CBSE NET Arab-Culture June-2012 Solved Paper II

  1. Maarib was a

    1. City

    2. Village

    3. Dam

    4. River

    Answer: c

  2. Yathrib was the old name of

    1. Makkah

    2. Madinah

    3. Taif

    4. Juddah

    Answer: b

  3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S. A. W.) was that of

    1. Quraish

    2. Ghatfan

    3. Kananah

    4. Taghlib

    Answer: a

  4. Baiat al-Ridhwan took place in the year

    1. 622 A. D.

    2. 628 A. D.

    3. 630 A. D.

    4. 634 A. D.

    Answer: b

  5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah was

    1. Qusai bin Kilab

    2. Hashim

    3. al-safwan

    4. Abdul Muttalib

    Answer: a

  6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought durng the caliphate of

    1. H. Abu Bakr

    2. H. Umar

    3. H. Uthman

    4. H. Ali

    Answer: b

  7. Caliph Uthman was assassinated in the year

    1. 642 A. D.

    2. 648 A. D.

    3. 651 A. D.

    4. 656 A. D.

    Answer: d

  8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in-Chief?

    1. H. Umar

    2. H. Ali

    3. H. Muawiyah

    4. H. Abdullah bin Zubair

    Answer: a

  9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?

    1. Abdul Malik

    2. Al-Walid

    3. Muawiyah

    4. Sulayman

    Answer: c

  10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?

    1. H. Zubair

    2. H. Talha

    3. H. Bilal

    4. H. Abu Ayyub

    Answer: d

  11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of

    1. Abd al-Malik bin Marwan

    2. Yazid bin Muawiyah

    3. Muawiyah 2

    4. Hisham

    Answer: a

  12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of

    1. Muawiyah bin Abi Sufyan

    2. Muawiyah II

    3. Marwan 1

    4. Abd al-Malik

    Answer: d

  13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?

    1. Khalid

    2. Jabir

    3. Umar bin Abi Rabiah

    4. Masarjawayh

    Answer: d

  14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?

    1. Muawiyah I

    2. Yazid I

    3. Walid I

    4. Muawiyah II

    Answer: c

  15. Siddhanta was translated during the rule of

    1. Abbasids

    2. Fatimids

    3. Umayyads

    4. Mamluks

    Answer: a

  16. Who is the author of Kitab al-Hayawan?

    1. Al-Farabi

    2. Al-Ghazzali

    3. Al-Kindi

    4. Al-Jahiz

    Answer: d

  17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from

    1. Sanskrit

    2. Syriac

    3. Pahlavi

    4. Greek

    Answer: c

  18. Futuh al-Buldan is written by

    1. Al-Baladhuri

    2. Al-Bustani

    3. Al-Masudi

    4. Al-Tabari

    Answer: a

  19. Kamil fi al-Tarikh is written by

    1. Sulayman al-Tajir

    2. Ibn al-Asir

    3. Abul Qasim Iraqi

    4. Maqrizi

    Answer: b

  20. Arrange the followng personalities in chronological order. Use the codes given below:

    1. Yahya Barmaki

    2. Nizam al-Mulk al-Tusi

    3. Abdul Hamid al-Katib

    4. Haji Khalifah

    Codes:

    1. 1 3 2 4

    2. 4 1 3 2

    3. 3 1 2 4

    4. 2 3 1 4

    Answer: c

  21. Imam Shafii is the author of

    1. Kitab al-Umm

    2. Kitab al-Kharaj

    3. Kitab al-Zuhd

    4. Kitab al-Nabat

    Answer: a

  22. Arrange the following translators of the Quran in chronological order. Use the codes given below:

    1. Mahmud Hasan

    2. Abul Ala Maududi

    3. Shah Abdul Qadir

    4. Nazir Ahmad

    Codes:

    1. 2 1 3 4

    2. 3 4 2 1

    3. 1 4 2 3

    4. 3 4 1 2

    Answer: d

  23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a

    1. Historian

    2. Physician

    3. Mufassir

    4. Muhaddis

    Answer: b

  24. Mafatih al-Ghayb was written by

    1. Fakhr al-Din al-Razi

    2. Al-Baydawi

    3. Ibn Kathir

    4. Al-Mahalli

    Answer: a

  25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?

    1. Muwatta

    2. Sahih al-Bukhari

    3. Jami al-Tirmidhi

    4. Musnad Ahmad

    Answer: d

  26. The author of Kitab al-Risalah was

    1. Numan bin Thabit

    2. Abu Yusuf

    3. Muhammad bin Idris

    4. Muhammad bin Hasan

    Answer: c

  27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?

    1. Ibrahim bin al-Aghlab 1

    2. Ziyadat Allah

    3. Ibrahim II

    4. Ziyadat Allah III

    Answer: b

  28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?

