CBSE NET Adult-Education September-2013 Solved Paper III

  1. National Adult Education Programme focused on the age group of

    1. 15 − 35 years

    2. 15 − 45 years

    3. 15 − 60 years

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Which one is not a core function of managers?

    1. Assimilating

    2. Directing

    3. Motivating

    4. Leading

    Answer: a

  3. 16th Programme of 20 Point Programme was

    1. Erradication of illiteracy.

    2. Abolition of poverty.

    3. Control on population explosion.

    4. Women empowerment.

    Answer: a

  4. Evaluation of total literacy program is done by

    1. International agency

    2. Friendly agency

    3. Empanelled agency

    4. Nominated agency

    Answer: c

  5. Right to Education Act 2010 is meant for age group of

    1. 5 − 16 years

    2. 6 − 14 years

    3. 6 − 18 years

    4. 5 − 14 years

    Answer: b

  6. Qualitative data is compared through

    1. T-test

    2. F-test

    3. Chi-test

    4. None of the above

    Answer: c

  7. Director General of NLMA is

    1. Secretary Department of Elementary Eduction and Literacy.

    2. Additional Secretary MHRD.

    3. Joint Secretary MHRD.

    4. None of the above

    Answer: c

  8. Which one of the followng agencies is not related with Adult, Continuing Education and Extension?

    1. ICAE

    2. PRATHAM

    3. IUACE

    4. SRC

    Answer: b

  9. Which one of the following is not a method of teaching adult illiterate?

    1. Emphatic

    2. Synthetic

    3. Analytic

    4. Didactic

    Answer: a

  10. Which of the following leaders is related to Adult Education?

    1. Julius Neyrere

    2. Robert Mugabe

    3. Bill Clinton

    4. A. B. Vajpayee

    Answer: a

  11. Evaluation is essential for

    1. Improving the work.

    2. Judging the value of methods or devices used.

    3. Choosing the best tools in the teaching plan.

    4. All of the above:

    Answer: d

  12. Which of the following amendment is related to Panchayat Raj?

    1. 61st & 62nd Constitutional Amendment

    2. 64th & 65th Constitutional Amendment.

    3. 73rd & 74th Constitutional Amendment.

    4. None of the above

    Answer: c

  13. In extension evaluation progress can be measured at

    1. two levels

    2. three levels

    3. four levels

    4. five levels

    Answer: b

  14. Which of the following is an informal rural institution?

    1. Village panchayat

    2. Family

    3. Youth club

    4. None of these

    Answer: b

  15. IRDP stands for

    1. Integrated Rural Development Programme.

    2. Indian Rural Development Programme.

    3. Integrated Rural Development Plan.

    4. Indian Rural Development Plan.

    Answer: a

  16. HIV Stands for

    1. Human Immuno Virus

    2. Human Immuno Deficiency Virus

    3. Human Internal Virus

    4. None of the above

    Answer: b

  17. Policy statement of UGC regarding extension in Higher Education was given in the year

    1. 1970

    2. 1975

    3. 1977

    4. 1980

    Answer: c

  18. Equality of opportunities in education implies that each student

    1. Passes examination with first division.

    2. Gets equal number of books and stationary.

    3. Gets facilities according to his abilities and interest.

    4. Gets facilities according to his potential and level in the society.

    Answer: c

  19. Research means

    1. Searching again and again.

    2. Finding solution to any problem.

    3. Scientific approach to new truth.

    4. All of the above:

    Answer: d

  20. Which of the following would not tend to increase the population of a country?

    1. An increase in birth rate.

    2. A fall in the death rate.

    3. An increase in average age of marriage.

    4. An increase in immigration.

    Answer: c

  21. The purpose of extension evaluation is

    1. to identify the needs and interests of participants.

    2. to determine the degree of result achieved.

    3. to provide the evidence to the community of the value of the extension programme.

    4. to measure the effectiveness of different extension methods.

    Codes:

    1. only 1, 2 and 3 are correct.

    2. 1 is wrong, but 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1 and 2 are correct, but 3 and 4 are wrong.

    4. All of the above are correct.

    Answer: b

  22. Which of the following are not included in the dimension of population education?

    1. Population situation

    2. Economic development

    3. Quality of life

    4. Moral values

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: c

  23. Environment Education is helpful in

    1. disseminating informations regarding environment.

