CBSE NET Arab-Culture June-2013 Solved Paper II

  1. The term Jāhiliyah stands for

    1. Times of ignorance

    2. Computer age

    3. Healthy times

    4. Rainy season

    Answer: a

  2. The inter-tribal hostilities in pre-Islamic Arabia were called

    1. Wafudul Arab

    2. Ayyam al-Arab

    3. Basus War

    4. Legends

    Answer: b

  3. Al-Rub al-Khali is the name of

    1. An ocean

    2. A river

    3. A capital

    4. A desert

    Answer: d

  4. The Annual Fair of Ukaz in pre-Islamic Arabia was held at

    1. Mecca

    2. Madina

    3. Riyad

    4. Taif

    Answer: d

  5. Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year

    1. 632 A. D.

    2. 656 A. D.

    3. 622 A. D.

    4. 611 A. D.

    Answer: c

  6. The concept of Muakhāt was introduced by Prophet Muhammad at

    1. Mecca

    2. Madina

    3. Taif

    4. Yemen

    Answer: b

  7. Fathe-Mubeen refers to

    1. Badr

    2. Uhud

    3. Tabuk

    4. Sulh-i Hudaybiyah

    Answer: d

  8. The Battle of Basus was fought between

    1. Quraish and Ansar

    2. Banu Bahila and Taghlib

    3. Banu Bakr and Banu Taghlib

    4. None of the above

    Answer: c

  9. The Saba Muallaqats were hung over the walls of

    1. The shrine of Adam

    2. Kaba

    3. The Shrine of Ibrahim

    4. The Shrine of Ismail

    Answer: b

  10. The famous pre-Islamc poet was

    1. Jarir

    2. Nabighah Dhubyani

    3. Farazda

    4. Abu Nuwas

    Answer: b

  11. The title of ‘Saifullah’ was given to

    1. Al-Muthawna bin Haritha

    2. Rafi bin Umayr

    3. Abu Ubaid ah

    4. Khalid bin Walid

    Answer: d

  12. Tawhid means

    1. Polytheism

    2. Monotheism

    3. Atheism

    4. None of the above

    Answer: b

  13. Muawiyah conquered Cyprus in the year

    1. 649 A. D.

    2. 670 A. D.

    3. 690 A. D.

    4. 636 A. D.

    Answer: a

  14. Arrange the following books in order in which these were written, using the code given below:

    1. Hujjat-ullah al-Balighah

    2. Bayan al-Quran

    3. Tafsir al-Quran

    4. Tahafat al-Falasifah

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 1 2 3

    3. 4 2 3 1

    4. 4 1 3 2

    Answer: d

  15. The period of Hazrat Ali's caliphate is from

    1. 634 – 636

    2. 632 – 634

    3. 634 – 644

    4. 656 – 661

    Answer: d

  16. The Institution of Baytal-Māl was established by

    1. Hazrat Umar

    2. Umar bin Abdul Aziz

    3. Amir Muawiyah

    4. Al-Mamun

    Answer: a

  17. Hajjaj bin Yusuf was the Governor of

    1. Mecca

    2. Dahran

    3. Iraq

    4. Yemen

    Answer: c

  18. Siddhanta was translated into Arabic by

    1. Al-Mahdi

    2. Muhammad bin Ibrahim al-Fazari

    3. Ibn al-Muqaffa

    4. Hunayn bin Ishaq

    Answer: b

  19. Arrange the following rulers in chronological order using the code given below:

    1. Nuh bin Nasr

    2. Abbas Azam

    3. Mehmud Ghaznavi

    4. Alp Arsalan

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 1 2 4 3

    3. 1 2 3 4

    4. 4 2 3 1

    Answer: a

  20. The audit or accounts office durng the Abbasid period was known as

    1. Diwan al Kharaj

    2. Diwan al Zimam

    3. Diwan al-Nazir fi-al Mazalim

    4. Diwan al-Shurtah

    Answer: b

  21. The title of ‘al-shaykh al-Rais’ was given to

    1. Al-Razi

    2. Ibn Sina

    3. Al-Majusi

    4. Al-Mawardi

    Answer: b

  22. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Muslim
      • Umar Brotherhood al
      • Mukhtar
      • Tijaniyya
      • Syed Qutb Order
      • Tablighi
      • Muhammad Jamat Ilyas
      • Sanusiya
      • Sheikh Order Muhammad bin Ali

    Answer: b

  23. The title of Tafsir written by Muhammad bin Jarir al-Tabari is

    1. Ahkam al-Quran

    2. Jami al-Bayan

    3. Tafhim al-Quran

    4. Marif al-Quran

    Answer: b

  24. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Nahrwan
      • Khāwarij
      • Kamal Ataturk
      • Bath Party
      • Ikhwan al
      • Jamal Abdul Muslimun Nasir
      • Ubaidullah
      • Tahrik
      • E Sindhi Mujahideen

