CBSE NET Anthropology June-2012 Solved Paper II

  1. Heath and Carter somatotype method includes:

    1. Photoscopy and anthropometry

    2. Anthropometry

    3. Photoscopy

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Adaptive biological changes occurring within the lifetime of an organism in response to environmental stress refers to

    1. Acclimation

    2. Habituation

    3. Acclimatization

    4. Adaptation

    Answer: c

  3. Cephalo-Caudal growth occurs from

    1. head-to-tail

    2. tail-to-head

    3. Centre of body to outward

    4. Outward to centre of body

    Answer: a

  4. DNA molecule was discovered by

    1. G. Mendel

    2. J. Watson & F. Crick

    3. J. M. Lowenstein

    4. M. Kimura

    Answer: b

  5. Who among the following wrote the book ‘Genetics and the Origin of Species’

    1. C. Darwin

    2. R. Goldschmidt

    3. T. Dobzhansky

    4. R. A. Fisher

    Answer: c

  6. Mendelian population is

    1. Reproductive community of a common gene pool

    2. Isolated population without common gene pool

    3. Not a reproductive population

    4. Not integrated by genetic factors

    Answer: a

  7. Which one of the following is the characteristic of the primates?

    1. Arboreal locomotion

    2. Extremitie not adapted for prehension

    3. Olfactory sense is greatly emphaszed

    4. Dental formula exhibits four incisors

    Answer: a

  8. Fossils

    1. Are the preserved remains of plants and animals that lived in the past?

    2. Are the impressions of organisms of past geologic time that have been preserved in earth's crust?

    3. Usually involve the hard part of an organism

    4. Possess all the above features

    Answer: d

  9. The societies having centralized authority, administrative machinery and constitutive judicial systems are:

    1. Zulu-Bemba-Tallensi-Kede

    2. Ngwato-Benyankole-Zulu-Nuer

    3. Zulu-Ngwato-Bemba-Kede

    4. Nuer-Tallensi-Zulu-Bemba

    Answer: c

  10. Ethnology differs from Ethnography because

    1. It is comparative

    2. It uses data collected by other anthropologists

    3. It generalizes across cultures

    4. All the above

    Answer: d

  11. The idea that the need to regulate hydraulic agricultural economy gave rise to State was given by

    1. Leslie White

    2. K. A. Wittfogel

    3. Julian Steward

    4. Marvin Harris

    Answer: b

  12. According to Levi-Strauss prohibition on marriage would lead to

    1. Complex Kinship systems

    2. crow-Omaha Kinship system

    3. Elementary Kinship systems

    4. None of the above

    Answer: a

  13. Which one of the following best illustrates modernism?

    1. Shedding of tradition

    2. Rational thinking

    3. Process of change

    4. Cultural movement

    Answer: c

  14. Which one of the following methods is most useful for Kinship Studies?

    1. Observation

    2. Case study

    3. Interview

    4. Genealogical

    Answer: d

  15. Which one of the following tribes follows matriarcheal system?

    1. Khasa

    2. Toda

    3. Bhil

    4. Khasi

    Answer: d

  16. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Patrilineal
      • Patrilocal
      • Matrilineal
      • Matrilocal
      • Descent group
      • Clan or lineage
      • Matrilineal
      • Patrilineal

    Answer: d

  17. Which one of the following Commissions recommended the introduction of Ashram Schools during 5th Five Year Plan?

    1. B. P. Mandal Commssion

    2. Kaka Kalelkar Commission

    3. V. N. Dhebar Commission

    4. P. Shila A. O. Commission

    Answer: c

  18. Who among the following is the author of the book witchcraft, Oracles, and Magic among the A Zande?

    1. E. E. Evans-Prichard

    2. E. R. Leach

    3. B. R. Malinowski

    4. E. Durkheim

    Answer: a

  19. Van Gennep who coined the term ‘rites de passage’ was a scholar from

    1. Germany

    2. France

    3. U. K.

    4. U. S. A

    Answer: b

  20. The five-fold principles for the development of the tribals by the then Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru appeared in his forward to the book titled

    1. Philosophy for NEFA

    2. The Scheduled Tribes

    3. The Mana Gonds of Bastar

    4. Affairs of a Tribe

    Answer: a

  21. Splinter-and-groove technique is best represented at which of the following sites?

    1. Laugerie-Haute

    2. La Ferrassie

    3. Stellmoor

    4. Willendorf

    Answer: c

  22. Palaeolithic primary site from India is best represented at

    1. Navdatolli

    2. Inamgaon

    3. Attirampakkam

    4. Bhimbetka

    Answer: d

  23. Hunsgi represents one of the most important sites of which of the following cultural periods?

    1. Palaeolithic

    2. Mesolithic

    3. Chalcolithic

    4. Neolithic

    Answer: a

  24. Which one of the following ceramic traditions represents the Deccan Chalcolithic culture?

    1. Kayatha

    2. Jorwe

    3. Black-and-Red Ware

    4. Painted Grey Ware

    Answer: b

  25. One of the oldest known Neolithc sites in India is

    1. Bagor

    2. Sarai-Nahar-Rai

    3. Chirand

    4. Lahura Deva

    Answer: d

  26. At which of the following sites shouldered celts are commonly found?

    1. North Indian sites

    2. South Indian sites

    3. East Indian sites

    4. West Indian sites

    Answer: c

  27. Which one of the following methods of dating does one get result in years?

    1. Terrace sequence

    2. Palenology

    3. Palaeontology

    4. Radio-carbon

    Answer: d

    • Assertion (A): South Indian Neolithic sites show development at a younger date.
    • Reason (R): Because in the south wide spread pastoralism was the main economy.