    2. developing positive attitude towards environment.

    3. increasing active participation in environment conservation.

    4. developing positive attitude towards gender equality.

    Code:

    1. 1, 2 and 4 are correct.

    2. 2, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1, 2 and 3 are correct.

    Answer: d

  24. Which of the following pairs are wrong?

    1. Vitamin-C – Orange

    2. Vitamin-A – Egg

    3. Iron – Diarrhoea

    4. ORS – Anemia

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1, 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: c

  25. Which of the following pairs are correct?

    1. World Blood Donation Day – 5th June

    2. World Nature Day – 3rd October

    3. Girl Child Day – 24th January

    4. World Environment Day – 14th June

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 2

    4. 2 and 3

    Answer: d

  26. Sampling methods are

    1. Purposive

    2. Quota

    3. Irrational

    4. Area

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 2 and 4

    Answer: d

  27. The tools of measurements are

    1. Contacts

    2. Value scales

    3. Attitude scales

    4. Opinion polls

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. None of the above

    Answer: b

  28. Steps of programme plannng are

    1. Collection of facts

    2. Execution of plan

    3. Opinion formation

    4. Evaluation of progress

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 1, 2 and 4

    Answer: d

  29. HIV-AIDs tests include

    1. Elisa

    2. Mohr

    3. PCR

    4. Western Blot

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: d

  30. Elements of curriculum are

    1. Events

    2. Contents

    3. Consent

    4. Context

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 1, 2 and 4

    Answer: c

  31. Types of leadership are

    1. Benevolent

    2. Participation

    3. Authoritarian

    4. Predatory

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: a

    • Assertion (A): The key to job satisfaction and high performance lies in job enrichment.
    • Reason (R): Grape vine is not a way of communication.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Evaluation is an integral part of the management process.
    • Reason (R): Social audit does not fulfil the promises it holds.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation of (A).

    3. A is false and R is true.

    4. A is true and R is false.

    Answer: d

    • Assertion (A): Rights of senior citizens are violated both within and outside family.
    • Reason (R): Law on Maintenance and welfare of senior citizens does not provide for any such safety and security.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): The link amongst gender, poverty, development and environment is not established.
    • Reason (R): An effort to translate the spirit of sustainable development can provide answers to several problems of development.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Universalization of primary and secondary education could not be achieved besides implementation of plethora of programmes.
    • Reason (R): Right to Education Act (2010) is meant for age group 6 − 14 years.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Focussed group discussion is a good tool in qualitative research.
    • Reason (R): Experimental designs are a method of quantitative research.
    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): There is a gap between number of skilled persons required and available.
    • Reason (R): National Skill Development Operation has started a massive skilling programme.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation.

    2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Rapid growth in population is the indicator of low level of development in the society.
    • Reason (R): High birth rate is related to illiteracy and poverty in the society.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not a correct explanation of (A)

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Development of people is not more important than the other economic functions.
    • Reason (R): We cannot build a high quality economy only on the basis of physical resources.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is false, but R is true and R is not the correct explanation of (A).

    4. A is false and R is true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Developing countries with higher population growth rates, are often viewed as the source of an emerging environmental crisis.
    • Reason (R): If current rates of deforestraton continue in South East Asia. It would take 15 years for the region to become completely stripped of its forest.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): National Literacy Mission was launched in 1988.
    • Reason (R): Techno pedagogy was included in Nation wide strategy of National Literacy Mission.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): Literacy has positive co-relation with population control.
    • Reason (R): As literacy increases, birth rate and infant mortality rate decreases.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A)

    Answer: d

    • Assertion (A): Primary Education is the foundation of our entire education system.
    • Reason (R): The right to free and compulsory education for children between age group of 6 to 14 has been inserted in Indian Constitution.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    Answer: b

    • Assertion (A): Adoption of innovation is not a mental process.
    • Reason (R): Decision making is one of the important stage in adoption of innovation.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. Both A and R are true.