    Answer: a

  25. The concept of Asma al-Rijal was developed to

    1. Check the authenticity of the Quran

    2. Check the authenticity of Fiqh

    3. Scrutinize the narrators of Hadith

    4. Check the classification of Hadith

    Answer: c

  26. Kitab al-Hidayah was compiled by

    1. Imam Tahawi

    2. Imam Karkhi

    3. Allama Marghinani

    4. Imam Razi

    Answer: c

  27. Muwatta was compiled by

    1. Mālik bin Anas

    2. Imam Shafai

    3. Ahmad bin Hanbal

    4. Abu Hanifa

    Answer: a

  28. Sahifa i-Sādiqa, was compiled by

    1. Abdullah bin Zubair

    2. Abdullah bin Amr bin al-ās

    3. Zamakhshari

    4. Wāthiq

    Answer: b

  29. Ijma means

    1. Reasoning

    2. Disagreement

    3. Consensus

    4. Consultation

    Answer: c

  30. The most flexible school of Islamic Law is

    1. The Maliki School

    2. The Zahiri School

    3. The Hanafi School

    4. The Hanbali School

    Answer: c

  31. The founder of the Mamluk dynasty was

    1. Baybars

    2. Shajar al-Durr

    3. Qalawun

    4. Al-Ashraf

    Answer: b

  32. The most distinguished scholar of the Ghaznavid period was

    1. Al-khwarizmi

    2. Al-Kindi

    3. Nāsir bin Ahmad

    4. Al-Biruni

    Answer: d

  33. Siyāsat Nama was composed by

    1. Al-Māwardi

    2. Al-Kindi

    3. Al-Fārābi

    4. Nizāmul-Mulk Tasi

    Answer: d

  34. The Safavid dynasty was established in the year

    1. 1258 A. D.

    2. 1260 A. D.

    3. 1450 A. D.

    4. 1501 A. D.

    Answer: d

  35. The Revolution for the restoration of Constitution in Iran took place in the year

    1. 1909

    2. 1905

    3. 1900

    4. 1501

    Answer: b

  36. Ibn Rushd was the author of

    1. Tahāfut al-Falasifa

    2. Tahāfut al-Tahāfut

    3. Tarikh al-Rusul

    4. Al-Kitāb al Māliki

    Answer: b

  37. During the Fātimid period Dar-al-Hikmah was established by

    1. Baybars

    2. Al-Nāsir

    3. Al-Zāhir

    4. Al-Hākim

    Answer: d

  38. The Ottomon dynasty was established in the year

    1. 1924

    2. 1905

    3. 1299

    4. 1517

    Answer: c

  39. The Jānisāri forces were established by

    1. Murād I

    2. Murād II

    3. Sulaiman the Magnificent

    4. Salim

    Answer: a

  40. The twelve peaked crown was given to Ghzilbashi army by

    1. Hyder

    2. Junayd

    3. Salim

    4. Shaikh Saifuddin

    Answer: a

  41. Egypt was annexed by Ottomans during the rule of

    1. Sulaiman the magnificent

    2. Salim I

    3. Salim II

    4. Murad I

    Answer: b

  42. The famous hospital ‘Al-Māristān al-Mansuri’ at Cairo was established by

    1. Baybars

    2. Al-Nasir

    3. Qalawun

    4. Saifud-din Qutuz

    Answer: c

  43. The Theory of Irtifāqāt was propounded by

    1. Sir Syed Ahmad Khan

    2. Sir Muhammad Iqbal

    3. Hasan al-Banna

    4. Shah Waliullah

    Answer: d

  44. The concept of “Pan-Islamism” was given by

    1. Jamalud-din Afghani

    2. Ibn Taimiyyah

    3. Muhammad bin Abdul Wahhab

    4. Shah Waliullah

    Answer: a

  45. The movement of Ikhwan al-Muslimun was started by

    1. Syed Qutb

    2. Hasan al-Banna

    3. Abul-Ala Mawdudi

    4. Syed Ahmad Shahid

    Answer: b

  46. The Egyptian scholar who permitted the Muslims to wear the European dress was

    1. Jamal ud-din Afghani

    2. Hasan al-Banna

    3. Muhammad Abduh

    4. Yusuf al Qarzāwi

    Answer: c

  47. Which of the following is correctly matched?

      • Ulugh Beg
      • Astronomy
      • Umar Khayyam
      • Hadith
      • Firdausi
      • Chemistry
      • Abu Nasr Siraj
      • Geography

    Answer: a

  48. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Abu Bakr Khwarizmi
      • Mathematics
      • Al
      • Kindi
      • Tafsir
      • Ibn Nafis
      • Geography
      • Al
      • Masudi
      • Philosophy

    Answer: a

  49. Which of the following pairs is notcorrectly matched?

      • Jalalud
      • Din Rumi
      • Poetry
      • Abu Hamid Ghazali
      • Tassawuf
      • Ibn Khaldun
      • Sociology
      • Jabir bin Hayyan
      • History

    Answer: d

  50. Which of the following is not correctly matched?

      • Sultan Sanjar
      • Saljuqs
      • Tahmasp
      • Safavids
      • Sultan Muizz
      • Fatimids
      • Sultan Muhammad
      • Timurids

    Answer: d