Match the following List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Continuing Education Programme

    2. Vocational Education Programme

    3. Total Literacy Campaign

    4. Post Literacy Programme

    1. OPEN Programmes

    2. Skill Development

    3. Eradication of Adult illiteracy

    4. Identification of learning needs of neoliterates

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d

  34. Match the following List-I with List-II.

    List-I List-II
    1. Individual Interest Promotion Programme

    2. Quality of Life improvement Programme

    3. Equi-valency Programme

    4. Income Generation Programme

    1. Elimination of poverty

    2. Upgradation of skills

    3. On par with other programme

    4. Standard of living

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

Read the passage below and answer the questions (45 to 50), that follow based on your understanding of the passage:

The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) was founded on 16 November 1945. UNESCO has 195 Members and eight Associate Members. It is governed by the General Conference and the Executive Board. The Secretariat, headed by the Director-General, implements the decisions of these two bodies. The Organization has more than 50 field offices around the world.

UNESCO has consistently supported the need for researching and promoting literacy projects, programmes and campaigns with a developmental aim, in the context of its commitment to life long education. The commitment of UNESCO to adult learning and the leading role it has played in the promotion of adult education has been in clear evidence over the last five decades. The Fifth International Conference on Adult Education held in Hamburg, Germany in July, 1997 marked a turning point for adult learning and for the role expected to be played by UNESCO and its member-countries in this fast growing field. It demonstrated the extent to which adult education has become the key to the future. The new concept of adult education presents a challenge to existing practices because it calls for effective networking within the formal and non-formal systems, and for innovation, creativity and flexibility. Adult literacy, broadly conceived as the basic knowledge and skills needed by all in a rapid changing world, is a fundamental right.

Answer: a

  1. The UNESCO was established on

    1. 16th November, 1945

    2. 06th November, 1945

    3. 26th November, 1945

    4. None of the above

    Answer: a

  2. The expansion of UNESCO is

    1. United Nation's Organisation for Exchange of Science and Collaboration.

    2. United Nation's Educational, Scientific and Cultural Organisation

    3. Union of National Organisation for Education, Science and Culture.

    4. United Nation Organisation for Employment Service and Cooperation.

    Answer: b

  3. The decisions of the General Conference and the Executive Board of the UNESCO are being implemented by

    1. General-Director

    2. Director-General

    3. Executive-Director

    4. Secretary-General

    Answer: b

  4. What is the commitment of the UNESCO to promote Lifelong Education?

    1. Researching and Promoting literacy projects.

    2. Researching and Promoting literacy programmes.

    3. Researching and promoting literacy campaign.

    4. All the above:

    Answer: d

  5. What was the major turning point of the Fifth International Conference on Adult Education?

    1. Turning point for Adult Learning.

    2. Turning Point for Adult Education.

    3. Turning Point for Adult Continuing Education.

    4. All of the above:

    Answer: d

  6. The new concept of Adult Education for an effective networking within

    1. Formal and Non-formal systems.

    2. Innovation

    3. Creativity and flexibility

    4. All of the above:

    Answer: a