CBSE NET Anthropology September-2013 Solved Paper II

  1. The term Emic refers to:

    1. Ethnocentric perspective

    2. Outsider's perspective

    3. Value-neutral perspective

    4. Insider's perspective

    Answer: d

  2. The cognitive aspect of religion is represented by:

    1. Prayer

    2. Offering

    3. Myth

    4. Worship

    Answer: c

  3. A pattern of residence whereby a married couple lives separately from the kin of both spouses is called:

    1. Patrilocal

    2. Matrilocal

    3. Neolocal

    4. Avunculocal

    Answer: c

  4. Who among the following, is associated with unilinear evolution?

    1. Edward B. Tylor

    2. Raymond Firth

    3. Ralph Linton

    4. Franz Boas

    Answer: a

  5. The first human to stand erect was the:

    1. Neanderthal man

    2. CroMagnon man

    3. Java man

    4. Homo habilis

    Answer: c

  6. Which one of the following is a prosimian?

    1. Loris

    2. Lemur

    3. Tarsier

    4. All of these

    Answer: d

  7. Who did the most to defend Darwn and his ideas?

    1. Wallace

    2. Darwin

    3. Thomas Huxley

    4. Samuel Wilberforce

    Answer: c

  8. Mendel's work was rediscovered independently by:

    1. Hugo De Vries, Morgan and Muller

    2. Lari Correns, Erich Von Tschermak and Bateson

    3. Carl Correns, Bateson and Punnet

    4. Hugo De Vries, Carl Correns & Erich Von Tschermak

    Answer: d

  9. Thellasostatic Terraces are formed:

    1. At the meanders of the rivers

    2. Inside the caves

    3. At the end of the glacier

    4. At the mouth of the river

    Answer: d

  10. The one dating method among the following is NOT an isotopic dating method:

    1. Dendrochronology

    2. Carbon – 14

    3. Thermoluminescence

    4. Potassium-Argon

    Answer: a

  11. Who among the following are associated with ‘Tribe – Caste Continuum’

    1. DN Majumdar

    2. Surajit Sinha

    3. Sachchidanand

    4. FG Bailey

    Code:

    1. 2, 3 and 4 are correct.

    2. 1, 2 and 4 are correct.

    3. 1, 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: a

  12. Which of the following statements apply to culture?

    1. Culture is transmitted.

    2. Culture is static.

    3. Culture is learned.

    4. Culture is shared.

    Code:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 1, 3 and 4 are correct.

    3. 1, 2 and 4 are correct.

    4. 2, 3 and 4 are correct.

    Answer: b

  13. Levi-Strauss's idea of ‘elementary structure’ rests on how many fundamental kin relationships?

    1. Two

    2. Three

    3. Four

    4. Five

    Answer: c

  14. A custom whereby a man is obliged to marry his brother's widow is known as:

    1. Sororate

    2. Levirate

    3. Filial inheritance

    4. Extended kin marriage

    Answer: b

  15. Lamarck believed in:

    1. An organism could ‘will’ itself to change to meet environmental challenges

    2. Natural selection

    3. In the inheritance of acquired characteristics

    4. A and (C)

    Answer: d

  16. Jaundice is caused by the presence of bilirubin in the blood plasma, which is a breakdown product of:

    1. Haemoglobin – Red blood cells

    2. Bilirubin – Red blood cells

    3. Albumin – White blood cells

    4. Prothrombin – Platelets

    Answer: a

  17. Which of the following are correctly matched?

      • Indian Anthropological Association
      • Indian Anthropologist
      • Indian Society of Human Genetics
      • Human Ecology
      • Ethnographic & Folk Culture Society
      • Man in India
      • Indian Anthropological Society
      • Eastern Anthropologist

    Answer: a

  18. Which one of the following statements about the hominoids is false?

    1. Hominoids includes gorillas, chimpanzee and humans

    2. Hominoids have larger brains than other primates

    3. Hominoids lack tails

    4. Hominoids typically are bipedal and walk erect

    Answer: d

  19. The one archaeological site in the following is NOT a Mesolithic site characteristic of Rock Art:

    1. Langhnaj

    2. Lekhania

    3. Bhimbetka

    4. Adamgarh

    Answer: a

  20. In which of the sites the dog was buried along with the master?

    1. Tekkalakota

    2. Burzahom

    3. Daojali Hading

    4. Sarutaru

    Answer: b

    • Assertion (A): Societies that are built around matrilineal descent are not necessarily matriarchal.
    • Reason (R): In a matrilineal socety, a man's principal heir is not his son, but his sister's son.