    4. A is false, but R is true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: b

  32. Arrange the following activities of TLC in order in which they were implemented. Use code given below:

    1. Survey

    2. Evaluation

    3. Environment building

    4. Monitoring

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 1 4 3 2

    3. 3 1 4 2

    4. 2 4 3 1

    Answer: a

  33. Arrange the following days in the order in which they are celebrated from January to December.

    1. International Woman Day

    2. Human Right Day

    3. Girl Child Day

    4. International Literacy Day

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 3 1 4 2

    3. 4 2 3 1

    4. 1 2 3 4

    Answer: b

  34. Arrange the following in the order in which they appeared. Use the code given below:

    1. Adult Education

    2. Continuing Education

    3. Social Education

    4. Life Long Education

    Codes:

    1. 1 3 2 4

    2. 3 1 2 4

    3. 3 2 1 4

    4. 1 4 3 2

    Answer: b

  35. Arrange the following states in order to their population ranking (from lower to higher) as per provisional figures of 2011 census.

    1. Bihar

    2. Uttar Pradesh

    3. West Bengal

    4. Maharashtra

    Codes:

    1. 3 1 4 2

    2. 1 2 3 4

    3. 2 3 1 4

    4. 2 4 1 3

    Answer: a

  36. Arrange the following task of extension education in the order in which they are being executed:

    1. Planning

    2. Evaluation

    3. Reconsideration

    4. Execution of plan

    Codes:

    1. 1 4 2 3

    2. 1 2 3 4

    3. 1 3 2 4

    4. 1 4 3 2

    Answer: a

  37. Arrange the following institutions in order they were instituted:

    1. United Nations Environment Programme (UNEP)

    2. United Nations Population Fund (UNFPA)

    3. World Health Organisation (WHO)

    4. International Fund for Agricultural Development (IFAD)

    Codes:

    1. 3 2 1 4

    2. 2 3 1 4

    3. 1 2 3 4

    4. 4 3 2 1

    Answer: a

  38. Arrange the following in decreasing order of ‘Literacy’ rate states in India according to the census of India 200:

    1. Kerala, Nagaland, Mizoram, Goa.

    2. Kerala, Mizoram, Goa, Nagaland.

    3. Kerala, Goa, Nagaland, Mizoram.

    4. Kerala, Mizoram, Nagaland, Goa.

    Answer: b

  39. Arrange the following programme in order of their implementation and answer using the codes:

    1. NLM

    2. NAEP

    3. Sakshar Bharat

    4. Right to Education

    Codes:

    1. 4, 3, 2, 1

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: c

  40. Arrange the following stages of communication in order of their placement in the process using codes:

    1. Encoding

    2. Environment

    3. Message

    4. Recipient

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 3, 2, 4, 1

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: a

  41. Arrange the following events in order of their happening.

    1. Universal Declaration of Human Rights.

    2. New Policy on Education.

    3. Hamburg Declaration.

    4. Dakar Summit

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 4, 3, 2

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: a

  42. Arrange the stages of research in order of their occurance:

    1. Methodology

    2. Findings

    3. Report writing

    4. Analysis

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 1, 2, 4, 3

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: d

  43. Arrange the following functions of management in order of their performance.

    1. Organising

    2. Motivating

    3. Controlling

    4. Planning

    Codes:

    1. 4, 1, 2, 3

    2. 4, 2, 1, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 1, 3, 4, 2

    Answer: a

  44. Match the following:

    List-I List-II
    1. Environment protecton

    2. Literacy promotion

    3. Sanitation

    4. Basic Education

    1. Pratham

    2. NBA

    3. BGVS

    4. Sulabh International

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1

    Answer: b

  45. Match the items of List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. Internet

    2. Basic needs

    3. Short courses

    4. Disturbance

    1. Motivation

    2. Training

    3. Communication

    4. Learning

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: d

  46. Match the item of List-I with that of List-II and answer the question according to the code given below the list:

    List-I List-II
    1. SEWA

    2. IUACE

    3. IAEA

    4. UNFP

    1. University Continuing Education

    2. Population Education

    3. Self Help Group

    4. Adult Education

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

  47. Match the item under List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

    List-I List-II
    1. JSN

    2. LSK

    3. VEC

    4. Sathin

    1. Primary Education

    2. Adult Literacy

    3. Mahila Samakhya

    4. Sakshar Bharat

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: b

  48. Match the List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

    List-I List-II
    1. Sriniketan

    2. Literacy House

    3. DAE

    4. ADRI

    1. Uttar Pradesh

    2. Delhi

    3. Bihar

    4. West Bengal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  49. Match the item under List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

