CBSE NET Arab-Culture December-2013 Solved Paper III

  1. Abrahah built a magnificent cathedral in

    1. Aden

    2. Sana

    3. Khawlān

    4. None of the above

    Answer: b

  2. Banu Bakr fought Harb al-Basus with

    1. Banu Asad

    2. Banu Tamim

    3. Banu Taghlib

    4. Banu Abs

    Answer: c

  3. Dhul Quruh is the title given to the pre-Islamic Muallaqah writer

    1. Imru al-Qais

    2. Zuhair bin Abi Sulma

    3. Labid bin Rabiah

    4. Antarah bin Shaddad

    Answer: a

  4. The odes that were hung on the walls of Kabah were

    1. three

    2. four

    3. five

    4. seven

    Answer: d

  5. Manah, that was worshipped by the pre-Islamic Arabs, was the goddess of

    1. Prosperity

    2. Death

    3. Destiny

    4. Knowledge

    Answer: c

  6. The conquest of Makkah took place in

    1. 7 A. H.

    2. 8 A. H.

    3. 9 A. H.

    4. 10 A. H.

    Answer: b

  7. The Holy Prophet's mother died at

    1. Makkah

    2. Tāif

    3. Abw

    4. Sana

    Answer: c

  8. Bilal was the slave of

    1. Umayyah bin Khalaf

    2. Ibn al-Asda

    3. Hakam bin Abi al-ās

    4. Uqba bin Ali

    Answer: a

  9. “Umm al-Masākeen” was the title of Hazrat

    1. Saudah bint Zamah

    2. Umm Habibah

    3. Zainab bint Jahash

    4. Zainab bint Khuzaimah

    Answer: d

  10. Which one of the following is not correctly matched?

      • Abu Sufyan
      • Umm Habibah
      • Abu Bakr
      • Asma
      • Usman
      • Hafsah
      • Ali
      • Umm Kulsum

    Answer: c

  11. Which one of the following is correctly matched?

      • Aleppo
      • Syria
      • Basrah
      • Yemen
      • Yanbu
      • Iraq
      • Bandar Abbas
      • Lebanon

    Answer: a

  12. The Battle of the Bridge was fought between

    1. Muslims and Romans

    2. Muslims and Iranians

    3. Muslims and Egyptians

    4. Muslims and Syrians

    Answer: b

  13. The last King of Persia, prior to the establishment of the Islamic rule, was

    1. Anusharwan

    2. Jamshed-I

    3. Khusraw Parvez

    4. Yazdagird-III

    Answer: d

  14. Hazrat Ali was martyred in the year

    1. 650 AD

    2. 655 AD

    3. 661 AD

    4. 665 AD

    Answer: c

  15. The Muslm army defeated the last Iranian King belonging to the dynasty of

    1. Sāmānid

    2. Sasānid

    3. Safavid

    4. Shervanite

    Answer: b

  16. ‘Muqawqis’ is the Arabic term for

    1. Cyrus

    2. Caesar

    3. Negus

    4. Khusraw

    Answer: a

  17. The third Orthodox Caliph recalled Amr bin al-As from Egypt and appointed in his place his

    1. Son

    2. Son-in-law

    3. Nephew

    4. Foster brother

    Answer: d

  18. In 649, Muāwiyah seized Cyprus, the famous naval base of

    1. Iranians

    2. Greeks

    3. Byzantines

    4. Egyptians

    Answer: c

  19. The Dhimmis

    1. Enjoyed the protection and had no military duty.

    2. Enjoyed the protection and paid zakat.

    3. Enjoyed the protection and given military duty.

    4. None of the above

    Answer: a

  20. The famous medieval Muslim Indologist was

    1. Ibn al-Muqaffah

    2. Al-Biruni

    3. Ibn Khaldun

    4. Haji Khalifah

    Answer: b

  21. As Caliph, Hazrat Abubakr received

    1. 1200 dirmah annually

    2. Stipend in kind

    3. Stipend to cover all his expenses

    4. No stipend

    Answer: d

  22. The title “Khalifatu Khalifati Rasul Allah” was used for Hazrat

    1. Umar

    2. Usman

    3. Ali

    4. Muāwiyah

    Answer: a

  23. Hazrat Ali was proclaimed the fourth Caliph in

    1. Makkah

    2. Madinah

    3. Kufah

    4. Najaf

    Answer: b

  24. ‘The Battle of Camel’ took place outside

    1. Basrah

    2. Madinah

    3. Kufah

    4. Taif

    Answer: a

  25. Amir Muāwiyah was a descendant of

    1. Hashim

    2. Abdul Muttalib

    3. Abd Shams

    4. None of the above

    Answer: c

  26. Al-Qayrawan was founded by

    1. Musa ibn Nusair

    2. ‘Uqbah ibn Nāfi’