    Code:

    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct but R is incorrect.

    3. A is incorrect but R is correct.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: a

    • Assertion (A): ABO blood group system is a polymorphic marker.
    • Reason (R): There are more than two alleles (at least one of them greater than 1 percent) responsible for its inheritance.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is correct, but R is false.

    4. A is false, but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Westernization refers to changes brought about by British Rule in India.
    • Reason (R): Sanskritization among lower castes got negatively affected due to westernization.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Indian village is part society.
    • Reason (R): Indian village is part of larger society of India.
    1. A is false, R is true.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true, R is false.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

    • Assertion (A): The genealogical method is a well-established ethnographic technique.
    • Reason (R): Anthropologists need to collect genealogical data to understand current social relations without reconstructing history.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct and R is wrong.

    3. A is wrong and R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): Adolescent growth spurt occurs in every individual.
    • Reason (R): The degree of adolescent spurt is same for every individual.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is correct, but R is false.

    4. A is false, but R is correct.

    Answer: c

  28. Which one of the following is the correct sequence of Kinship grouping in order of their decreasing size?

    1. Phratry-Moiety-Clan-Lineage-Family

    2. Moiety-Phratry-Clan-Lineage-Family

    3. Phratry-Clan-Moiety-Lineage-Family

    4. Moiety-Phratry-Lineage-Clan-Family

    Answer: a

  29. Arrange the following in correct sequence:

    1. Chopper-Transverse Arrowhead-Cleaver.

    2. Cleaver-Chopper-Transverse Arrowhead.

    3. Transverse Arrowhead-Chopper-Cleaver.

    4. Chopper-Cleaver-Transverse Arrowhead.

    Answer: d

  30. Identify the correct sequence in background of hominid phylogeny:

    1. Ramapithecus – Australopithecus africanus – Homo erectus – Hemo sapiens

    2. Homo sapiens – Homo erectus – Ramapithecus – Australopithecus africanus

    3. Ramapithecus – Homo erectus – Australopithecus africanus – Home sapiens

    4. Homo erectus – Homo sapiens – Ramapithecus – Australopithecus africanus

    Answer: a

  31. Identify the correct sequence of estimated cranial capacity in ascending order:

    1. Orangutan-Gorilla-Human-Chimpanzee

    2. Orangutan-Gorilla-Chimpanzee Human

    3. Chimpanzee-Orangutan-Gorilla-Human

    4. Chimpanzee-Gorilla-Orangutan-Human

    Answer: c

  32. Identify the sequence of vertebrae in correct order:

    1. Lumber-Thoracic-Sacral-Cervical

    2. Thoracic-Cervical-Lumbar-Sacral

    3. Cervical-Lumbar-Thoracic-Sacral

    4. Cervical-Thoracic-Lumbar-Sacral

    Answer: d

  33. Identify the correct sequence in estimating the gene frequency for a genetic marker:

    1. Gene frequency – Absolute number – number of alleles – percentile frequency

    2. Absolute number – percentile frequency – number of alleles – gene frequency

    3. Absolute number – number of alleles – percentile frequency – gene frequency

    4. Percentile frequency – Absolute number – number of alleles – gene frequency

    Answer: b

  34. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Races and Cultures of India

    2. Up from the ape

    3. Anthropology today

    4. The People of India

    1. E A Hooton

    2. A L Krober

    3. H H Risley

    4. D N Majumdar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  35. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Sickle Cell Disease

    2. G − 6-PD deficiency

    3. Polydactyly

    4. Haemophilia

    1. Y – linked

    2. Autosomal Dominant

    3. X-linked Recessive

    4. Autosomal Recessive

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  36. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. BMI

    2. Ectomorph

    3. Furuhata's Index

    4. Blood groups

    1. Dermatoglyphics

    2. Serology

    3. Body physique

    4. Obesity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  37. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Tanner

    2. Conroy

    3. Cummins and Mildo

    4. Darwin

    1. Finger prints, palms and soles

    2. Growth at adolescence

    3. On the Origin of Species

    4. Reconstructing human origins

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: b

  38. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I (Blood group) List-II (Antibodies)
    1. A

    2. B

    3. O

    4. AB

    1. none

    2. anti-B

    3. anti-A

    4. anti-A and anti-B

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  39. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Azilian

    2. Adamgarh

    3. Malwa

    4. Birbhanpur

    1. Mesolithic site from East India

    2. Ceramic tradition of Central Indian chalcolithic

    3. Epi-Palaeolithic tradition of Southwest Europe

    4. Primary site of lower Palaeolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  40. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Radcliffe Brown

    2. Levi-Strauss

    3. Margaret Mead

    4. D N Majumdar

    1. Culture patterning of Temparament

    2. Polygynandry

    3. Natural laws of society

    4. Ideal structure of society

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  41. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Apical Ancestor

    2. Clan

    3. Lineage

    4. Totem

    1. Unilineal descent group based on stipulated descent

    2. Unilineal descent group based on demonstrated descent

    3. In a descent group, the individual who stands at the pex or top of the community genealogy

    4. An animal or plant apical ancestor of a clan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: a

  42. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Food gathering

    2. Settled cultivation

    3. Pastoralism

    4. Shifting cultivation

    1. Sedentary

    2. Nomadsm

    3. Fallowing

    4. Transhumance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  43. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Katuleen Gongh

    2. A C Mayer

    3. A R Beals

    4. M N Srinivas

    1. Rampura

    2. Kumbapetai

    3. Rampur

    4. Hattura Halli

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  44. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

    List-I List-II
    1. Ternifine

    2. Tatun

    3. Swans Combe

    4. La Chapelle

    1. France

    2. Israel

    3. England

    4. Algeria

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: a