    List-I List-II
    1. My School

    2. Nai Taleem

    3. Spiritual Education

    4. Praxis

    1. Paulo Friere

    2. Aurobindo Ghose

    3. MK Gandhi

    4. Rabindra Nath Thakur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: d

  50. Match the item given under List-I with those in List-II.

    List-I List-II
    1. District where first TLC launched

    2. State that has larger population size

    3. State that has highest literacy rate

    4. State that has highest density of population

    1. Kerala

    2. West Bengal

    3. Kottayam

    4. Uttar Pradesh

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  51. Match the item given under List-I (Task) with those in List-II (Associated with) and select the correct answer using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Evaluation

    2. Planning

    3. Motivation

    4. Monitoring

    1. Energize and direct behavioural patterns organized around a goal.

    2. Periodical Supervision

    3. Help us to determine progress with any activity.

    4. In designing a course of action to achieve ends.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  52. Match the items given under List-I (University based programmes) with those in List-II (year of launching):

    List-I List-II
    1. Area Development Approach 1.

    2. NAEP

    3. Population Education Programme

    4. Continuing Education Programme

    1. 88

    2. 1984

    3. 1982

    4. 1978

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  53. Match the items given under List-I (Programme) with those in List-II (year of launching):

    List-I List-II
    1. Mahila Samridhi Yojna

    2. Community Development Programme

    3. Sarva Shiksha Abhiyan

    4. Sakshar Bharat Abhiyan

    1. 2002

    2. 1952

    3. 2009

    4. 1997

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  54. Match the items given under List-I with those in List-II and select the right answer using the codes given below the items:

    List-I List-II
    1. Audio

    2. Visual

    3. Audio-visual

    4. Multimedia

    1. Television

    2. Radio

    3. Internet

    4. Silent Movie

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  55. Match the following List-I with the List-II.

    List-I List-II
    1. Communication

    2. Planning

    3. Innovation

    4. Training

    1. Capacity building

    2. Adoption

    3. Determination of objectives

    4. Channel

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Match the following List-I with the List-II.

    List-I List-II
    1. Population Education

    2. Environment Education

    3. Continuing Education

    4. Adult Education

    1. Functional Literacy

    2. Equivalence Programme

    3. To improve quality of life

    4. Sensitization towards environment

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

Read the passage below and answer the questions (71 − 75) based on your understandings of the passage

Globalisation is present everywhere in our lives. It is part of casual conversations, political discourse, economic debates and cultural deliberations. But as for concepts like social stratification, knowledge gap, winners and losers in a knowledge based society, users and losers in digital space, Europe has tight lips.

We are reluctant and embarrassed to discuss poverty. It is easier to place such misfortunate developments in the third world and avoid explanation of our own touchy problems. When in the late 1950's, a stormy debate on equal and unequal education opportunities unfolded very few people expected this problem to augment and become a burning social issue during the first decades of the 21st century. In the area of education sciences, adult educators are those who give a lot of attention to inequalities and social exclusion, especially in the context of access to learning opportunities. They are particularly sensitive to this problem for a number of reasons. First, all systemic errors are acutely visible in the form of individual deficits which are revealed when graduates of different schools take up new social roles as job seekers or prospective employees, and many are not able to find employment.

Across Europe, adult education in celebrated as a remedy to all social problems, including marginalisation, exclusion and poverty. It is expected to counteract social polarisation, but it is polarised as strongly as the society. The belief that social deprivation may occur only ‘be tone’ or ‘on the side of’ adult learning was upheld for decades but it turned out to be deceptive.

Answer: c

  1. Author has questioned a dominant perception in Europe which refers to

    1. Avoidance of critical issues that has emerged there.

    2. Treating the problems as outlandish.

    3. None of these are true.

    4. Both A and B are true.

    Answer: d

  2. Inequalities and exclusion are better understood by

    1. None

    2. Adult Educators

    3. Modern graduates

    4. Unemployed youths

    Answer: b

  3. According to author which problem resurfaced in 21st Century in Europe.

    1. Social tensions

    2. Unequal education opportunities

    3. Poverty

    4. Unemployment

    Answer: b

  4. What was the wide spread understanding about Adult Education?

    1. It does not provide answer to the social problem.

    2. It leads to social polarisation.

    3. It reduces marginalization.

    4. None of the above:

    Answer: d

  5. Author is advancing an argument in favour of

    1. Globalisation

    2. Marginalisation

    3. Deprivation

    4. None of the above

    Answer: d