    3. Mohammad ibn Qasim

    4. Tariq ibn Ziyad

    Answer: b

  27. The population throughout the Umayyad empire was divided into

    1. two social classes

    2. three social classes

    3. four social classes

    4. five social classes

    Answer: c

  28. Al-Akhtal, the famous poet was a

    1. Muslim

    2. Jew

    3. Magian

    4. Christian

    Answer: d

  29. Arrange the following Caliphs chronologically in respect of their rule, using the code given below:

    1. Al-Wathiq

    2. Al-Amin

    3. Al-Mutawakkil

    4. Al-Mutasim

    Codes:

    1. 2, 4, 1, 3

    2. 3, 1, 4, 2

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: a

  30. Siddhanta was translated by

    1. Muhammad ibn-Ibrahim al-Fazāri

    2. Ibn al-Muqaffah

    3. Hunayn ibn Ishaq

    4. Ali ibn Al-Abbas

    Answer: a

  31. Arrange the following personalities chronologically according to their dates of death, using the code given below:

    1. Al-Ghazzali

    2. Imam Malik

    3. Ibn Sina

    4. Al-Razi

    Codes:

    1. 3, 4, 2, 1

    2. 2, 4, 3, 1

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: b

  32. Jāmial-Bayān Fi Tafsir al-Qurān was written by

    1. Al-Razi

    2. Ibn Jarir al-Tabari

    3. Ibn Miskawayh

    4. Ibn al-Athir

    Answer: b

  33. The incomplete commentary on the Holy Quran was written by

    1. Abul Kalam Azad

    2. Ashraf Ali Thanvi

    3. Amin Ahsan Islahi

    4. Maulana Maududi

    Answer: a

  34. The Quranic commentary al-Kashshāf was written by

    1. Ibn Hazm

    2. Ibn Taimiyah

    3. Zamakhshari

    4. Ibn Kathir

    Answer: c

  35. Hadith means

    1. Only suggestions of Prophet Muhammad

    2. Sayigns of the Prophet and his companions

    3. Sayings of the rightly-guided Caliphs

    4. What Muhammad said, did and approved of:

    Answer: d

  36. Of the following, which is not a source of Islamic law?

    1. Ijm

    2. Qiyās

    3. The Holy Qurān

    4. Riwayah and Dirayah

    Answer: d

  37. Of the following, which is not included in Sihah Sittah?

    1. Musnad Imam Ahmad

    2. JamI'al-Tirmidhi

    3. Sunan Ibn Mājah

    4. Sunan Abu Dawood

    Answer: a

  38. Riwayah and Dirayah means

    1. Rituals mentioned in Hadith

    2. Compilation of Hadith

    3. Transmission and scrutiny of Hadith

    4. Source of Islamic law

    Answer: c

  39. The largest number of Ahādith were reported by

    1. Uthman

    2. Abu Hurairah

    3. Umar

    4. Abu Bakr

    Answer: b

  40. The author of Kitab al-Shamāil is

    1. Imam Tirmidhi

    2. Imam Bukhari

    3. Imam Muslim

    4. Abu Dawood

    Answer: a

  41. Fath al-Bari of Ibn Hajar al-Asqalani is a commentary on

    1. Sahih Muslim

    2. Sahih Bukhari

    3. Jami Tirmidhi

    4. Sunan Abi Dawood

    Answer: b

  42. The author of Kitab al-Umm is

    1. Abu Yusuf

    2. Sufiyan Sauri

    3. Imam Shafii

    4. Imam Ahmad ibn Hanbal

    Answer: c

  43. Identify the city which is known as Dār-ul-Sunnah:

    1. Madnah

    2. Makkah

    3. Basrah

    4. Kufah

    Answer: a

  44. Hazrat Umar sent Abd Allah ibn Masud as a teacher to

    1. Taif

    2. Halb

    3. Basrah

    4. Kufah

    Answer: d

  45. Al-Majmufi al-Fiqh was written by

    1. Ahmad ibn Hanbal

    2. Abu Hanifah

    3. Zayd ibn Ali Zayn al-Abidin

    4. Abu Yusuf

    Answer: c

  46. The Committee of jurists that compiled ‘Fatāwa Alamgiri’ was headed by

    1. Shaykh Hammad Jaunpuri

    2. Mufti Muhammad Akram Lahori

    3. Shaykh Nizam Burhanpuri

    4. Qazi Muhammad Husayn Jaunpuri

    Answer: c

  47. Shaykh Abdul Haq Dehlavi was

    1. Faqih

    2. Scholar of Hadith

    3. Physician

    4. Historian

    Answer: b

  48. The Sufis of Naqshbandi Order disapprove of

    1. Non-obligatory prayer

    2. Non-obligatory fasting

    3. Paying poordue

    4. Dhikr-e-Jali

    Answer: d

  49. Kashf al-Mahjub was written by

    1. Makhdum Mahaimi

    2. Quli Qutub Shah

    3. Nizam al-Din Auliya

    4. Ali Hujweri

    Answer: d

  50. Khwajah Muin al-Din Chishti was Khalifah of

    1. Khwajah Uthman Haruni

    2. Shahab al-Din Suhrawardi

    3. Junaid Baghdadi

    4. Abdul Qādir Jilāni

    Answer: a

  51. The famous jurist, Alqamah al-Nakhai, was a pupil of

    1. Abd Allah ibn AbiAwf

