CBSE NET Arab-Culture September-2013 Solved Paper II

  1. Petra was the capital of

    1. The Nabataeans

    2. The Abyssinians

    3. The Chaldaeans

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Prophet Muhammad received his first revelation at the age of

    1. 35

    2. 40

    3. 45

    4. 50

    Answer: b

  3. Mecca was conquered by Prophet Muhammad in the year

    1. 622

    2. 628

    3. 630

    4. 635

    Answer: c

  4. Arrange the following battles in order in which they took place.

    1. The Battle of the Camel

    2. The Battle of Badr

    3. The Battle of Qadisiyah

    4. The Battle of Uhud

    Codes:

    1. 3, 1, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 4, 1, 3

    4. 2, 4, 3, 1

    Answer: d

  5. The pact of Hudaybiah was concluded by Prophet Muhammad in the year

    1. 620

    2. 625

    3. 628

    4. 630

    Answer: c

  6. Caliph Abu Bakr took charge of the Caliphate in the year

    1. 630

    2. 632

    3. 634

    4. 640

    Answer: b

  7. Which one of the following is correctly matched?

      • Caliph Abu Bakr
      • 634
      • 36
      • Caliph Umar
      • 636
      • 40
      • Caliph Uthman
      • 644
      • 56
      • Caliph Ali
      • 656
      • 65

    Answer: c

  8. Abdullah Ibn Abi Sarh was the governor of Caliph Uthman at

    1. Damascus

    2. Egypt

    3. Khurasan

    4. Basra

    Answer: b

  9. In whose reign were Riddah wars fought?

    1. Caliph Abu Bakr

    2. Caliph Umar

    3. Caliph Uthman

    4. Caliph Ali

    Answer: a

  10. Caliph Ali shifted his capital from

    1. Najaf to Medna

    2. Medina to Karbala

    3. Mecca to Medina

    4. Medina to Kufa

    Answer: d

  11. Sindh was conquered by

    1. The Umayyads

    2. The Abbasids

    3. The Safawids

    4. The Ayyubids

    Answer: a

  12. Which one of the following is correctly matched?

      • Tariq Bin Ziyad
      • Spain
      • Salahuddin Ayyubi
      • Ottoman Empire
      • Caliph Abdul Malik
      • Persian Poetry
      • Ameer Muawiyah
      • Baghdad

    Answer: a

  13. Which one of the following is not correctly matched?

      • Umayyad dynasty
      • Damascus
      • Ameer Mu'awiyah
      • Tafsirul Quran
      • Hajjaj Ibn Yusuf
      • Iraq
      • Farazdaq
      • Umayyad poet

    Answer: b

  14. The founder of the Abbasid dynasty was

    1. Al-Mamun

    2. Al-Mahdi

    3. Al-Hadi

    4. AL-Saffah

    Answer: d

  15. The Barmakids were ministers during the period of

    1. The Umayyads

    2. The Abbasids

    3. The Fatimids

    4. The Ayyubids

    Answer: b

  16. Which one of the following is not correctly matched:

      • Al
      • Mutanabbi
      • Poetry
      • Rabiya Basari
      • Taswwuf
      • Imam Ghazali
      • Mathematics
      • Ibn Sina
      • Medicine

    Answer: c

  17. The book “Futuh Al-Buldan” was written by

    1. Ibn Khaldun

    2. Al-Baladhuri

    3. Al-Yaqubi

    4. Al-Battani

    Answer: b

  18. Which of the following countries has the second largest Muslim population?

    1. Pakistan

    2. Bangladesh

    3. India

    4. Saudi Arabia

    Answer: c

  19. The title of “Zamakhshari Tafsir” is

    1. Bayan al-Quran

    2. Tarjuman al-Quran

    3. Al-Kashshaf

    4. Maarif al-Quran

    Answer: c

  20. The first five verses revealed to Prophet Muhammad are incorporated in

    1. Surah Fatihah

    2. Surah Alaq

    3. Surah Ikhlas

    4. Surah Nas

    Answer: b

  21. The Tafsir authored by Muhammad bin Jarir al-Tabari is

    1. Tafhim al-Quran

    2. Jami al-Bayan

    3. Ahkam al-Quran

    4. Maarif al-Quran

    Answer: b

  22. “Kitab Al-Kharaj” is a book on

    1. Fiqh

    2. Literature

    3. Hadith

    4. Poetry

    Answer: a

  23. Imam Nasai was born in

    1. Cairo

    2. Medina

    3. Mecca

    4. None of the above

    Answer: d

  24. Which of the following is correctly matched?

      • Qiyas
      • Analogical reasoning
      • Ijma
      • Difference of opinion
      • Ijtihad
      • Fighting
      • Ilm al
      • Tafsir
      • Wahdat al
      • Shuhud