    1. Abul al-Qasim Unjur

    2. Abu al-Misk Kafur

    3. Ahmad

    4. Muhammad bin Tughj

    Answer: d

  29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?

    1. The Tulunids

    2. The Rasulids

    3. The Ayyubids

    4. The Mamluks

    Answer: c

  30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of

    1. Criminal Law

    2. International Law

    3. Civil Law

    4. Law of Inheritance

    Answer: b

  31. The founder of the Hamdani dynasty was

    1. Sayf al-Daulah

    2. Sad al-Daulah

    3. Saeed al-Daulah

    4. Abu al-Maali

    Answer: a

  32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of

    1. Al-Masalik wa al-Mamalik

    2. Nafh al-Tib

    3. Kitab al-Shifa

    4. Al-Hawi al-Kabeer

    Answer: d

  33. The books on Hadith arranged accordng to the names of the companions are known as

    1. Musnad

    2. Jami

    3. Sunan

    4. Mujam

    Answer: a

  34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by

    1. Al-Hakam

    2. Abdul Rahman Nasir

    3. Abdul Rahman al-Dakhil

    4. Hajib al-Mansur

    Answer: c

  35. Iran was conquered by

    1. H. Abu Bakr

    2. H. Umar

    3. H. Uthman

    4. H. Ali

    Answer: b

  36. Jundi-Shapur was noted by its academy of

    1. Music and dance

    2. Religious affairs

    3. Medicine

    4. State administration

    Answer: c

  37. Al-Qanuni was the title of

    1. Sulayman I

    2. Salim II

    3. Murad I

    4. Mahmud I

    Answer: a

  38. In these three fields the Ottomans made original contribution:

    1. Chemistry, Biology and Physics

    2. Geography, Historiography and Law

    3. Statesmanship, Architecture and Poetry

    4. Pottery, Carpet making and Calligraphy

    Answer: c

  39. Which of the following is not correctly matched?

      • Ibn Rashiq
      • Al
      • Umdah
      • Ibn Khurdadbih
      • Kitab al
      • Masalik wa al
      • Mamalik
      • Ibn Sina
      • Sayd al
      • Khatir
      • Ibn al
      • Arabi
      • Fusus al
      • Hikam

    Answer: c

  40. Mujam al-Buldan was written by

    1. Al-Masudi

    2. Yaqut

    3. Sulayman al-Tajir

    4. Al-Biruni

    Answer: b

  41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:

    1. Al-Kashshaf

    2. Kalilah wa Dimnah

    3. Al-Iqd al-Farid

    4. Muqaddamah

    Codes:

    1. 1 4 2 3

    2. 3 2 1 4

    3. 4 3 2 1

    4. 2 3 1 4

    Answer: d

  42. The city of Samarra was founded by

    1. Harun al-Rashd

    2. Al-Mutasim

    3. Al-Mutawakkil

    4. Al-Mahdi

    Answer: b

  43. One of the founders of Arabic calligraphy was

    1. Al-Rayhani

    2. Abu al-Faraj al-Isfahani

    3. Al-Kindi

    4. Hajjaj bin Yusuf

    Answer: a

  44. Futuhat al-Makkiyah deals with

    1. Ghazawat

    2. Theology

    3. Mysticism

    4. Conquest of Makkah

    Answer: c

  45. Al-Urwat al-Wuthqa is written by

    1. Shah Waliullah

    2. Jamal al-Din al-Afghani

    3. Hasan al-Banna

    4. Al-Mawardi

    Answer: b

  46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:

    1. Allamah Iqbal

    2. Sir Syed Ahmad Khan

    3. Ibn Khaldun

    4. Shah Waliullah

    Codes:

    1. 4 1 3 2

    2. 2 4 3 1

    3. 1 4 2 3

    4. 3 4 2 1

    Answer: d

  47. Which one of the following is not correctly matched?

      • Mohammad Iqbal
      • Hayat
      • E
      • Jawaid
      • Shah Waliullah
      • Al
      • Fawz al
      • Kabeer
      • Sir Syed Ahmad Khan
      • Tahzib al
      • Akhlaq
      • Al
      • Mawardi
      • Al
      • Ahkam al
      • Sultaniy yah

    Answer: a

  48. Muhammad Abduhu was the disciple of

    1. Syed Qutub Shaheed

    2. Hasan al-Banna

    3. Rashid Riza

    4. Jamal al-Din al-Afghani

    Answer: d

  49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:

    1. Yazid I

    2. Al-Walid I

    3. Umar II

    4. Marwan I

    Codes:

    1. 4 1 3 2

    2. 1 4 2 3

    3. 2 1 4 3

    4. 3 4 1 2

    Answer: b

  50. Who among the following is not a Muallaqah poet?

    1. Al-A'sha

    2. Zuhair bin Abi Sulma

    3. Amr bin Kulthum

    4. Farazdaq

    Answer: d