    2. Abd Allah ibn Abbas

    3. Abd Allah ibn Umar

    4. Abd Allah ibn Masud

    Answer: d

  52. The name of the extinct book of Abu Hanifah was

    1. Kitāb al-Rāi

    2. Kitab al-Kharāj

    3. Usul al-Hadith

    4. None of the above

    Answer: a

  53. The author of Kitab al-Risālah is

    1. Imam Muhammad

    2. Imam Abu Yusuf

    3. Imam Shāfii

    4. Imam Razi

    Answer: c

  54. The Prophets nocturnal journey is mentioned in Surah

    1. Al-Maun

    2. Al-Feel

    3. Al-Sajdah

    4. Al-Isr

    Answer: d

  55. Nizam al-Din Auliyā was born in

    1. Bulandshahar

    2. Badāyun

    3. Baghdad

    4. Bareilly

    Answer: b

  56. Mujaddid Alf Thāni was born in

    1. Malerkotla

    2. Lahore

    3. Delhi

    4. Sirhind

    Answer: d

  57. Ezālat al-Khifā un Khilāfat al-Khulafā was written by

    1. Shah Waliullah

    2. Abdul Haq Dehlavi

    3. Nizam al-Din Auliy

    4. Amir Khusro

    Answer: a

  58. Panchtantra was translated into Arabic from Pahlavi by

    1. Al-Fārābi

    2. Ibn al-Muqaffa

    3. Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi

    4. Al-Kindi

    Answer: b

  59. Beside being a poet and mathematician, Umar al-Khayyam was

    1. Astronomer

    2. Historian

    3. Chemist

    4. Pharmacist

    Answer: a

  60. Al-Kindi is known as the

    1. Theologian of the Arabs

    2. Novelist of the Arabs

    3. Philosopher of the Arabs

    4. Poet of the Arabs

    Answer: c

  61. Which of the following is correctly matched?

      • Al
      • Battani
      • Astronomer
      • Ibn Sina
      • Historian
      • Farabi
      • Jurist
      • Ibn Nafis
      • Poet

    Answer: a

  62. Which of the following is not correctly matched?

      • Al
      • Biruni
      • Kitab al
      • Hind
      • Abu al
      • Qasim al
      • Zahravi
      • Tafsir
      • Al
      • Jahiz
      • Kitab al
      • Hayawān
      • Gazzali
      • Tarikh al
      • Khulaf

    Answer: d

  63. Identify the personality known as Herodotus of the Arabs?

    1. Al-Tabari

    2. Al-Masudi

    3. Ibn Khaldun

    4. Al-Biruni

    Answer: b

  64. Arrange the following personalities chronologically, according to their demise using the code given below:

    1. Al-Biruni

    2. Al-Kindi

    3. Al-Tabari

    4. Ibn Sin

    Codes:

    1. 4, 2, 1, 3

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: d

  65. Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya al-Razi was basically

    1. Physician

    2. Astrologer

    3. Geographer

    4. None of the above

    Answer: a

  66. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Ghazzali
      • Mathematics
      • Ali Hujveri
      • Medicine
      • Jabir ibn Hayyan
      • Chemistry
      • Ibn Sina
      • Mysticism

    Answer: c

  67. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Scientific
      • Sir Sayyad Society Ahmad Khan
      • Kanz al
      • Iman
      • Ahmad Raza Khan
      • Ahl
      • E
      • Hadith
      • Abul Ala Maududi
      • Bhakti Movement
      • Ramanand

    Answer: c

  68. Saddam Husain belonged to

    1. Al-Bath Party

    2. Ahl-e-Hadith

    3. Sannusi Movement

    4. Ikhwan-al-Muslimun

    Answer: a

  69. Khawarij were

    1. Against Ali and in favour of Muāwiyah

    2. Against Ali and Muāwiyah

    3. Against Muāwiyah and in favour of Ali

    4. In favour of Ali and Muāwiyah

    Answer: b

  70. The Ithna Ashars follow the laws laid down by

    1. Imam Zahir

    2. Imam Zaid

    3. Imam Ismail

    4. Imam Jafar al-Sadiq

    Answer: d

  71. The founder of modern Egypt is

    1. Ismail Pasha

    2. Saeed Pasha

    3. Mohammad Ali Pasha

    4. Abbas Pasha

    Answer: c

  72. Sayyad Ahmad Shaheed was martyred at

    1. Balakot

    2. Pathankot

    3. Rajkot

    4. Sherkot

    Answer: a

  73. Muhammad ibn Abdul Wahhab was born in the year

    1. 1690

    2. 1703

    3. 1803

    4. 1903

    Answer: b

  74. The revolution in Iran led by Ayat Allah Khumaini took place in

    1. 1979

    2. 1984

    3. 1988

    4. 1989

    Answer: a

  75. The book of al-Masudi which depicts the early Indo-Arab relations is

    1. Kitab al-Maarif

    2. Kitab al-Khiraj

    3. Kashf al-Mahjub

    4. Muruj al-Dhahab

    Answer: d