CBSE NET Arab-Culture December-2013 Solved Paper II

  1. “Be loyal to thy tribe.” The slogan represented

    1. Asabiyah

    2. Adabiyah

    3. Asliyah

    4. Hubb al-Qabilah

    Answer: a

  2. The Arabicized Arabs were called

    1. āribah

    2. Maribah

    3. Ajānib

    4. Mustaribah

    Answer: d

  3. The Ottoman ruler who captured Egypt was

    1. Sulaiman the magnificent

    2. Salim-I

    3. Murad-I

    4. Bayazid-I

    Answer: b

  4. The Ottoman rule was established in the year

    1. 1279

    2. 1289

    3. 1299

    4. 1309

    Answer: c

  5. The Moon-God of the pre-Islamic Arabs was

    1. Laat

    2. Wadd

    3. Uzza

    4. Hubal

    Answer: b

  6. Al-Hijāz means

    1. The barrier

    2. The rocky tract

    3. The pilgrimage centre

    4. The great desert

    Answer: a

  7. The Holy Prophet was brought up by Halimah who belonged to

    1. Banu Saeed

    2. Banu Asad

    3. Banu Suad

    4. Banu Sad

    Answer: d

  8. The first war in which the Holy Prophet participated before prophethood was

    1. Fijar

    2. Dahis

    3. Basus

    4. None of the above

    Answer: a

  9. The first wife of the Holy Prophet after the death of Hazrat Khadijah was Hazrat

    1. Hafsah

    2. Aishah

    3. Saudah

    4. Zainab

    Answer: c

  10. Observing fasts of Ramadhan was made obligatory in the year

    1. 1 A. H.

    2. 2 A. H.

    3. 4 A. H.

    4. 5 A. H.

    Answer: b

  11. Kitab al-Maghazi is written by

    1. Al-Zamakhshari

    2. Al-Masudi

    3. Al-Jahiz

    4. Al-Waqidi

    Answer: d

  12. Laylat al-Qadr means night of

    1. Power

    2. Bounty

    3. Destny

    4. Mercy

    Answer: a

  13. The expedition of Tabuk was against the

    1. Bedouins and Christians

    2. Bedouins and Jews

    3. Christians and Jews

    4. Bedouins and Abyssinian mercenaries

    Answer: c

  14. Riddah war was fought against

    1. Christians

    2. Apostates

    3. Quraish

    4. Jews

    Answer: b

  15. The battle of al-Qadisiyah took place during the caliphate of Hazrat

    1. Mu'awiyah

    2. Uthman

    3. Ali

    4. Umar

    Answer: d

  16. Abdullah ibn Wahb al-Rāsibi was the leader of the

    1. Asharites

    2. Mutazilites

    3. Kharijites

    4. Rasibites

    Answer: c

  17. Yazid sent a force against the people of Madinah under the leadership of

    1. Al-Hajjaj

    2. Amr bin al-ās

    3. Abul ās

    4. Omar ibn Sad ibn Abi Waqqās

    Answer: a

  18. Arrange the construction of the following mosques chronologically. Use the code given below:

    1. Mosque of the Prophet

    2. Damascus Mosque

    3. Samarrah Mosque

    4. Azhar Mosque

    Codes:

    1. 3, 1, 4, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: b

  19. Mu'awiyah-II was Yazid's

    1. Uncle

    2. Cousin

    3. Step-brother

    4. Son

    Answer: d

  20. Postal service was developed under

    1. Mu'awiyah

    2. Umar bin Abdul Aziz

    3. Abdul Malik

    4. Hishām

    Answer: c

  21. Abul Abbas al-Saffah was nominated as the first Caliph of the Abbasid dynasty by his brother.

    1. Ibrahim

    2. Ismail

    3. Ishaq

    4. Yaqub

    Answer: a

  22. The author of ‘al-Hawi’ was

    1. Ibn Sina

    2. Ibn Hazm

    3. Ibn Khaldun

    4. Al-Razi

    Answer: d

  23. The first Islamic coins were struck at Damuscus by

    1. Yazid

    2. Abdul Malik

    3. Marwan

    4. Al-Walid

    Answer: b

  24. Arrange the following Caliphs in chronological order using the code given below:

    1. Umar bin Abdul Aziz

    2. Hisham

    3. Al-Walid

    4. Marwan-I

    Codes:

    1. 3, 4, 2, 1

    2. 2, 4, 1, 3

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  25. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Kitab al
      • Manazir
      • Ibn Arabi
      • Kitab al
      • Hind
      • Al
      • Masudi
      • Kitab al
      • Āin
      • Al
      • Jahiz
      • Kitab al
      • Aghani
      • Abul Faraj Isfahani

    Answer: d

  26. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Fusus al
      • Hikam
      • Ibn Taymiyah
      • Kitab al
      • Shifa
      • Ibn Sina
      • Kitab al
      • Hayawan
      • Al
      • Jahiz
      • Al
      • Manar
      • Rashid Ridha