    Answer: a

  25. The Idrisi dynasty lasted during

    1. 661 to 750

    2. 788 to 974

    3. 935 to 969

    4. 1171 to 1246

    Answer: b

  26. The Hamdanis were

    1. Shias

    2. Sunnis

    3. Jews

    4. Christians

    Answer: a

  27. The Ikhshidi dynasty was established in

    1. Damascus

    2. Fustat

    3. Sicily

    4. Taif

    Answer: d

  28. Capital of the Aghlabids was

    1. Tehran

    2. Qayrawan

    3. Damascus

    4. Nahrawan

    Answer: d

  29. The founder of the Ayyubid dynasty was

    1. Sultan Kamil

    2. Sultan Salahuddn

    3. Sultan Qalawun

    4. Sultan Ashraf Musa

    Answer: b

  30. The historic battle of Ayn Jalut took place in the year

    1. 1258 A. D.

    2. 1260 A. D.

    3. 1265 A. D.

    4. 1270 A. D.

    Answer: b

  31. The Ismailis are popularly known as

    1. Fatimids

    2. Zaidis

    3. Alawis

    4. Ithna Asharis

    Answer: a

  32. Jerusalem was conquered by the Crusaders in the year

    1. 1055

    2. 1065

    3. 1075

    4. 1099

    Answer: d

  33. Jerusalem was recaptured by Salahuddin from the Crusaders in the year

    1. 1180

    2. 1187

    3. 1190

    4. 1200

    Answer: b

  34. Which one of the following is correctly matched?

      • The Fatimids
      • 900 − 1165
      • Zangids
      • 750 − 950
      • Ayyubids
      • 1100 − 1258
      • Mamluks
      • 1250 − 1517

    Answer: d

  35. Office of the Abbasid Caliphate was revived in Cairo by

    1. Sultan Salahuddin

    2. Sultan Baybars

    3. Sultan Qalawun

    4. Sultan Nasir

    Answer: b

  36. Islamic revolution of Iran took place in the year

    1. 1970

    2. 1975

    3. 1979

    4. 1985

    Answer: c

  37. Founder of the Safavid dynasty was

    1. Shah Ismail

    2. Nasiruddin Shah

    3. Shaikh Safi al-Din

    4. Sultan Salim

    Answer: a

  38. Who among the following is known as Abdul Rahman al-Dakhil?

    1. Abdul Rahman I

    2. Abdul Rahman II

    3. Abdul Rahman III

    4. Abdul Rahman IV

    Answer: a

  39. Muslim rule in Spain came to an end in the year

    1. 1027

    2. 1492

    3. 1500

    4. 1525

    Answer: b

  40. ‘Al-Hamra’ is situated in

    1. Turkey

    2. Iran

    3. Spain

    4. Iraq

    Answer: c

  41. The institution of caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year

    1. 1900

    2. 1915

    3. 1920

    4. 1924

    Answer: d

  42. Choose the odd among the following:

    1. Al-Razi

    2. Al-Zahrawi

    3. Ibn Sina

    4. Ibn Khaldun

    Answer: d

  43. The author of the book ‘Al-Hawi’ was

    1. Ibn Sina

    2. Al-Razi

    3. Dawud Antaki

    4. Ibn Zuhr

    Answer: b

  44. Ammar Bin Ali al-Mawsili was a distinguished

    1. Historian

    2. Geographer

    3. Ophthalmologist

    4. Mathematician

    Answer: c

  45. Author of the book ‘Hayat al-Hayawan’ was

    1. Al-Jahiz

    2. Al-Damiri

    3. Ibn al-Haytham

    4. None of the above

    Answer: b

  46. The book ‘Surat al-Ard’ was authored by

    1. Al-Khwarzmi

    2. Al-Indrisi

    3. Al-Biruni

    4. Al-Masudi

    Answer: a

  47. Which one of the following is correctly matched?

      • Al
      • Biruni
      • Kitab al
      • Manazir
      • Ibn Khaldun
      • Muqaddimah
      • Ibn Rushd
      • Tahafit al
      • Falasifah
      • Ibn Muqaffa
      • Sindhind

    Answer: b

  48. The architect of the famous Sulaymania Mosque was

    1. Rehan

    2. Muhammad al-Fatih

    3. Sivan

    4. None of the above

    Answer: c

  49. The scholar who compiled the famous book ‘Multaqa al-Abhur’ was

    1. Mustafa Kamal

    2. Khalifa Haji

    3. Kara Mustafa

    4. Ibrahim al-Halabi

    Answer: d

  50. Which one of the following is not correctly matched?

      • Sir Syed Ahmed Khan
      • Tahzibul Akhlaq
      • Ghulam Ali Azad
      • Subhatul Marjan
      • Allamah Iqbal
      • Bale Jibril
      • Muhammad Abduh
      • Kitab al
      • Umm

    Answer: d