    In the context of above two statements, which of the following is correct? Codes:

    1. A is correct, but R is wrong.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Among the Toda tribe, a woman marries a man but she is also the wife of the man's brother.
    • Reason (R): Todas follow fraternal polyandry.

    In the context of above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. A is correct, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): An Anthropologist uses participant-observation
    • Reason (R): Ethnographic research demands that another social world be studied with empathy

    In the context of above statements, which one of the following is correct? Codes:

    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct and R is wrong.

    4. A is wrong and R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Money can change relationships.
    • Reason (R): In simple societies the social relationship created by a transaction can be subordinated to the economic value of that transaction.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct, but R is wrong.

    3. A is wrong, but R is correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): The sutures of the cranium obliterate or close at different ages but follow a uniform pattern.
    • Reason (R): The age of a dead person can not be determined by studying the cranial sutures.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: c

    • Assertion (A): The term ‘Prosimians’ is used for an evolutionary stage before the advent of monkeys.
    • Reason (R): Simians is a collective term used for both old world and new world monkeys.
    1. Both R and A are incorrect.

    2. Both R and A are correct.

    3. R is correct, but A is incorrect.

    4. A is correct, but R is incorrect.

    Answer: b

    • Assertion (A): The type-2 diabetes is a ‘Life-style’ disease.
    • Reason (R): The diabetes type-2 is more common among urban people.
    1. A is correct, but R is incorrect.

    2. R is correct, but A is incorrect.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: c

    • Assertion (A): All human beings go through the process of birth, growth and ageing.
    • Reason (R): The process of growth is an important indicator of the health status.
    1. A is correct, but R is incorrect.

    2. Both A and R are correct.

    3. R is correct, but A is incorrect.

    4. Both A and R are incorrect.

    Answer: b

    • Assertion (A): Bountiful of human remains together with cultural relics are unearthed from Pleistocene layers of India.
    • Reason (R): The Pleistocene sedimentary deposits are alkaline in nature thereby capable of preserving organic and inorganic remains in tact.
    1. Both A and R are false.

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Mesolithic is considered as multi-facetted economy and stands for economic transitions from hunting-foraging stage to agriculture.
    • Reason (R): The bio-physical environmental changes which took place at the onset of Holocene period triggered bio-cultural transitions.

    On the basis of the above statements choose the correct answer: Codes:

    1. Both A and R are false

    2. A is true, but R is false

    3. A is false, but R is true

    4. Both A and R are true

    Answer: d

  21. Arrange the following works of Bronislaw Malinowski in the order in which they were published:

    1. A Scientific Theory of Culture

    2. Argonauts of the Western Pacific

    3. The Dynamics of Culture Change

    4. A Diary in the Strict Sense of the Term

      1. 2 1 3 4

      2. 1 2 3 4

      3. 2 1 4 3

      4. 4 1 3 2

      Answer: a

  22. Identify the order in which the following concepts made their appearance:

    1. Evolutionism

    2. Diffusionism

    3. Structuralism

    4. Functionalism

      1. Diffusionism – Evolutionism – Functionalism – Structuralism

      2. Diffusionism – Evolutionism – Structuralism – Functionalism

      3. Evolutionism – Diffusionism – Structuralism – Functionalism

      4. Evolutionism – Diffusionism – Functionalism – Structuralism

      Answer: d

  23. Arrange the following kin groups in an ascending order:

    1. Moiety

    2. Clan

    3. Phratry

    4. Lineage

      1. Lineage – Clan – Phratry – Moiety

      2. Lineage – Clan – Moiety – Phratry

      3. Clan – Lineage – Moiety – Phratry

      4. Clan – Lineage – Phratry – Moiety

      Answer: a

  24. Arrange the following societies in an ascending order:

    1. Horticulturist – Forager – Pastoralist – Agriculturist

    2. Horticulturst – Forager – Agriculturist – Pastoralist

    3. Forager – Horticulturist – Agriculturist – Pastoralist

    4. Forager – Horticulturist – Pastoralist – Agriculturist

    Answer: d

  25. Arrange the following pioneers in an ascending order on the basis of their contributions:

    1. Hardy – Weinberg – Watson & Crick – Karry Mullis – Mendel

    2. Mendel – Hardy – Weinberg – Watson & Crick – Karry Mullis

    3. Watson & Crick – Hardy – Weinberg – Mendel – Karry Mullis

    4. Karry Mullis – Watson & Crick – Hardy – Weinberg – Mendel

    Answer: b

  26. Identify the correct sequence of the following in the descending order based on their genetic relatedness:

    1. Gibbon – Orang utan – Gorilla – Chimpanzee – Human

    2. Gorilla – Chimpanzee – Orang utan – Human – Gibbon

    3. Human – Chimpanzee – Gorilla – Orang utan – Gibbon

    4. Human – Gorilla – Chimpanzee – Orang utan – Gibbon

    Answer: c

  27. Identify the correct sequence of the following fossils in terms of their appearance on the Earth:

    1. Australopithecus – Homo habilis – Homo erectus – Neanderthal man – CroMagnon

    2. Homo habilis – Australopithecus – Homo erectus – Neanderthal man – CroMagnon

    3. Australopithecus – Neanderthal man – Homo habilis – CroMagnon – Homo erectus

    4. CroMagnon – Homo erectus – Neanderthal man – Homo habilis – Australopithecus

    Answer: a

  28. Arrange the following in the correct sequence:

    1. Cell membrane – Cytoplasm – Nucleus – Chromosome

    2. Chromosome – Nucleus – Cell membrane – Cytoplasm

    3. Cell membrane – Nucleus – Chromosome – Cytoplasm

    4. Cytoplasm – Cell membrane – Nucleus – Chromosome

    Answer: a

  29. Arrange the following pluvial periods of Africa in the correct sequence:

    1. KAGERAN – KAMASEAN – KANJEERAN – GAMBLEAN

    2. KAGERAN – KANJEERAN – KAMASEAN – GAMBLEAN

    3. KANJEERAN – KAMASEAN – GAMBLEAN – KAGERAN

    4. KAMASEAN – KAGERAN – GAMBLEAN – KANJEERAN

    Answer: a

  30. Arrange the following prehistoric tool-making technologies in the correct sequence:

    1. Clactonian – Levalloisian – Stone hammer – Cylinder hammer

    2. Stone hammer – Cylinder hammer – Clactonian – Levalloisian

    3. Cylinder hammer – Levalloisian – Clactonian – Stone hammer

    4. Stone hammer – Clactonian – Cylinder hammer – Levalloisian

    Answer: b

  31. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Little and Great tradition

    2. Universalisation and Parochialisation

    3. Sanskritisationand Dominant caste

    4. Folk-Urban continuum

    1. Robert Redfield

    2. MN Srinivas

    3. Mckim Marriott

    4. Milton Singer

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  32. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. ‘The Girijan Movement’

    2. ‘The Kamtapur Movement’

    3. ‘The Tana Bhagat Movement’

    4. ‘The Zeliangrong Movement’

    1. The Rajbanshis of North Bengal

    2. The Jatapu and Savara of Andhra Pradesh

    3. Rani Guidelo

    4. The Santhals of Chhotanagpur

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  33. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Primitive Polynesian Economy

    2. Traditional Exchange and Modern Markets

    3. Primitive and Peasant Economic System

    4. Economic Anthropology

    1. Melville Herskovits

    2. Raymond Firth

    3. Manning Nash

    4. Cyril S. Belshaw

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  34. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Genealogical Method

    2. Cross-cultural comparison

    3. Participant Observation

    4. Extended-case method

    1. GP Murdock

    2. Bronislaw Malinowski

    3. W. H. R. Rivers

    4. AL Epstein

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  35. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Inborn errors of metabolism

    2. Dosage compensation

    3. Chromosomal theory of inheritance

    4. One gene-One enzyme hypothesis

    1. Sutton & Boveri

    2. AE Garrod

    3. Beadle & Tatum

    4. Mary Lyon

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: b

  36. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Goodall

    2. Fossey

    3. Strum

    4. Galdikas

    1. Orang utan

    2. Savanna baboon

    3. Chimpanzee

    4. Gorilla

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  37. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Lemur

    2. Marmoset

    3. Langur

    4. Gibbon

    1. New world Monkey

    2. Ape

    3. Prosimian

    4. Old world Monkey

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  38. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. The Origin of Species

    2. Philosophic Zoologique

    3. Genetics & Origin of Species

    4. Systema Naturale

    1. Darwin

    2. Dobzhansky

    3. Linnaeus

    4. Lamarck

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  39. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. The first human deliberate burials

    2. The first paintings, engravings, sculptures

    3. The shell-middens and kitchen middens

    4. Early domestication of plants and animals

    1. Upper Palaeolithic period

    2. Mesolithic period

    3. Neolithic period

    4. Middle Palaeolithic period

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2

    Answer: a

  40. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Palaeolithic period

    2. Protohistoric period

    3. Nuclear areas

    4. Agricultural Innovations

    1. Holocene period

    2. Emergence of Civilization

    3. Pleistocene period

    4. Agricultural Origins

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c