    Answer: a

  27. ‘Yaqut al-Hamavi’ was a

    1. Poet

    2. Historian

    3. Traditionist (Muhaddis)

    4. Quranic exegesist

    Answer: b

  28. ‘Al-Baladhuri’ is the author of

    1. Mujim al-Buldan

    2. Qamus al-Buldan

    3. Al-Milal wa Al-Nehal

    4. Futuh al-Buldan

    Answer: d

  29. The Hadth narrated by a liar is called

    1. Maqlub

    2. Mastur

    3. Matr–uk

    4. Mudraj

    Answer: c

  30. Who among the following is known for emphasizing Nazm-e-Quran?

    1. Mufti Mohammad Shafi

    2. Hamid-ud-Din Farahi

    3. Sir Syed Ahmed Khan

    4. Abul Ala Maududi

    Answer: b

  31. Who is the author of al-Akhbar al-Tiwāl?

    1. Abu Hanifah al-Dinawari

    2. Al-Kindi

    3. Al-Ghazzali

    4. Al-Masudi

    Answer: a

  32. The Saljuqs were

    1. Arabs

    2. Abyssinians

    3. Turks

    4. Iranians

    Answer: c

  33. Saifud Daula was

    1. Aghlabi

    2. Fatimi

    3. Ayyubi

    4. Hamdani

    Answer: d

  34. Imam Malik was

    1. Mufassir

    2. Muhaddith

    3. Mutakallim

    4. Muarrikh

    Answer: b

  35. Al-Zahra Palace was built by

    1. Abdul Rahman-II

    2. Abdul Rahman al-Dakhil

    3. Abdul Rahman al-Kawakibi

    4. Abdul Rahman al-Nasir

    Answer: d

  36. Shahnamah was written by

    1. Firdausi Tusi

    2. Nizam al-Mulk Tusi

    3. Asadi Tusi

    4. Nasir al-Din Tusi

    Answer: a

  37. Which one of the following is correctly matched?

      • Fi Zilal al
      • Quran
      • Sir Syed Ahmad Khan
      • Tafheem al
      • Quran
      • Maulana Maududi
      • JamI'al
      • Bayan Fi Tafsir al
      • Quran
      • Abul Kalam Azad
      • Tarjumanal
      • QuR'an
      • Mohammad Ibn Jarir al
      • Tabari

    Answer: b

  38. Ibn al-Baytār was bron in

    1. Egypt

    2. Syria

    3. Spain

    4. Iraq

    Answer: c

  39. Which one of the following is not correctly matched?

      • IthnaAshari
      • Imamat
      • Al
      • Qanun
      • Ibn Sina
      • Sayyed Qutub Shaheed
      • Egypt
      • Kitab al
      • Hayawan
      • Ibn Khaldun

    Answer: d

  40. Dar ul-Hikmah was established in

    1. Egypt

    2. Iraq

    3. Syria

    4. Yemen

    Answer: a

  41. The Crusaders captured Jerusalem in

    1. 1072

    2. 1085

    3. 1089

    4. 1099

    Answer: d

  42. Arrange the following personalities in chronological order accordng to their birth, using the code given below:

    1. Abul Faraj Isfahani

    2. Ibn Rushd

    3. Ibn Hazm

    4. Imam Bukhari

    Codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 4, 1, 3, 2

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  43. The founder of the Fatimid dynasty was

    1. Al-Mansur

    2. Ulugh Beg

    3. Ubaidullah

    4. Al-Muizz

    Answer: c

  44. Rukn al-Din Baybars belonged to

    1. Bahri Mamluks

    2. Burji Mamluks

    3. Fatimids

    4. Ayyubites

    Answer: a

  45. Which one of the following is correctly matched?

      • Al
      • Qaim
      • Saljuq
      • Shajarat al
      • Durr
      • Fatimid
      • Nur al
      • Din Zangi
      • Crusade
      • Qalawun
      • Ayyubid

    Answer: c

  46. The great age of translation was during

    1. Umayyad period

    2. Fatimids

    3. Buwayhids

    4. Early Abbasid period

    Answer: d

  47. Jabir ibn Hayyan was a renowned

    1. Astrologer

    2. Chemist

    3. Geographer

    4. Historian

    Answer: b

  48. The issue of Khalq-e-Quran emerged during the rule of the

    1. Orthodox Caliphate

    2. Umayyads

    3. Abbasids

    4. Ottomans

    Answer: c

  49. Armugham-e-Hijaz is the work of

    1. Iqbal

    2. Sir Syed Ahmad Khan

    3. Shah Waliullah

    4. Ashraf Ali Thanvi

    Answer: a

  50. Al-Fawz al-Kabir was written by

    1. Hasan al-Bann

    2. Muhammad Abduh

    3. Jamal al-Din Afghani

    4. Shah Waliullah

    Answer: d